szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
pawelek-79 napisał/a:
A mnie zastanawia, czemu jeszcze żadna firma nie zaproponowała identycznego aparatu w 2 wersjach obudowy, ale nie 2 wersjach kolorystycznych, a 2 wersjach rozmiarowych?

Proste, bo nikt oprócz P nie potrafi zrobić małego, zaawansowanego body. Efekt mógłby być co najwyżej taki, że mogłbyś mieć aparat wielkości cegły vs. aparat wielkości pustaka :-D

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
pawelek-79 napisał/a:
A mnie zastanawia, czemu jeszcze żadna firma nie zaproponowała identycznego aparatu w 2 wersjach obudowy, ale nie 2 wersjach kolorystycznych, a 2 wersjach rozmiarowych?

Kwestia marketingu. Większość populacji lubi się chwalić swoim dobytkiem. Wielki aparat lepiej widać z daleka. Gdyby nikon zrobił mały korpus i zaczął wmawiać swoim klientom, jakie mogą zrobić fajne zdjęcia dzięki małemu niepozornemu aparacikowi przy zachowaniu podobnych parametrów jak w sprzęcie wielkości torebki cukru, to za rok nikt nie pamiętałby o tym że duże to profi.
W najmocniejszych maszynach typu d3x przeważają jeszcze względy techniczne. Gdzieś trzeba tę elektronikę upchnąć.
Natomiast to, że aparat semi-pro jest też wielki to tylko tworzenie synonimu profesjonalizmu pod pozorem ergonomii.

Dla wielu ludzi d-50 z gripem i tamronem z tulipanem będzie wyglądał bardziej profesjonalnie niż k-7 z 40 LTD.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
szczypiorrr napisał/a:
Proste, bo nikt oprócz P nie potrafi zrobić małego, zaawansowanego body.
Olympus? :roll:
Jacek S napisał/a:
Wielki aparat lepiej widać z daleka.
Modelki patrzą tylko na wielkie aparaty. :roll: :oops:

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:

Ja bym wolał wersje "matrycowe" - 6Mpx, 10Mpx, 56Mpx :)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pentagram napisał/a:
Olympus?

Ale tylko E-620, a to coś pomiędzy 50D a 500D. Natomiast E3 jest bardzo duży, szczególnie jak się uwzględni rozmiar siedzącej tam matrycy.

[ Dodano: 2009-11-27, 18:20 ]
tapirek napisał/a:
6Mpx, 10Mpx, 56Mpx :)

I jeszcze w wersjach kolor i B&W :evilsmile:

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Pentagram napisał/a:
Modelki patrzą tylko na wielkie aparaty.

E tam modelki...
Mój dziadek jak był w domu publicznym to dopiero widział modelki ;-)

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Lista wycofanych szkieł tym razem ze strony JP

http://www.pentax.jp/japa...ist_others.html

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
16-45 ostatnio masowo na giełdzie się pojawiają. Chyba naprawdę przestaną robić zdjęcia. :mrgreen:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Może będą się przesiadać np. na nową Sigmę 17-70mm/2.8-4 DC Macro OS HSM? Fajny zakres, trochę jaśniejsza, HSM więc cicha. Ciekawe jaka będzie jej cena (i tak jej nie kupię bo nie mam w korpusie styków do SDM). W sumie zastanawiałem się nad tymi 16-45mm z giełdy, bo w fajnej cenie chodzą, ale jakoś nie zdołałem siebie przekonać, że naprawdę go potrzebuję, w sumie jakbym zamieniał kita to chyba już raczej na coś ze światłem 2.8.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Dyskusja o nowej setce przeniesiona:
http://pentax.org.pl/view...=asc&start=3120

Edit - kur..cze coś poknociłem i wcięło, sory :oops: :evil:

szewczenkowa  Dołączył: 12 Sty 2009
to sie 12-24 zrobi jeszcze bardziej egzotyczne

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Uaktualniona lista wycofanych szkieł

http://www.pentax.jp/japa...ist_others.html

Skocz do: