folab  Dołączył: 31 Sty 2007
LDevil napisał/a:
No tak się właśnie zastanawiam gdzie ustawiła się ostrość na tym zamazanym zdjęciu,
wyraźnie bliżej niż na wcześniejszym...

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Ok, miałem dziś chwilkę i zrobiłem testy swojej K-siódemki (firmware 1.0.3). Wziąłem najdłuższe ostre szkło jakie miałem, czyli DA* 50-135/2.8 i ustawiłem je na 135mm, czyli odpowiednik 200mm dla klatki 35mm. Przysłona f4, czas 1/200. Wykonywałem po 6 zdjęć dla każdej serii, z których wybrałem najlepsze i najgorsze:
1. z ręki: SR on (zdjęcie po potwierdzeniu stabilizacji)
2. z ręki: SR off (starałem się nie poruszyć zdjęcia)
3. ze statywu: SR on
4. ze statywu: SR off
5. na koniec ze statywu i wstępnie podniesionym lustrem (samowyzwalacz 2 sek.)

W sumie zrobiłem 33 zdjęcia, ale ani razu nie udało mi się doprowadzić do wyraźnie poruszonego zdjęcia, jak np. u Bruinena :-/ :-D

Widok, który fotografowałem (na czerwono fragment, który analizowałem):

Zdjęcie z ręki, SR on (po lewej najlepsze, po prawej najgorsze):

Zdjęcie z ręki, SR off:

Statyw, SR on:

Statyw, SR off:

Statyw + wstępnie podniesione lustro (samowyzwalacz 2sek.):

(tutaj wszystkie zdjęcia identyczne)

Aha - wszystko wywoływane z RAW-ów za pomocą C1 z domyślnymi ustawieniami.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
folab napisał/a:
LDevil napisał/a:
No tak się właśnie zastanawiam gdzie ustawiła się ostrość na tym zamazanym zdjęciu,
wyraźnie bliżej niż na wcześniejszym...
Znaczy tak blisko, że znajduje się ona poza kadrem?
Jak można rozpoznać czy rozmycie na zdjęciu jest wywołane poruszeniem aparatu czy też spowodowane jest błędem AF?

[ Dodano: 2010-03-13, 21:36 ]
andrusz, ostrość ustawiałeś raz, czy za każdym razem przeostrzałeś?

LDevil napisał/a:
[ Dodano: 2010-03-13, 21:36 ]
andrusz, ostrość ustawiałeś raz, czy za każdym razem przeostrzałeś?

Za każdym razem przeostrzałem (AF).

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Bruinen, moje pierwsze doświadczenia z K20 były podobne. Dawałem maksymalne zbliżenie przy podglądzie zdjęcia i się wkurzałem, że nie jest tak ostro jak w starym DSie. I mnie w końcu olśniło, że to 14Mpix, granica rozdzielczości wielu szkieł. Do tego drobny ruch ręki i już mam rozmycie na 1:1.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ogniskowa 135 (200) mm, daleki plan - warstwa powietrza grubości kilkuset metrów. W tych warunkach - znakomita ostrość. Nie ma się czego czepiać.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Dziś wieczorem zrobię jakieś testy, ale z tego co zaczynam zauważać, problem występuje tylko z lampą w wireless - podejrzewam że wbudowana mimo że ma wyłączony udział w ekspozycji jakoś tam jednak działa, a co jakiś czas metz wyzwala się z minimalnym opóźnieniem - wtedy może być właśnie efekt rozbieżności czasu między lampami. Ale to tylko moje domysły.

LDevil napisał/a:
Znaczy tak blisko, że znajduje się ona poza kadrem?
Co ty opowiadasz !? Przednia ściana budynku,schody do przystani i częśc muru przy rzece są ostre ,może troszkę mniej niż na wcześniejszym zdjęciu ,ale użyłeś większej dziury więc ostrośc musi byc odrobinę mniejsza .

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Bruinen napisał/a:
podejrzewam że wbudowana mimo że ma wyłączony udział w ekspozycji jakoś tam jednak działa

Jezeli obiekt jest blisko to bedzie brala udzial... W koncu musi blysnac by wyzwolic slave`a..

LDevil napisał/a:
Jak można rozpoznać czy rozmycie na zdjęciu jest wywołane poruszeniem aparatu czy też spowodowane jest błędem AF?
Jeżeli to błąd AF to ostrośc gdzieś musi byc,jak poruszone to całe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Cytat
W związku z zainteresowaniem przedbłyskami w pentaxowym P-TTLu pisałem niedawno:
MixerB napisał/a:
Gdzieś był opisywany mechanizm P-TTL wireless i zdaje się, że w całym cyklu idą 3 błyski komunikacyjne.

Owo "gdzieś" okazało się anglojezyczną instrukcją do AF360FGZ, (strona 37 poświęcona "Wireless mode [*ist, MZ-S,MZ-L/MZ-6/ZX-L]"). W instrukcji do AF540FGZ jest dokładnie ten sam tekst.
W instrukcjach PL można szukać na stronach 32 [dla 540] i 37 [dla 360].

Poniżej przekład z wersji angielskiej.

1. Naciśnięcie spustu migawki
2. Wbudowana lampa wysyła "błyszczek" sterujący ["small control flash"] (przekazuje informacje o trybie błysku aparatu)
3. Lampa zewnętrzna odpowiada "błyszczkiem" (przekazuje potwierdzenie/informacje o obiekcie)
4. Wbudowana lampa wysyła "błyszczek" sterujący (przekazuje informacje o wymaganym poziomie mocy błysku do lampy zewnętrznej)
* W trybie HSS wysyłany jest dodatkowy "błyszczek" (przekazuje czas trwania błysku w trybie High-speed Sync).
5. Lampy błyskają i roboczo oświetlają obiekt (jeśli wewnętrzna była ustawiona jako kontroler to odpali tylko lampa zewnętrzna).

Cytat z innego wątku.

Bruinen napisał/a:
Zaktualizuję i zobaczę co i jak.

Zaktualizowałeś już?

A czy masz też takie poruszone zdjęcia bez użycia lampy (ew. trybu bezprzewodowego)?

Dziwnie się czuję po pierwszy pixelpeepingu :-P

Po zaktualizowaniu softu zrobiłem ok. 40 zdjęć - ze statywem i bez, z lampą wbudowaną, zewnętrzną w trybie Wireless i na stopce. Na różnych przysłonach i czasach. Ze stabilizacją i bez niej. Mydła nie ma więc jestem usatysfakcjonowany. Wygląda na to że albo poprawili to w sofcie, albo problem pojawia się raz na kilkaset zdjęć a ja jestem po prostu przewrażliwiony ;-)

Bruinen, no aby tak dalej :-) Jakbyś znów to zauważył, to daj znać w jakich warunkach się pojawiło.

andrusz, jak się jeszcze raz pojawi możecie być pewni że napiszę :-) Tutaj i do serwisu ;-) Zastanawiam się właśnie czy to nie jest przypadkiem efekt "machania" aparatem - dzisiejsze zdjęcia robiłem w spokoju, ale podczas sesji różnie bywa - czasami się odwraca go co chwila itp - może system podtrzymujący matrycę (nie jest ona przecież przybetonowana nawet przy wyłączonym SR) wymaga tych kilku sekund odpoczynku po tym jak fotograf traktuje aparat jak dyrygent batutę :-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bruinen napisał/a:
Zastanawiam się właśnie czy to nie jest przypadkiem efekt "machania" aparatem - dzisiejsze zdjęcia robiłem w spokoju, ale podczas sesji różnie bywa
Pisałem o tym na 1 stronie ;-)

pablo  Dołączył: 15 Cze 2007
Bruinen napisał/a:
może system podtrzymujący matrycę (nie jest ona przecież przybetonowana nawet przy wyłączonym SR) wymaga tych kilku sekund odpoczynku po tym jak fotograf traktuje aparat jak dyrygent batutę :-)

:mrgreen: Stój i uspokajaj matrycę, a kozica myk za grań! I po okazji na fajną fotkę. Nie, nie chce mi się w to wierzyć...

pablo napisał/a:
Stój i uspokajaj matrycę, a kozica myk za grań! I po okazji na fajną fotkę.

U Bruinena, to raczej modelka. Tylko nie wiem, gdzie on znajdzie jakąś grań w studio ;-)

andrusz, nie tylko, zimą po prostu nie wychodzę z domu jak mnie nie zmuszą siłą :-P

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
Effendi napisał/a:
granica rozdzielczości wielu szkieł.

aż sprawdziłem :-) no i przy kitowym szkiełku lepiej wygląda zdjęcie (w aparacie powiększone x32) przy rozdzielczości 10 mpix niż 14

Skocz do: