j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
wysyła się ,a ja niestety muszę uciekać za chwilkę :-/ do pracy :-/ dostęp do neta mam tylko przez komórkę ,zawsze coś

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Już się ładuje.

[ Dodano: 2010-08-19, 21:09 ]
Chyba udało się rozwiązać problem ,trzeba zainstalować najnowszą wersje Ufraw 0.17 u mnie to działa oto link do paczki deb dla Lucid. http://theubuntunews.blog...-in-ubuntu.html
Oto dowód. ;-)

No to super wiadomość :-) sprawdzałeś przed aktualizacja ufraw a czy miałeś tak samo ??

Przed miałem tak samo jak u ciebie ,czyli zielono wersja [0.16] po instalacji paczki z 0.17 jest dobrze i Dcraw trzeba mieć podciągnięty do wersji 8.99 .

Wcześniej był jakiś bug zgłoszony i w dcraw 8.99 to poprawili https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/dcraw/+bug/555190

no to potestowałem sobie :) ufraw i rawtherapee będą się chyba ładnie uzupełniać , bo niestety ani jeden ani drugi nie jest do końca ok , np w ufraw brakuje mi rozjaśniania / przyciemniania cieni i obszarów jasnych , a w rawtherapee cała obróbka jest bardzo intuicyjna i w miarę jak dla mnie zrozumiała , za to w zakładce obrót wystarczy że dam o jedną działkę w którąkolwiek stronę zdjęcie na podglądzie robi się czarne ... i dopiero jak cofnę to się pojawia ...

jeszcze próbowałeś przerabiać hurtem wg
tego opisu ?? u mnie coś nie działa ...

a tak w ogóle to wielkie dzięki :-B

Ja Rawtherapee wywaliłem całkowicie mi nie odpowiada ,mało intuicyjny.

jasne , każdy ma inne upodobania , tej funkcji nie ma w ufraw ,kompensacja cieni to się chyba fachowo nazywa ?? czy jest jakoś ukryta ??

Przeprowadzasz hurtowe konwersje ??

Cytat
Przeprowadzasz hurtowe konwersje ??
Nie ,zawsze każde zdjęcie osobno
Cytat
kompensacja cieni
czy nie chodzi czasem o krzywą czerni. :?:

nie wiem ,ja jestem tak początkujący że to nazewnictwo mnie przerasta , chodzi mi o rozjaśnianie cieni np na tym pefie co Ci wysłałem ufraw em nie idzie/nie umiem tak zrobić aby te cienie pod zamkiem rozjaśnić bo albo wszystko się rozjaśni albo nic a RT idzie rozjaśnić tylko te cienie ...

Szczerze mówiąc ,nie widzę takiej opcji w Ufraw , ale może się mylę w każdym bądz razie ja z tej opcji nie korzystam-em.

chyba zaraz zwariuje .....

zainstalowałem wszystko pięknie działało .zacząłem się bawić krzywymi , przeczytałem ten poradnik , ściągnąłem te krzywe i trochę się nimi pobawiłem , mój wniosek jest taki że są to jakby z góry zdefiniowane ustawienia obrazu wyjściowego , jak się mylę to mnie popraw .
Wszystko by było dobrze zacząłem obrabiać mój katalog z rawami 173 pliki , dlatego szukałem jak obrabiać je hurtem , obrabiam każdy plik inaczej ,ustawiam suwaki tak jak mi się podoba , przestawiam krzywe na wszystkie możliwe sposoby wynik jest zapisywany w pliku ID ,zrobiłem w ten sposób ok 100 plików ,aż tu nagle zaczyna pojawiać mi się taki komunikat i jak dam ok zanim się zdjęcie załaduje to ufraw się wyłącza ,włączę z powrotem jak poczekam , aż się załaduje zdjęcie ,potem mogę wyłączyć komunikat ,ale cokolwiek chcę zrobić tzn z krzywymi to wyskakuje z powrotem.W końcu po którymś razie uda się zapisać plik ID z nie koniecznie takimi ustawieniami jak chcę ale idzie , potem parę plików jest ok po czym znowu wyskakują re błędy .
Jak już obrobiłem wszystkie i uruchomiłem ufraw-batch to jak dochodzi do tego pliku to konsola wywala również taki komunikat

Cytat
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0888.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0888.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0889.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0889.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0890.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0890.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0898.PEF
ufraw-batch: spline_cubic_set() error: The knots must be strictly increasing, but T(0) = 1,000000e+00, T(1) = 0,000000e+00
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0898.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0899.PEF
ufraw-batch: spline_cubic_set() error: The knots must be strictly increasing, but T(0) = 1,000000e+00, T(1) = 0,000000e+00
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0899.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0906.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0906.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0907.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0907.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0908.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0908.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0919.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0919.jpg
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP0920.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/wszystkie fotki/raw/IMGP0920.jpg

zdjęcie jest zapisane ale nie wiem czy ze zmianami czy bez.

Miał ktoś coś podobnego ?? czy robię coś źle ??

Teraz sam mam problem z Ufraw i dziwnymi kolorami ,w Showfoto jest ok.

roket napisał/a:
Teraz sam mam problem z Ufraw i dziwnymi kolorami ,w Showfoto jest ok.

jak to możliwe :?: co zmieniałeś w systemie :?: może przeinstaluj Ufraw a

Ufraw i Raw Therapee coś z jasnością nie tak .

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
roket napisał/a:
W Linuksie karty ATI są praktycznie bezużyteczne ,należy zmienić na coś z Nvidią.

łatwo powiedzieć w blaszaku. W laptopie to już nie takie proste :roll: :-(

negocjatorek napisał/a:
roket napisał/a:
W Linuksie karty ATI są praktycznie bezużyteczne ,należy zmienić na coś z Nvidią.

łatwo powiedzieć w blaszaku. W laptopie to już nie takie proste :roll: :-(

nie do końca jest to prawda ,do tej pory używałem ati i gdybym nie zmienił monitora to pewnie dalej bym jej używał i nie narzekał.

roket

poradziłeś sobie ??

negocjatorek
witam ziomala :-) jak miło że nie jestem tu sam :-)

j@m@l, Zapewne takie problemy byś napotkał przy upgrade systemu ,choć jest już coraz lepiej ,
Cytat
poradziłeś sobie ??
tak przeszedłem na JPEG przynajmniej na razie , nie wiem nie potrafię wypracować sobie jakiegoś standardu co do wołania RAW -ów za każdym razem wychodzi co innego :-/ .

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A co tak konkretnie Wam nie dziala z ATI ?

Używacie profili w Ufraw ,coś takiego jak tu

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
no ja uzywam, chociaż nie w UFRaw, a czemu pytasz?

Skocz do: