romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Thadeus napisał/a:
prawdopodobnie osx może korzystać z dodatkowych komend niskopoziomowych wyłączających to i owo czy dodatkowo zwalniających procesor

Chyba aż tak pięknie to nie ma. BootCamp to tylko program/GUI do łatwego zainstalowania windowsów, przy ich odpalaniu nie bierze udziału, bo EFI wczytuje bootsector MS i reszta jest pod kontrolą windows. Z resztą, różni ludzie stawiający hackowane OS X na netbookach też piszą, że na OS X sprzęt działa dłużej na baterii niż na windowsach. Ale np. taki Nokia Booklet całkiem nieźle sobie radzi z baterią pod windowsem, choć z drugiej strony to najtańszy nie jest.

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010
Thadeus, jak już pisałem mam Asusa A6r i po 2-2,5 latach padła bateria. Fakt, że dużo notek był używany na kolanach czy tez tapczanie. Nie wiem co znaczy u ciebie nie stać mnie na kupowanie chłamu. Co według ciebie jest chłamem ....?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
romeoad, No nie wiem tak rzucałem, poza tym mogą być sterowniki np windy ni do końca dopracowane, milion powodów, nie wnikam takie to było gdybanie.

Fazi, Podam CI przykład, kolega chciał kupić grafikę, uparł się na najtańszą bo mały budżet na ten cel a ten większy budżet idzie na pieluchy i takie tam.Odradzałem mu (64bit wolna etc.) i mówiłem żeby kupił szybszą ze nie obciętą szyną etc. Uparł się, kupił choć mu mówiłem by nie oszczędzał tylko kupił porządny produkt a będzie zadowolony. Potem mówił że karta działa wolniej niż a jaką miał... Musiał latać i wymieniać, dobrze ze sprzedawca nie miała z tym problemu,ale sumarycznie strata czasu, pieniędzy na bilety/paliwo wystarczyły by zeby za pierwszym razem kupił droższą kartę.

Poza tym wole kupić np 2 droższe koszulki i 5 tanich które po 3 praniach wyglądają jak szmaty.

A co do twego Lapka to wygląda to na na normalny przebieg życia akku którego trochę przypiekłeś. Moja kumpela także w asusie miała do niedawna po 2 latach baterię która trzymała 30 min zamiast nominalnych 3h.

Akku to czesc eksploatacyjna która się zużywa, a nie ma trwać wiecznie. Jej życie zależy od tego jak się o nią dba albo niedba i tyle.

Ja wiem co zabija baterie nie trzeba tłumaczyć (mój notek Asus A6 to tylko przykład jak nie robić, lecz warunki były jakie były). Tylko podałem przykład, że nie chłam też się psuje, a prawda jest taka, że dobra bateria w notku to max 3 lata i później padaczka z niej jest. I jak ktoś tu piszę, że mu padła po 2 latach użytkowania to sorry ale miała prawo.... (składają się na to różne czynniki)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
guerilla napisał/a:
heh, zabawny zbieg okoliczności - jeszcze przedwczoraj bateria trzymała 1,5h (2,5 letni laptop Acer'a), po czym wczoraj wieczorem - bum! rozważ wymianę baterii i trzyma w porywach 20 minut.

Nie wiem czy to Win 7, ale coś jest ewidentnie na rzeczy...

Tyle chciałem wyjaśnić, że po tym " czymś " z np. 2h bateria spada na 20 min co nie jest normalnym zużywaniem się baterii... i na tym ten pic polega ...

Spotkało mnie mniej więcej to samo, przed hibernacją ok 2h, po włączam komputer a tu " rozważ wymianę baterii" Czas 20 min.

A nigdy ci nie padł akumulator nagle...? Czy to w samochodzie czy to normalne akumulatorki...? Wszystko ma swoja żywotność i biorąc pod uwagę, że bateria ma 2,5 roku w tym acerze to się nie ma raczej czemu dziwić...

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Fazi napisał/a:
A nigdy ci nie padł akumulator nagle...? Czy to w samochodzie czy to normalne akumulatorki...?

Racze nie, w samochodzie zawsze są objawy nadchodzącej śmierci (większe gazowanie, wyższe napięcie ładowania, nierówna gęstość elektrolitu -zwykle ok. 0,25 g/mm3 oznacza śmierć akumulatora), natomiast po prostu nikt nie diagnozuje akumulatora.

Akumulatory litowo-jonowe też po prostu powoli obniżaja pojemność. Przy ok. 50 % producenci zalecają wymianę. Eksploatując je dalej, możemy doprowadzić do wywalenia bezpiecznika ciśnieniowego. Wtedy drastycznie pojemność spada o ok. połowę, bo pracuje tylko jedno ogniwo w parze (zwykle to najbardziej zużyte w baterii).

Oczywiście, jeżeli mamy jakieś kiepskie ogniwa to już po kilku cyklach mogą zadziałać zabezpieczenia temperaturowe i bateria rozłaczy się nagle.

Są też notebooki (np. Apple), które mają zaprogramowane ograniczenie liczby cykli (zwykle 300). Wtedy naprawdę pie... szczenie się z baterią nie ma sensu.

Są programiki do testowania baterii - można określić realną pojemność, a na krzywej napięcia od razu widać, czy nie padło któreś ogniwko (pojawia się skok).

Na problemy ze wskazaniami pozostaje jeszcze kalibracja (w BIOS) - oczywiście ogniwa li-ion nie mają żadnych efektów pamięci, ale może pojawić się bład wskazań stopnia naładowania (np. komputer wyłacza się przy naładowaniu do 15 %, a nie w zerze).

W NATO, gdzie niska cena nie jest tak bezwzględnym priorytetem, wycofano się z ogniw Li-Ion na rzecz nanofosfatowych. Relacja pojemności do masy jest niemal 2 razy gorsza, ale trwałość z pewnością przewyższa notebooki, a do tego można je naładować w kwadrans.

MCsubi, aaaa widzisz, a mi w samochodzie padł nagle :mrgreen: Odpalał odpalał i nagle chlup (pewnie cela poszła się kochać) i nowy aku

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Fazi, Po kiego instalowałeś w aucie Siódemkę? ;P

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
A mi się wydaje, że porównywanie akku w samochodzie i w notebooku jest trochę chybione, tego z akku można naładować podpinając 2 przewody, i nie jest sterowany elektronicznie. A tego z laptopa nie trzyma się na 30 stopniowym mrozie zimą, bo wtedy zazwyczaj padają.

Szczęście mają Ci, którzy mają możliwość zresetowania baterii z poziomu Biosu < wiem, że w Asusach niektórych jest taka opcja > moja tośka niestety jej nie posiada.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
TomaSzSz napisał/a:
Szczęście mają Ci, którzy mają możliwość zresetowania baterii z poziomu Biosu < wiem, że w Asusach niektórych jest taka opcja > moja tośka niestety jej nie posiada.

Nie regeneruje się ogniw, tylko tak naprawdę resetuje zabezpieczenia.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
TomaSzSz, w labowym lapku coś takiego mamy a służy to do ... rozładowania i naładowania akku celem kalibracji/"odświerzenia" bez kontroli systemu :)

Przypomnieliście mi że mi akku w samochodzie zaburza feng shui pobijaną obudową i miałem go wymienić z klemami :)

Skocz do: