alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
PiotruśP napisał/a:
Może gdybyś davnes miał juz przejściówkę M42/K to byłoby łatwiej przełknąć dodatkowe koszty, ale w tej sytuacji... M42/K - 30 zł + M39/M42 - jakieś 25 zł.

Jeszcze jest kwestia czy to M39 z odlegloscia rejestracji dla dalmierzy czy wczesnych zenitow. W drugim przypadku nie ma sie co martwic, w pierwszym pozostaje makro ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
matb napisał/a:
Poza tym najpierw niech davnes zmierzy średnicę tego gwintu i dopiero wtedy się martwi :-p
Echhh matb a taka fajna dyskusja była :mrgreen: .

alkos napisał/a:
Jeszcze jest kwestia czy to M39 z odlegloscia rejestracji dla dalmierzy...

W tym przypadku ogniskowanie obiektywu jest trochę dalej, tak? No to można fajne lensbaby zrobić :-) .

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
PiotruśP napisał/a:
W tym przypadku ogniskowanie obiektywu jest trochę dalej, tak? No to można fajne lensbaby zrobić :-) .

Oj, chyba troche za dluga ogniskowa jak na taka zabawke...

PiotruśP napisał/a:

Makro, tak.

Lensbaby? To chyba jak mu soczewki powyciagasz ;-)

alkos napisał/a:
Makro, tak.

Pomyliło mi się. Chodziło mi o ten pierwszy przypadek z "wczesnymi zenitami" - rozumiem że tam ogniskowanie jest dalej niż w szkłach dla standardu 35mm? - tzn że obiektyw musi być dalej od korpusu dslr, żeby uzyskać wyraźny obraz, coś jak z obiektywem pentacona six i zwykłym dslr? Pytam dla zaspokojenia mojej technicznej ciekawości ;].

alkos napisał/a:
Lensbaby? To chyba jak mu soczewki powyciagasz ;-)

Zawsze może być wielosoczewkowe lensbaby ;].

milo, ogniskowa jest w sam raz :-) .

PiotruśP napisał/a:
Chodziło mi o ten pierwszy przypadek z "wczesnymi zenitami" - rozumiem że tam ogniskowanie jest dalej niż w szkłach dla standardu 35mm?

Nie, w tym przypadku jest tak samo jak z pozniejszymi zenitami :-) To znaczy odleglosc rejestracji obiektywu jest taka sama, jak i pentaxa K.

W przypadku M39 do dalmierzy obiektyw musialby byc _glebiej_ w body slr - i tu mamy problem nie do przeskoczneia....

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
ale gdy dokupie pierścień odwrotnego mocowania to bede miał rewelacyjne makro ? czyz nie??

davnes napisał/a:
ale gdy dokupie pierścień odwrotnego mocowania to bede miał rewelacyjne makro ? czyz nie??

czy rewelacyjne? na pewno sympatyczne...

:evil: zmierzyłem średnice gwintu i co sie okazuje to wersja na m39 i do tego wedle wskazówek alkosa sprawdziłem obiektyw i ustawiłem na nieskończonośc po czym przystawiłem do aparatu <bagnetu>i nie było widac ostrości przez wizjer jako tako wiec co mozna z nim zrobic czy tylko pozostaje wystawic na allegro i za ile? :evil:
ah trzeba sobie wypic kuffelek bo myslałem że niespodzianka od wójka bedzie bardziej praktyczniejsza niz przypuszczałem :-B

mysle ze za jakas 100 sprzedasz... wystaw od zlotowki....

dzieks:]
ale co to za obiektyw i do jakich aparatów konkretnie mozna go podpiac musze cos napisac w opisie aukcji ale nie wiem x=za bardzo co bo nie znam sie:]

do zorki, feda, starych leica ... wszystkich na gwint m39....

ciekawe dlaczego nie ma przejściówki m39/pk może taka kiedyś zrobią bo użytkowników przybywa a stare obiektywy zostają wyprzedawane

davnes napisał/a:
ciekawe dlaczego nie ma przejściówki m39/pk może taka kiedyś zrobią bo użytkowników przybywa a stare obiektywy zostają wyprzedawane

davnes, czy czytasz co bylo tu pisane? alkos juz to wyjasnil...

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Troszke temat powraca ale ja dzis podobnie jak davnes zostalem obdarowany obiektywem jak na zalaczonych fotkach.
Intryguje mnie jego tylna czesc ( dupka ) czy jest on kompletny

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ładny Jupiter 8 do Kieva serii Contax tzn 3,4A lub M.Wygląda na kompletny.Pozdrawiam

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Ja nie znam sie na tych wynalazkach, prosilbym tylko o podpowiedz czy mam go traktowac jako eksponat czy tez moge zrobic z niego uzytek do mojej kasetki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapytaj w foto-akcesoriach czy jest możliwe dorobienie przejściówki na K.

Polar, ustaw obiektyw na nieskończoność i przystaw do bagnetu kasetki. Jeżeli uzyskasz ostry obraz na matówce to możesz dalej kombinować z tym szkłem.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Z tego nie wyjdziesz jest to obiektyw tylko do tego i redukcje nie są przewidziane.Można wyjść z pierwszego typu zenita lub innych o mniejszym gwincie ale nie z tego i nie z bagnetu Kiewa 5,10,15.Natomiast kiew 17,18,19,20 to bagnet nikona.Lepiej sprzedać to na allegro lub dokupić kieva (starego Contaxa).Pozdrawiam

Skocz do: