Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Wass szkła z Zenita czyli zakładam że na gwint M42 nie są chyba takie złe do makro (szczególnie te starsze z przysłoną preselekcyjną) ale na pewno nie rybie oko. W kicie przy 18mm z założonym najcieńszym pierścieniem (13mm) da się wyostrzyć dopiero kilka mm od przedniej soczewki, przy grubszych mi się nie udało. Żywemu owadowi tym zdjęcia nie zrobisz :-) . Prawdopodobnie najprościej i najtaniej będzie zapiąć do pierścieni heliosa-44 (58mm) i możesz użyć najtańszych pierścieni bez popychacza.

yusuf, wygląda na to że masz walnięte pierścienie albo aparat. Wprawdzie jestem pewien tego co pisałem ale na wszelki wypadek sprawdziłem na swoich pierśćieniach i przysłona jest po zapięciu do korpusu (K20D) otwarta. Oczywiście jest ciut ciemniej ale to nie przez przysłonę tylko przez działanie pierścieni.
yusuf napisał/a:
powoduje to otwarcie przysłony jedynie wtedy, kiedy pierścień przysłon w obiektywie jest ustawiony na najmniejszą wartość.

Tak się zachowuje obiektyw z pierścieniem niepodpięty do aparatu, czyli z nieopuszczonym popychaczem. Sprawdź może każdy pierścień z osobna jest szansa że któryś zadziała no i sprawdź aparat.

Wass  Dołączył: 17 Wrz 2011
Wiem, już sprawdziłem. Dzięki za info, zawsze mogłem się łudzić. Mam jeszcze od zenita obiektyw ( taki stałoogniskowy standarcik 55), tylko muszę poszukać w szafie ;) Na tym spróbuję, ale za kilka dni. Wyjeżdżam do stolycy, a tam nie na czasu biegać z aparatem.
Dziękuję i udanych pstryków życzę.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Makler, oczywiście nie upieram się przy swoim, może mam w którymś pierścieniu odgiętą dźwignię popychacza, aczkolwiek do tej pory zawsze miałem tak samo i przysłona podczas fotek działała normalnie. No, to sprawa do Archiwum X :mrgreen:
Czekam właśnie na kuriera z aparatem, to może uda mi się potestować, co się dzieje.

[ Dodano: 2011-09-20, 14:13 ]
Dobra, sprawdziłem właśnie z nową puszką, wszystko gra, czyli jest tak jak mówisz, otwiera przysłonę na maksa. Nie wiem dlaczego wczoraj na analogu przymknęło, a raczej nie otworzyło, może coś się zblokowało w pierścieniach, nie mam pojęcia, jeszcze raz sorki za zamieszanie.

Skocz do: