Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
matb napisał/a:
Najlepiej wersje FA, ale drogie raczej. Dobrze A, może być M lub K (te są tańsze).
akurat :-P ostatno głośno było o manualnym szkle za około 900zł. Wczoraj WRR KFA 28/2.8 poszło za 703 zł. SZLAK BY TRAFIŁ dawałem 700 i w ostatnie chwili ktos mnie przebił :-x :evil: Ergo mozna taniej kupic uzywane AF niż manuale. :evil:

Tez polecam double kit.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
awakqwq, to za 900 to było A! Mimo wszystko K i M są tańsze, choć ceny coraz bardziej abstrakcyjne się na wtórnym rynku w Polsce robią. Naprawdę trzeba te kadyszki i kasetki zacząć ludziom obrzydzać :-P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
matb napisał/a:
Naprawdę trzeba te kadyszki i kasetki zacząć ludziom obrzydzać

A nie tak dawno wszyscy narzekali, że Pentax jest mało popularny w Polsce.

Zdano prawda jest taka że Pentax jest mało popularny. Właśnie stąd problem.
Kurde mocno się nastawiłem na tego FA 28 ale jestem z siebie dumny ze nie dałem się ponieść emocjom i nie przekroczyłem wyznaczonego sobie limitu.
Chyba na pocieszenie kupie sobie 55-200 przynajmniej z dual kitem będę miał praktycznie cały zakres. Nie jestem co prawda do końca przekonany czy będę go często używał (najczęstsze używam ogniskowe z przedziału 18-40), ale na wycieczki biedzie z pewnością przydatny.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Też obserwowałem tego FA 28f2.8 - ale gdy zobaczyłem jak wysoko wywindowana została cena - odpuściłem.

Przyznam się, że to ja ją wywindowałem :oops: Szukałem na sieci jak kształtują się ceny. Oferta z Pstryka nowy cos 1400zł (pewnie i tak nie mają), może zawyżona, ale doszedłem do wniosku, że jeżeli nowy jest wart pi razy oko 1200zł to 600-700 mogę dać, zwłaszcza, że szkło w stanie bdb. Liczyłem że nie będzie nikogo równie chętnego niestety myliłem się. Trudno.

Najgorsze jest to że zwykle trzeba licytować z ludźmi z forum, a tego nie lubię. Ostatni widziałem Revuenon 1,4/50 MC, ale zobaczyłem że licytuje go Oryszard więc sobie odpuściłem. Kłopot polega na tym, że na rynku wtórnym dostępność jest kiepska zwłaszcza szkieł AF więc zwykle licytuje się przeciw komuś z forum.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Najgorsze jest to że zwykle trzeba licytować z ludźmi z forum, a tego nie lubię.

awakqwq, to trzeba dawać ogłoszenie na forum:
UWAGA JA LICYTUJĘ TEGO SMC
PROSZĘ NIE PODCHODZIĆ DO NIEGO BO I TAK GO KUPIĘ !!!
:mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
SZLAK BY TRAFIŁ dawałem 700 i w ostatnie chwili ktos mnie przebił

Przepraszam ;-) :-P

Marek Wyszomirski napisał/a:
Też obserwowałem tego FA 28f2.8 - ale gdy zobaczyłem jak wysoko wywindowana została cena - odpuściłem.

Ja wiem czy wysoko? Zazwyczaj schodzi na ebayu za 160-190e afair ...

tomecki nie jestem przekonany czy to dobre rozwiązanie :mrgreen:

alkos to ty go kupiłeś?? Jak tak to I hate you :-P Nie wystarcza ci szkła w Dublinie że mi na miejscu pod domem w Krakowie podkupujesz :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Heh, to słusznie robiłem, że nawet nie podchodziłem. No ja rozumiem, że jak na stały AF pentaxa, to niedużo. Ale ogólnie to dużo - patrząc na inne systemy, to po 7 stówek nówki powinny chodzić.

Beef, na tym zdjeciu wygladasz troche jak Spinner na innym zdjeciu.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat

;)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
awakqwq napisał/a:
Zdano ale jestem z siebie dumny ze nie dałem się ponieść emocjom i nie przekroczyłem wyznaczonego sobie limitu.

Proponuje tak:
1.godzine lub wiecej przed koncem aukcji dajesz maxa na ile cie stac.
2.komp - shut down
3.pubik i pifko
4.powrot - poczta, albo www - chwila stresu gdzie cisnienie moze skoczyc zdecydowanie za duzo(no chyba ze to na jednym pifku sie nie skonczylo i jestesmy w stanie błogości i nam ogolnie wszystko wisi)
5.niesamowita radosc lub wyzywanie tego co nas przebil.
6.ewentualnie jesli sie udalo - najmniej mila czynnosc wieczoru - przelew

Cytat
ewentualnie jesli się udalo - najmniej mila czynnosc wieczoru - przelew

Uh, taki przelew po paru piffkach może być faktycznie niemiły.
[ Dodano: 2007-03-30, 12:46 ]
Cytat

Traktuję to jako komplement :mrgreen:

ttb z moich obserwacji wynika, że należy licytować w ostatniej możliwej chwil czyli w momencie "mniej niz minuta do końca aukcji. Gdybym poczekał i rzucił ofertę chwile później niż to zrobiłem (bo tam ludzie próbowali się przegryzać po 5-10 zł) to może bym wygrał. Nic to jak mawiał taki jeden rycerz, może innym razem.

ttb napisał/a:
1.godzine lub wiecej przed koncem aukcji dajesz maxa na ile cie stac.
2.komp - shut down
3.pubik i pifko

awakqwq napisał/a:
ttb z moich obserwacji wynika, że należy licytować w ostatniej możliwej chwil czyli w momencie "mniej niz minuta do końca aukcji. Gdybym poczekał i rzucił ofertę chwile później niż to zrobiłem (bo tam ludzie próbowali się przegryzać po 5-10 zł) to może bym wygrał. Nic to jak mawiał taki jeden rycerz, może innym razem.

Po to sa wlasnie takie serwisy jak

http://www.snajper.net
http://snipe24.pl

Polecam :-)

alkos to w końcu to ty kupiłes to szkło czy nie ty :?: :mrgreen:

ps dzięki za adresy wypróbuje tego Snajpera

Cytat
alkos to w końcu to ty kupiłes to szkło czy nie ty :?: :mrgreen:

No przeciez przeprosilem, ze ja.

;-)

awakqwq, dokładnie. Niestety, licytowanie wcześniej to skazanie się na przegraną. Miało by to sens, gdyby wszyscy tak robili. A tak - co komu wisi dołożyć 2 zeta i nas przebić. Co więcej, licytowanie parę dni przed końcem (często praktykowane) de facto niczemu nie służy, oprócz podbijania ceny - jest więc paradoksalnie niekorzystne dla wszystkich kupujących. No, chyba, że jest opcja "kup teraz" i boimy się, że ktoś nam sprzątnie w ten sposób - po dojściu do minimalnej ta opcja znika, a jak minimalnej nie ma, to znika od razu. Takie są prawa aukcji. Trzeba trzymać nerwy na wodzy i tyle. Ja tam lubię tą adrenalinkę :-)

alkos I HATE YOU SO MUCH :!: OH YOU WILL SUFFER MY WRATH :!: :evilsmile:
Ivader Zim (polecam miłosnikom dobrych kreskówek) :-B

Skocz do: