yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
romeoad napisał/a:
Może chodziło o ławę optyczną?

O to to, pewnie o to im chodziło :lol:

mak400 napisał/a:
Gruchy też pan z serisu nie bardzo polecał.

Z jednej strony to dziwne, bo efekty w większości przypadków daje dobre, a z drugiej strony wcale się nie dziwię: "Nie używaj pan gruszki, tylko przychodź do mnie, zrobię to na pewno lepiej za drobną opłatą"

Perkoz_1  Dołączył: 16 Lut 2011
:mrgreen: Za drobna opłatą i ..... też za pomocą gruszki. Stary numer serwisowy.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Perkoz_1, ale to będzie profesjonalna gruszka serwisowa! ;-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
romeoad napisał/a:
profesjonalna gruszka serwisowa

na pewno ;) ze złotej gumy pewnie...

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
romeoad napisał/a:
ale to będzie profesjonalna gruszka serwisowa!

I właśnie w tym problem - takim, hmm... "fachowcom" posługującym się "tajnymi" instrumentami, przy sporym udziale producentów wszelkich cudownych (i drogich, mimo prymitywizmu) czyścideł do matryc udało się skutecznie wytworzyć mit o niebywałej delikatności czyszczonego obiektu i piekielnie wysokim stopniu trudności samego procesu czyszczenia... Chociaż - nawet sam Pentax wytwarza chyba specjalny, kleisty "glut" do czyszczenia filtra przed matrycą :-)

Canella  Dołączyła: 29 Gru 2010
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc jeśli mogę to napiszę tutaj o moim problemie. Po ostatnim plenerze zauważyłam, że mam jakiegoś okropnego paprocha jak patrzę przez wizjer :-( i to centralnie na środku - taka czarna kropka, jakby coś się przykleiło :-( .(chyba na matówce)Dmuchałam gruchą z każdej strony, ale nic nie pomaga :-( Poradźcie coś drodzy Koledzy i Koleżanki, bo jestem załamana, a nie chcę dłubać we wnętrznościach aparatu żeby czegoś nie uszkodzić.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Canella napisał/a:
jak patrzę przez wizjer i to centralnie na środku
Śmieć na matówce. Odpinałaś matówkę przed dmuchaniem ?

Dada napisał/a:
Odpinałaś matówkę przed dmuchaniem ?

Jak ją odpiąć? Boję się grzebać w środku,żeby nie pogorszyć sytuacji :cry:

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
http://www.youtube.com/watch?v=YqZCjT-jr1s
Tu masz pokazane, jak wymienić matówkę, model aparatu jest bez znaczenia, ramka zapinająca jest taka sama. Wyjmujesz, przedmuchu.jesz, wstawiasz z powrotem. Voila !

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
yusuf napisał/a:
Wyjmujesz, przedmuchu.jesz, wstawiasz z powrotem. Voila !
Uwaga na podkładkę, prawidłowe ułożenie matówki przed zapięciem i prawidłowe zapięcie ramki :idea: :idea: :idea:

Można przedmuchać bez wyjmowania matówki. Wystarczy odpiąć i odchylić razem z ramką, byle nie wydmuchać podkładki, bo źle się ją układa ponownie. I jeśli wyjmujesz, to ostroznie. Żadnych ostrych narzędzi, najlepiej w bawełnianych cienkich rękawiczkach ( te damskie pazury :evilsmile: )

Dada napisał/a:
( te damskie pazury :evilsmile: )

Chyba nie dam rady :oops:

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jeśli dysponujesz dużą gruszką, jest szansa że paproch zniknie jeśli dmuchniesz w szczelinę przy srebrnym mocowaniu (zatrzasku) matówki.

m1chauuu  Dołączył: 03 Lip 2010
Canella napisał/a:
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc jeśli mogę to napiszę tutaj o moim problemie. Po ostatnim plenerze zauważyłam, że mam jakiegoś okropnego paprocha jak patrzę przez wizjer :-( i to centralnie na środku - taka czarna kropka, jakby coś się przykleiło :-( .(chyba na matówce)Dmuchałam gruchą z każdej strony, ale nic nie pomaga :-( Poradźcie coś drodzy Koledzy i Koleżanki, bo jestem załamana, a nie chcę dłubać we wnętrznościach aparatu żeby czegoś nie uszkodzić.

Jeśli Cię to pocieszy, to posiadam ten sam problem. Z tym, że ja paprocha mam obok tej dużej kwadratowej ramki. Zauważyłem już pod koniec lutego, ale mam go do tej pory. Po prostu przyzwyczaiłem się do niego. Czytałem gdzieś żeby paprochami na matówce się nie przejmować no i tą zasadę zastosowałem. Poza tym moje zdolności manualne pozostawiają wiele do życzenia. (kiedy pierwszy raz czyściłem gruchą matrycę, to całę dłonie drżące, spocone, a wolę mieć paprocha na matówce, niż rysę ;) )

alicyja  Dołączyła: 22 Sty 2012
Przeglądałam sobie zdjęcia... i chyba mam coś na matrycy, bo niezależnie od obiektywu znalazłam takie dziwnego kształtu syfy

Wybrałam zdjęcia które najlepiej prezentują problem.

Droga bracio pentaxowa, czy mam to w jakiś sposób zrobić sama czy sprzęt gdzieś "oddać", dodam że jest na gwarancji ale nie chciałabym się go teraz pozbywać, bo za 1,5 tygodnia mam weekend "portretowy" :/

Paproszek typu włosek. Powinna wystarczyć grucha.

Uff wystarczył chuch :)
Czyli problem rozwiązany
Zdjęcia zostawię, może innym się kiedyś przyda.
Swoją drogą, czy to normalne że po uniesieniu lustra w K-r do czyszczenia jedynym działającym klawiszem jest on/off?

Lepiej nie chuchać. Używaj gruszki.
alicyja napisał/a:
czy to normalne że po uniesieniu lustra w K-r do czyszczenia jedynym działającym klawiszem jest on/off?
Tak, albowiem jedyną wtedy dozwoloną operacją jest opuszczenie lustra i zamknięcie migawki.

Dada napisał/a:
Lepiej nie chuchać. Używaj gruszki.
alicyja napisał/a:
czy to normalne że po uniesieniu lustra w K-r do czyszczenia jedynym działającym klawiszem jest on/off?
Tak, albowiem jedyną wtedy dozwoloną operacją jest opuszczenie lustra i zamknięcie migawki.

Rzeczywiście, doczytałam w instrukcji. Wystraszyłam się, bowiem niedawno miałam sytuację że lustro się podniosło, dźwięk z aparatu wydobywał się podobny jak teraz przy wymuszonej akcji podniesienia, a jedyną radą na "ratunek" było wyciągnięcie akumulatora...
Mój temat uważam za zamknięty, dziękuję za pomoc! :)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Ostrożny byłbym przy czyszczeniu matrycy. Chychanie, sprężone powietrze itp to najlepsza metoda na uszkodzeie sobie jej (a przynajmiej ostre zabrudzenie). Kup fachową gruche i jej używaj - przyda się nie raz.

Skocz do: