Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kuzyn...
Po raz kolejny. Nie masz pojęcia o czym piszesz, więc nie kompromituj się, bardzo Cię proszę.
Tak z ciekawości przejrzałem Twoje posty... Wiesz co? Może wróć do wątków o grach.

Zanim znów coś napiszesz w tym wątku, poprzyj swoją teorię własnymi zdjęciami, obrobionymi przez Ciebie, pokazującymi różnice. I tylko znów nie tchórz...

Do tego czasu dla mnie, podobnie jak dla MacRayersa, EOT.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Michu napisał/a:
Kuzyn...
Po raz kolejny. Nie masz pojęcia o czym piszesz, więc nie kompromituj się, bardzo Cię proszę.
Tak z ciekawości przejrzałem Twoje posty... Wiesz co? Może wróć do wątków o grach.

Zanim znów coś napiszesz w tym wątku, poprzyj swoją teorię własnymi zdjęciami, obrobionymi przez Ciebie, pokazującymi różnice. I tylko znów nie tchórz...

Do tego czasu dla mnie, podobnie jak dla MacRayersa, EOT.
Może swoje życzenia skieruj do Matki Boskiej Częstochowskiej. ... a co do "pisania bzdur" przeze mnie to może odważ się napisać co konkretnie napisałem bzdurnego. ... jak Ja piszę bzdury, to Ty jesteś jedna wielka bzdura.

ps. i nie kompromituj się zestawami kolorów dla naturalnej skóry ROFL

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Może swoje życzenia skieruj do Matki Boskiej Częstochowskiej.

No tak, po cuda to tylko do Niej.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Brakuje mi w tej dyskusji odniesienia do przestrzeni barw przenoszonej przez czopki w oku - wszak to dość indywidualna kwestia i na dodatek nie podlegająca kalibracji. Jest to szczególnie istotne dla mężczyzn, których naprawdę spory odsetek ma problemy z kolorami :->

A tak bardziej serio, to coraz gorzej się was czyta.

romeoad napisał/a:
Brakuje mi w tej dyskusji odniesienia do przestrzeni barw przenoszonej przez czopki w oku

Ta zaokrąglona "podkowa" to przestrzeń barw widziana przez człowieka, trójkąt w środku to przestrzeń sRGB.

romeoad napisał/a:
A tak bardziej serio, to coraz gorzej się was czyta.

Ze swojej strony postaram się pisać bardziej przejrzyście. ;)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Kuzyn Mygosi, no tak, nie ma to jak podeprzeć się wykresem, który i tak nie wnosi nic nowego do dyskusji ;-)
Co do cyfrowej korekcji skóry - zacytuję :
"C - 1/5 do 1/3 M lub Y (w niektorych przypadkach do 1/2) M i Y - bardzo blisko siebie, ale Y zwykle ciut wiecej (i oczywiscie 3 do 5 razy wiecej niz Cyanu) K - 0
W przypadku cer bardzo ciemnych ilosc Cyanu moze wzrosnac jak napisalam wyzej do 1/2 wartosci M i Y."
Dla tych co pracują na poważnie takie wiadomości są oczywiste. Wykresem tego nie zmienisz (znowu nie rozumiem po co i dlaczego on jest"
Aha, poczytaj sobie - książkę już Michu polecał, tutaj masz dyskusję na temat cyfrowej korekcji skóry http://www.goldenline.pl/...ja-kolory-skory
Dla mnie naprawdę EOT

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Witam,
Moglby ktos wrzucic link do jakiegos ciekawego zdjecia/grafiki (duzy gamut, duza rozdzielczosc itp), ktore to moze pokazac roznice miedzy ekranem TN a IPS? Mam 2 ekrany i chcialbym porownac o czym w ogole jest mowa. Z tego co sie orientuje na dzien dzisiejszy, monitor w moim laptopie wymaga lekkiej zmiany gammy i odciecia kontrastu, bo za szybko przepala biel. Poza tym i katami widzenia nie widze znaczacej przewagi Della u2410 nad 4 letnim laptopem 15,4 cala. Do kolorow nie mam zastrzezen na obu.

elgreen, masz tutaj http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=865591#865591 - może Klod76 wyśle Ci większy obrazek; zobacz co dzieje się w cieniach, przejściach etc.

Ten obrazek jakis dziwny jest, bo matryce MVA/PVA przegrywaja na nim z TN.(obciecie czerni)

Kuzyn Mygosi napisał/a:
przestrzeń barw widziana przez człowieka

Statystycznego. Bo np. ja widzę nieco więcej w kierunku podczerwieni niż 5 moich kolegów, którzy robili ze mną laboratorium z monochromatorem. A potem przyszedł profesor i opowiadał nam jak duże są rozbieżności w spektrum widzenia u różnych osób. I wtedy się okazało, że nie tylko więcej niż 5 moich kolegów, ale więcej niż ponad połowa populacji - ale to taki drobny szczegół i tak nic nie wnoszący do dyskusji. Ciekwy byłem też, czy wspomnisz o kilkunastu odmianach daltonizmu, dzięku któremu ustalenie prawidłowego koloru skóry przez przyjrzenie jest po prostu niemożliwe.

elgreen, różnicę między S/M/PVA, IPS oraz TN widzę wyświetlając swoje własne zdjęcia na różnych monitorach.

romeoad napisał/a:
różnicę między S/M/PVA, IPS oraz TN widzę wyświetlając swoje własne zdjęcia na różnych monitorach.
Nawet jesli sa w przestrzeni sRGB? Czy konwertujesz z RAW do AdobeRGB i wyswietlasz w skonfigurowanej przegladarce? I jakie roznice widzisz?

elgreen napisał/a:
Nawet jesli sa w przestrzeni sRGB?

Problem leży w tym, że brak kalibracji nawet przeciętnego monitora powoduje, że obraz widoczny na nim jest daleki od tego co zamierzał autor przygotowując go u siebie. Co po przestrzeni sRGB jak monitor ma przesunięte barwy (w ramach wspomnianego sRGB ???)
Pomijam fakt, że słaby monitor i tak kiepsko poddaje się kalibracji...

elgreen, w przypadku TN różnice widzę drastyczne. Kompresja świateł, cieni, brak płynności przejść tonalnych. Różnice pomiędzy PVA/MVA a IPS są bardziej subtelne i czasami ich nie widać.

Mam to szczęście, albo nieszczęście, że po kalibracji mojego OS wszystkie programy pod jego kontrolą (nie licząc takich, które mają własny moduł kalibracyjny jak PS, ale wówczas wystarczy ustawić, że zarządzaniem kolorem zajmuje się OS) wyświetlają kolory poprawnie.

Klod76  Dołączył: 06 Cze 2009
elgreen nawet jesli sa w sRGB, widac roznice - wczesniejsze odciecie czerni i bieli, intensywniejsze barwy, a zwlaszcza czerwienie, lub niebieskie - zaleznie od temperatury barwowej w jakiej bedzie ustawiony monitor, ogolne przejaskrawienie obrazu. Dobre TN obecnie zblizaja sie jakoscia do MVA wiec tu mozesz nie dostrzegac wyraznych roznic. Pomijam kwestie kątow widzenia, w celu uproszczenia ;).

Tak sobie myślę na podsumowanie - zdjęcia trzeba oglądać wydrukowane i tyle :mrgreen: :-B

Klod76 napisał/a:
intensywniejsze barwy, a zwlaszcza czerwienie, lub niebieskie - zaleznie od temperatury barwowej w jakiej bedzie ustawiony monitor, ogolne przejaskrawienie obrazu
Na TN? A nie odwrotnie? Matryce TN sa raczej mdle i czesto nie daja prawdziwej czerni, stad kolory wydaja sie wyprane.

Na TN może być tak samo wyblaknięcie jak i przejaskrawienie w zależności od modelu.

[ Dodano: 2011-06-10, 11:27 ]
MacRayers napisał/a:
Tak sobie myślę na podsumowanie - zdjęcia trzeba oglądać wydrukowane i tyle :mrgreen: :-B
Drukarki też na dobrą sprawę trzeba kalibrować by dostawać powtarzalne rezultaty (użycie zamiennika tuszu/tonera X zamiast zamiennika Y/oryginału zmienia zwykle jak nie zawsze barwy, zmiana papieru na którym drukujesz też wprowadza zmiany - wiadome jest że używanie jednego profilu przy takich zmianach da nieprzewidywalny efekt).

[ Dodano: 2011-06-10, 11:30 ]
romeoad napisał/a:
elgreen, w przypadku TN różnice widzę drastyczne. Kompresja świateł, cieni, brak płynności przejść tonalnych.
Brak płynności przejść tonalnych czy rozjechana gamma występuje też na IPS - kwestia kiepskości monitora.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MacRayers napisał/a:
Tak sobie myślę na podsumowanie - zdjęcia trzeba oglądać wydrukowane i tyle

Tylko najpierw trzeba mieć monitor, który umożliwi nam widzenie tego co robimy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
romeoad napisał/a:
Brakuje mi w tej dyskusji odniesienia do przestrzeni barw przenoszonej przez czopki w oku
W oku?

plwk napisał/a:
Tylko najpierw trzeba mieć monitor, który umożliwi nam widzenie tego co robimy.

...no co Ty Piotrze, przecież już wiemy, że wystarczy sRGB mieć domyślnie ustawione ;-) :-B

Skocz do: