Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Na dpreview czytałem opinie, że matryca z grd2 lepiej współpracowała z tym obiektywem. Z obecnych kompaktów fani ricoha chwalą pod tym względem gx200.
Miałem gx100 - bardzo fajny aparat. Świetnie zaprojektowany i porządnie wykonany, potwierdzam. Ricoh robi dobre aparaty. Fajnie że kupił Pentaxa :)

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ytr napisał/a:
Na dpreview czytałem opinie, że matryca z grd2 lepiej współpracowała z tym obiektywem.

Nu tak, ale w GRD3 jest i nowa matryca, i nowy obiektyw.

Ytr napisał/a:
Z obecnych kompaktów fani ricoha chwalą pod tym względem gx200.

Trochę trudno mówić o GX-200 jako o "obecnym kompakcie". Toto ma już trzy lata. Rikuś poszedł tutaj raczej w nowinki a'la GXR.

Ytr napisał/a:
Fajnie że kupił Pentaxa :)

...że niby powinno być jak w małżeństwie - patrzeć w jedną stronę a nie na siebie?? Oby :)

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Gxr jest chyba trochę większy od gx, na pewno z kompletem obiektywów.
24-72 do gxr to te same części co w gx200? Jeżeli tak to chyba gx200 lepszy?
Obecne kompakty - mam na myśli te które są w ofercie.
Faktycznie, szkiełka od grd3 są inne niż od grd2.
Patrzyłem przez ricoh i przez pentax, niestety z pentaxem ostatnio mam problemy.

szybkiparowoz  Dołączył: 20 Lut 2011
Fakk... Wygląda na to, że zachorowałem na GRDIII... Ratunkuuuu!

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
szybkiparowoz napisał/a:
Fakk... Wygląda na to, że zachorowałem na GRDIII... Ratunkuuuu!

ciesz się, one mają teraz wyjątkowo dobrą cene: 1200 zł w stosunku do 2200 na dzień dobry

Właśnie z powodu ceny się nie cieszę! Gdyby kosztował 2200 to bym się nie zastanawiał nad jego zakupem, po prostu byłby dla mnie za drogi. A teraz... :-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
polecam rozważyć s95, cena podobna po tym jak wyszedł s100, pewnie nieco bardziej kompaktowy, również solidnie wykonany, dobry na 28/2 i bonusowo: 35/2.5, 50/3.2, 85/4.5, 105/4.9. można sobie grip dokleić ;)

Osobiście myślałem o tym ricohu, ale nie żałuje że go nie wziąłem :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
dagio, jak w S95 wygląda ręczne ustawianie ostrości?

Zoom nie specjalnie mi potrzebny, możliwość wpięcia wizjera w sanki GR bardziej mi by mnie interesowała.

WuWu84, nie mam pojęcia, w kompakcie nie tego szukam :) jeśli wiesz co Cię interesuje to wybór jest prosty :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Może nie prostszy, mimo wszystko warto poznać alternatywy. Ale OK, dzięki, sprawdzę w instrukcji

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Fajne: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16203507 - reportaż z afrykańskiego
więzienia. W całości klepnięty GRDIII na ustawieniach auto, bo, jak autor pisze tutaj, nie zna się za bardzo na aspektach technicznych. Wyszło mu - i to nieźle!

A tu więcej tegoż typka: http://www.flickr.com/pho...ith/6470653743/

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Naprawde fajne, ale co to ma do sprzetu ktorego uzywal? Kazda malpka takie trzasniesz (technicznie).

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
alkos napisał/a:
Naprawde fajne, ale co to ma do sprzetu ktorego uzywal? Kazda malpka takie trzasniesz (technicznie).

Nic nic, nie napisałem tego, żeby się konkretnie jarać - po prostu ciekawostka dla tych, co myślą o tym inaczej niż ty i ja (znaczy, że trza mieć luszczankie za 10 milionów :)

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
wojtekk napisał/a:
Fajne: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16203507 - reportaż z afrykańskiego
więzienia. W całości klepnięty GRDIII na ustawieniach auto, bo, jak autor pisze tutaj, nie zna się za bardzo na aspektach technicznych. Wyszło mu - i to nieźle!

A tu więcej tegoż typka: http://www.flickr.com/pho...ith/6470653743/

Mnie również się podoba :-)

Dobra, stało się. Wystawiłem na allegro moją nieużywaną nerkę... tfu, tfu... elkę. Koniec aukcji po weekendzie i - już zaraz po, za moment, bezzwłocznie - mam nadzieję stać się posiadaczem grd3. Nikt mi nie pomógł na czas, nie obrzydził tego aparatu, nie odciągnął od jego zakupu, niestety...

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
szybkiparowoz napisał/a:
Nikt mi nie pomógł na czas, nie obrzydził tego aparatu, nie odciągnął od jego zakupu, niestety...

A kto niby miał to zrobić? Ja czy Wojtekk? ;)
Echch, frajerze... :mrgreen:

[Powodzenia!]

Mówiłem, weź s95, miałem ricohy.. skoro wiesz lepiej :P

Nie ma mowy - żadnych zoomów, żadnych kompaktów Canona (mówię to jako ponad dziesięcioletni, pozytywnie nastawiony do tej marki użytkownik Canona).

PS
Już do mnie jedzie z allegro jakiś Samsung,
niczego jeszcze nieświadomy dawca celownika 28 mm... :-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Mertz napisał/a:
Gospodarzem wątku nie jestem ...

Ja też nie ;-) , znalazłem jednak ciekawostkę.

Jedno ze zdjęć zrobionych takim zestawem.

To chyba nie jest zdjęcie z Ricoha...

Skocz do: