bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
webjay, a wracając do testu, możesz zrobić tak, jak np testują aparaty na dpreview. Ustaw jakąś scenkę (zgodnie z tradycją koniecznie musi być jakaś śmieszna maskotka i zegarek naręczny ;-) ), tak, żeby było dużo kolorów, detali, coś błyszczącego, coś matowego itd. Oświetl dobrze, bardzo dobrze, tak, żeby użyć krótkich czasów nawet przy przymkniętej przysłonie (ryzyko poruszenia!). Zrób fotki, np przy pełnej dziurze, 1/5.6, 1/8 (niżej raczej nie ma sensu). Potrzebny też będzie
- stabilny statyw + pilot/wężyk
- wyzwalanie migawki z użyciem wstępnego podniesienia lustra (tzw samowyzwalacz 2sek)
Do oceny obiektywów najlepiej ustawić w rządku wycinki raz ze środka kadru, a raz w rogu. Tak przynajmniej wyglądały zazwyczaj testy, które widzałem. Poza tym tu na forum też parę takich popełniono :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
bEEf: brzmi bardzo sensownie, tylko to oswietlenie - po prostu go nie mam, a lampkami nabiurkowymi to raczej nie ma sensu ;) moze zamowie po niedzieli jakies lampy - bo inaczej wyjdzie z tego lipa...

jako test ogolny moze byc. a co powiesz na dodatkowy dla fetyszystow dot. rozdzielczosci np. na taki USAF? lub Korean?

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
webjay, jak na amatora to widze szastasz forsa jak zawodowiec :mrgreen:
ja sie szykuje do zakupu jakiegos jasnego zoomu, i moze kiedys fish eye

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
@tom: alez skadze? decydujac sie na lustrzanke wiedzialem z czym sie wiaze haslo 'uchwycic chwile - bezcenne' ;) Od poczatku zalozylem sobie 2.5xN gdzie N cena body.

Przede mna takze jakis tele-zoom na 'wakacje' (czyt. sloneczne dni) i coraz mniej powstrzymywana chec zakupu 10-20/12-24... ale do tego ostatniego napewno jeszcze nie doroslem.

noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
Zoom to kupa i AF to kupa. Jeśli masz zooma z AFem, to już katastrofa :-D

Skocz do: