Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wszedłem na stronę Odlewu. Po emotkach domyślam się, że adminem jest tam ktoś z forum Minolty. Strona Karmazyna nie do przejścia...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ale żeby nie było, to tez się cieszę mimo, że stosunek do sportu mam podobny jak mygosia.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
A ja mam nadzieję, że wybudują jakąś dobrą, szybką drogę przelotową na wschód - będzie można szybciej w Bieszczady dojeżdżać :-)

regis  Dołączył: 30 Gru 2006
mygosia napisał/a:
mam nadzieję, że wybudują jakąś dobrą, szybką drogę przelotową na wschód

też na to liczę że A4 zrobią Zgorzelec-Korczowa :mrgreen: :-D :evilsmile: :-/ :shock: chociaż już w to nie wierzę

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Ja tez sie ciesze .. wreszcie Polska zagra w finalach mistrzostw europy... spryciarze. Nie mogli sie zakwalifikowac to se zroganizowali u siebie hehe ;)
Pozdrawiam
Grzesiek

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Optymizm Polaka:

Cytat
MF: Gilowska: Stadiony będą z hazardu
MF chce przeznaczyć na ten cel [budowę centrum sportowego w Wawie*] 1 mld zł w latach 2008-2011. Środki te mają być wygospodarowane dzięki zmianom w ustawie o grach losowych (chodzi o wpływy z hazardu).

* zdaje się, że już centrum sportu to mamy, tylko szkoda, że nie można tam zorganizować żadnej małej własnej imprezy [wiem, bo próbowałem]. Z państwowej kasy powstał budynek, który wynajmują teraz prywatnym firmom. Zyski idą na utrzymanie budynku. No to po co on był budowany, skoro utrzymanie jest takie drogie i nie można z niego normalnie korzystać?

Cytat
Wasze komentarze [71] dodaj komentarz
Pokaż więcej: Chronologicznie chronologicznie Wedłu tematów według tematów

Najnowsze:
• Nie lepiej podnieść cenę benzyny i LPG?
Lucyjan / 2007-04-18 17:19/ do tego jeszcze prąd i gaz. Z czego wziąć pieniądze na stadiony należało myśleć wcześniej a nie teraz robić[...]
• ...
jj / 2007-04-18 17:13/ Filozofia godna mendy azarowej a nie profesora
• co będzie finansowane głównie ze środków unijnych
ha ha / 2007-04-18 17:13/ a 1, 5 zł akcyzy z paliwa gdzie - na POLITYKÓW a nie na drogi
• No to jak stadion z hazardu, to drogi z prostytucji a hotele z narkotyków.
filipinek / 2007-04-18 17:03/ I po sprawie.
• super komentarz!!!
keyser soze / 2007-04-18 17:18/ szacunek. dobre rozwiązanie. może warto spróbować:)
• Polska PIERWSZA
Buba / 2007-04-18 17:01/ Polska bedzie pierwszym krajem, który straci na tym, że będzie organizatorem Mistrzostw Europy!!! Polacy potrafią[...]

źródło: interia

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A nam w Świdnicy to Niemcy stadion wybudowali :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pamietajcie ....
Gilowska !!!!
Za tydzien zostanie wprowadzony podatek od sportowych trampek.....25% od ceny brutto....oraz akcyza sportowo-ludowa 5%.....
spoko stadiony beda....

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
O jak miło i przyjemnie zrobiło się w tym wątku. Moderator pięknie tu posprzątał.
Pentaksiarzom gratulujemy moderatora :-B

Mnie tam piłka lotto kompletnie (ot inne ma zainteresowania).
Dla mnie ważne jest to: „Polska dostatnie na przygotowanie infrastruktury prawie 40 mld euro dodatkowych środków z Unii Europejskiej. To ok. 150 mld złotych, a więc ok. 15 proc. PKB. Rozłożone na 5 lat daje 3 proc. wzrostu PKB wynikającego z samych inwestycji infrastrukturalnych.” Cytat z serwisu Interia.pl
Szkopuł w tym, że niestety oznacza to wzrost inflacji i myślę że w 2012 to z rozrzewnieniem będziemy wspominali ceny z roku 2007. Mam tylko nadzieję, że faktycznie nastąpi boom w rozwoju infrastruktury ale obawiam się, że niestety u nas większość zostanie rozkradziona przez różnych kolesi (kolejny skok na kase). W końcu w Polsce od wielu lat robi się dużą kasę na nie budowaniu autostrad.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
awakqwq napisał/a:
Szkopuł w tym, że niestety oznacza to wzrost inflacji

przepraszam a co ma wspolnego wzrost gospodarczy ze wzrostem inflacji???

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
diplodok,
np (w baaardzo duzym uproszczeniu):
wzrost gospodarczy->wzorst plac->wzrost konsumpcji->wzrost inflacji

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
wzrost gospodarczy->wzorst plac->wzrost konsumpcji->
->boom na ubrania XXXL

O inflacji
Można mówić o dwóch rodzajach (przyczynach) inflacji.
Inflacja kosztowa - wzrost ceny towarów masowych (surowców) powoduje w krótkim czasie to, że producenci w cenie swoich wyrobów muszą uwzględnić wzrost cen surowców
Inflacja popytowa - wynika z nadwyżki popytu na towary nad ich podażą. W efekcie prowadzi to do ograniczenia możliwości zaspokajania popytu, czyli brakuje towaru dla wszystkich chętnych – przy określonej cenie w związku z tym cena towarów rośnie aż osiągnie nowy poziom równowagi pomiędzy popytem a podażą.
Gdy w gospodarce pojawia się dodatkowy pieniądz (vide pieniądze na euro 2012), ktoś te pieniądze wyda. Docelowo mają być z tego finansowane (głównie) wydatki na rozwój infrastruktury. Czyli zwiększy się popyt na materiały budowlane, surowce, energie, pracę. Wzrostowi temu nie towarzyszy jednak wzrost podarzy (a przynajmniej nie proporcjonalny, mniejszy niż proporcjonalny) czyli ilość dostępnych na rynku, surowców, towarów będzie mniejsza niż zapotrzebowanie przy dotychczasowej cenie. W efekcie tego zmieni się cena równowagi, czyli ceny wzrosną. W globalnej skali przełoży się to na wzrost cen wszystkich produktów i usług na rynku.
Polecam http://www.nbportal.pl/pl/np łatwo i przyjemnie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
W globalnej skali przełoży się to na wzrost cen wszystkich produktów i usług na rynku.
I znów szkła K pójdą w górę... :(

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale fajnie gadacie :mrgreen:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zdrozeje piwo :-? :-/ Ale kto by sie tym przejmowal? :-P

Ole Ole Ole... :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dan napisał/a:
(w baaardzo duzym uproszczeniu):
wzrost gospodarczy->wzorst plac->wzrost konsumpcji->wzrost inflacji

Pamiętam jeszcze takie coś: spadek gospodarczy->wzrost płac->spadek konsumpcji->wzrost inflacji. Lata 1985-1991. Na zgodę :-B

A według mojego misia, to jeżeli zapętli się gospodarka->place->konsumpcja->gospodarka, to wcale nie musi byc inflancji, a przynajmniej subiektywnie nie bedzie odczuwana z uwagi na relatywnie szybszy wzrost dochodów.

zorzyk niestety ale to za duże uproszcznie. ;-)

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
nie mam dzis czasu na dluzszy wywod ale podam przylkad co działo sie własciwie przez cala dekade lat 90 w Stanach Zjednoczonych. inflacja na bardzo niskim poziomie rzedu poltora, dwa i pol procent, a jednoczesnie bardzo wyrazny wzrost gospodarczy, przekraczajacy w poszczegolnych kwartalach 6 procent. to jest idealny model rozwoju gospodarczego, tzw. wzrost zrownowazony.
tylko jedno ale.... w stanach panuje wolny rynek czego o naszej gospodarce nie mozna powiedziec...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Aspius napisał/a:
Polska zagra w finalach mistrzostw europy

...w grze na fiutach*

*-instrument muzyczny drewniany, wielopiszczałkowy, (na)dęty

[ Dodano: 2007-04-18, 19:57 ]
diplodok napisał/a:
w Stanach Zjednoczonych... to jest idealny model rozwoju gospodarczego, tzw. wzrost zrownowazony

:mrgreen: trelemorele :mrgreen: sranie w banie :mrgreen:
A może napiszesz jakim kosztem - tak globalnie - ile świat zapłacił za wzrost gospodarczy naszych "przyjaciół" zza oceanu?

Skocz do: