denvi napisał/a:Benuś, dlaczego nie porównałeś z Twoją zabawką?
Zatem właściwy pewnie tak, ale do NX200 pakujemy coś takiego....Benek napisał/a:Właściwy bezlusterkowiec (z naciskiem na właściwy)z kompletem naleśników pogodzi jeden i drugi postulat.
jorge.martinez napisał/a:Panowie, pofolgujcie nieco.
Proszę rozmawiać o aparatach, a nie o sobie!
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
MacRayers napisał/a:Wracamy do tematu X-E1...
denvi napisał/a:Oczywiście.
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
Michciu76 napisał/a:Sam mam nadzieję, że Ricoh wypuści moduł z bagnetem K dla GXR i nic mi więcej nie potrzeba. GXR + 3 limitedy ew, kit z jedną jasną stałką i mam gotowy zestaw wyjazdowy.
denvi napisał/a:Może pojmiesz też, że to własnie ten wyszydzany przez Ciebie i kolegę Kfana "marketing" wcisnął wam chęć posiadania neksa, eniksa czy innego ustrojstwa.
Jakość lustrzanki w obudowie kompaktu, tiaaa... a gdzie ergonomia? Się pytam?
Kfan napisał/a:To sprzęt wymagajacy sporo większego budżetu - budżetu na poziomie lustzranek FF i tyle.
wojtekk napisał/a:Kfan napisał/a:To sprzęt wymagajacy sporo większego budżetu - budżetu na poziomie lustzranek FF i tyle.
...oferujący dużo większy poziom dyskrecji i kompaktowe rozmiary - dla mnie bomba.
Kfan napisał/a:Oczywiście ale to wciąż nie jest sprzęt FF tylko APS-C ... poza tym podobne walory mają pozostałe systemy Sony i Samsunga a wkrótce pewnie i Canona.
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:Kfan, zgadzam się ale zauważ że sony ma wizjer tylko w najdroższym modelu, stałek niewiele a jak już to bardzo drogie zeissy.
Serafion napisał/a:
Nie zgadzam się, że cena szkieł w fuji jest na poziomie FF, raczej bardzo dobrych firmowych szkieł aps-c, profesjonalny sprzęt pod ff nie kosztuje 2600, a często powyżej 4000 i to raczej dolna granica.
wojtekk napisał/a:Tak na końcu to a) każdemu wedle potrzeb, b) i tak wszyscy nabieramy się na marketing. :)
Serafion napisał/a:Nie zgadzam się, że cena szkieł w fuji jest na poziomie FF, raczej bardzo dobrych firmowych szkieł aps-c, profesjonalny sprzęt pod ff nie kosztuje 2600, a często powyżej 4000 i to raczej dolna granica.
nie optyczny, jakikolwiek.Kfan napisał/a:Wizjer optyczny masz na myśli ten w X-Pro? na fajnie że jest ale w X-E1 już go nie ma wiec odpada ten atut.
pewnie że szkiełko, po co ci niższe szumy, na f1.4 po prostu użyjesz niższego iso.Kfan napisał/a:Czy zdjęciu portretowemu bardziej pomoże zstosowanie dobrego specjalizowanego do portretu obiektywu czy 1 EV niższe szumy na wysokich ISO i 1,4x większa liczba pikseli odchylany ekranik i wifi lepszego korpusu?
a widzisz i to jest plus prostoty, ja mam yashikę 124mat do portretu i x100 do wszystkiego innego i się nie zastanawiam jakei szkiełko kupić i dlatego nie.Kfan napisał/a:Można zwiększyć budzet i mieć jedno i drugie ale wtedy znów pomysł "a może dokupić szkło do macro?" i tak mozna ciągnąć długo a kieszeń ma swoje dno prawda?
dokładnie, i także pod względem ostrości samego szkła, miałem heliosa 135/2.8 który na k20d był mydlany na pełnej dziurze a na c5d ostry (poważnie).Kfan napisał/a:Reasumując przy FF możemy używać mniej wyżyłowanych szkieł dla uzyskania podobnego efektu zdjęciowego. O reszcie zdecydują osiągi matryc.
Benek napisał/a:Szczerze mówiąc, dla mnie największym rozczarowaniem stają się bezlusterkowce. To miał być sprzęt tańszy od lustrzanek, a mniejszy i dający taką samą jakość obrazu. Jednak obserwując rynek widać, że bezlusterkowce robią się coraz większe, a cena takich korpusów i obiektywów do nich sprzedawanych zaczyna się zbliżać do cen korpusów lustrzanek i obiektywów lustrzankowych.
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:.. nie optyczny, jakikolwiek.
Naleśniki NX to genialna sprawa, szkoda że nie ma do nich jakiegoś korpusu w bardziej dalmierzowym stylu, żeby NX100 miał chociaż wizjerek elektroniczny
Eldred napisał/a:pewnie że szkiełko, po co ci niższe szumy, na f1.4 po prostu użyjesz niższego iso.
Eldred napisał/a:a widzisz i to jest plus prostoty, ja mam yashikę 124mat do portretu i x100 do wszystkiego innego i się nie zastanawiam jakei szkiełko kupić i dlatego nie.
Eldred napisał/a:dokładnie, i także pod względem ostrości samego szkła, miałem heliosa 135/2.8 który na k20d był mydlany na pełnej dziurze a na c5d ostry (poważnie).
Eldred napisał/a:
Benek napisał/a:Szczerze mówiąc, dla mnie największym rozczarowaniem stają się bezlusterkowce. To miał być sprzęt tańszy od lustrzanek, a mniejszy i dający taką samą jakość obrazu. Jednak obserwując rynek widać, że bezlusterkowce robią się coraz większe, a cena takich korpusów i obiektywów do nich sprzedawanych zaczyna się zbliżać do cen korpusów lustrzanek i obiektywów lustrzankowych.
Dokładnie, do tego wszyscy producenci po za panasonikiem i samsungiem wymyslili sobie że wizjer to jest profi atrakcja i dają go tylko do najdrozszych modeli. Przeciez bezlusterkowiec Pentaksa jest wielkości lustrzanki z uciętym wizjerem, jaki to ma być plus w stosunku do lustrzanek?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram