Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Będzie jak mumia faraona.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Jest szansa, że jak Pentax umrze, to przed wyprzedażą zabalsamują body. Jak zrobią to w Egipcie to jest szansa na około 2000 lat gwarancji.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
no tak... tylko w Pentaksie klątwa może już działać zanim się mumia stanie mumią...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Kto raz dotknie Pentaxa, klątwą już obciążon na wieki.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
i kilka pokoleń wprzód. a kto wie, czy i nie wstecz...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Już się tak nie ekscytujecie. Tego typu wątki są na forum od początku jego istnienia - myślę, że każde pokolenie nowych użytkowników musi mieć tego typu doświadczenie. To jeden z etapów zostania diehardem (zaraz po zakupie drugiego obiektywu po kicie, a przed próbami wyjęcia tej sk...syńskiej blaszki od mocowania M42).

Szlag, porysowałem dziś bagnet w GX10 wyciągając zakleszczoną blaszkę m42. Teraz przynajmniej wiem, czyja to wina.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Wyciągałeś kiedyś źle założony adapter t2? Od teraz żadna przejściówk m42 nie wymaga blaszki... :evil:

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Ja tego problemu nie miałem. U mnie M42 z kołnierzem. Do portretów i kwiatków idealne, a często i pierścienie dokręcam..... Klątwa zaczyna działać po założeniu pierwszego M42 moim zdaniem. Reszta firm wtedy przestaje się liczyć.

PK, zaintrygowałes mnie, chyba sobie kupię adapter t2. Te do lustrzanych Samyangów wystarczą?

Może źle się wyraziłem, udało mi sie pozostawić w bagnecie adapter m42 na nieskończoność zaklinowany niemal na amen. Na szczęście twarde negocjacje plaskim śrubokrętem pozwoliły się pozbyc adaptera i problemu.

Edit: u mnie klątwa zadziałała po okazyjnym zakupie Planara 50/1.4 i Rolleinara 135/2.8 z tak zmasakrowanym bagnetem, ze po delikatnej polerce pasował do PK. I jest potwierdzenie ostrości i pomiar światła. A mój Fuji S3 takich bajerów nie ma, choć fotki robi dużo lepsze - stąd syn marnotrawny wrócił na pierwotne łono/bagnet.

ravw  Dołączył: 08 Lip 2013
To nie wina apollo ze nie maja go w mm czy euro agd, to polityka wewnętrzna tych sklepów, jeśli sprzedaż danego typu sprzętu nie idzie to się ich nie zamawia, albo robi się tak jak z fuji (fuji wstawia za darmo do tych sklepów) - ba jeszcze sklep może opylić to za ile chce nawet za 1 zł. Natomiast nie jestem pewien czy apollo na to stać.

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
ravw napisał/a:
To nie wina apollo ze nie maja go w mm czy euro agd, to polityka wewnętrzna tych sklepów, jeśli sprzedaż danego typu sprzętu nie idzie to się ich nie zamawia

To samo powiedział sprzedawca. Jednak można powiedzieć że nie ułatwiają Penkowi przebicie się.. nie ułatwiają...

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tomekkarol napisał/a:
PK, zaintrygowałes mnie, chyba sobie kupię adapter t2.

Pewnie tak.
Opowiadam ze szczegółami- adaptery mają "ząbki" dopasowane do bagnetu niekastrowanego- w kastratach można (z powodu braku przeszkadzającej dźwidienki na godzinie 2) włożyć przejściówkę niewłaściwie. Zrobiłem to i przekręciłem do zatrzaśnięcia... normalenie może bym poczuł, ale szkło ważyło ze 2,5 kilo, więc gładko poszło... :evilsmile: To samo pwenie mogłoby się stać z przejsciówką m42...

Dobrze wiedzieć, strzelałem takei luźne fotki Jupiterem 21M (koło kilograma, nie więcej chyba) i zrobiło klik - mniej więcej zgadza się z Twoim opisem, czyli cieżkie obiektywy na obcych bagnetach wymagają szczególnej uwagi.

piotrek0001 napisał/a:
ravw napisał/a:
To nie wina apollo ze nie maja go w mm czy euro agd, to polityka wewnętrzna tych sklepów, jeśli sprzedaż danego typu sprzętu nie idzie to się ich nie zamawia

To samo powiedział sprzedawca. Jednak można powiedzieć że nie ułatwiają Penkowi przebicie się.. nie ułatwiają...

Pentax jest dla tych którzy wiedzą czego chcą i znajdą go sami.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ravw napisał/a:

Pentax jest dla tych którzy wiedzą czego chcą
Ty tak poważnie?

Rozejrzyj się wokoło.
Połowa siedzi w kiblu po ciemku wąchajác opary, część drżącymi rękoma gmera w worku lub w najlepszym razie pod kurtką rozłożoną na kolanach, innym głowę zaprząta palec filipinki... A jak już się zjadą na PPD, to pałą nikony, a potem robią nimi zdjęcia grupowe. Istna grupa docelowa.
Aha, zapomniałem dodać, że wielu pentaksiarzy zręcznie kolekcjonuje też inne sprzęty...

[ Dodano: 2013-07-25, 23:35 ]
No dobra, troche racji w tej pentaksowej świadomości jest. Najładniejszy tekst dzisiaj:
pipeman napisał/a:
Klątwa zaczyna działać po założeniu pierwszego M42 moim zdaniem. Reszta firm wtedy przestaje się liczyć

Ogólnie powiedziawszy, zrobiłem badanie na kilku znajomych, i jeśli ktoś nie robił nigdy zdjęć analogiem np zenit, smiena to wówczas wybiera canon/nikon/sony, sytuacja się zmienia dla grupy przeciwnej a jeśli ktoś kiedykolwiek w jakikolwiek sposób zajmował się fotografia wówczas szuka pentax'a.
Jakie plusy ma pentax dla tych ludzi:
- tryby Sv i TAv - których próżno szukać u konkurencji.

Jest jeszcze grupa zaawansowana - robiąca zdjęcia okolicznościowe i reklamowe
Tu wygrywa nikon

Grupa foto reporterów
Zwycięstwo canona 1dMark3 miażdżące(niemal 100%, spotyka się w tym samym stosunku jakieś nikony i fuji s3pro i s5pro ale to już rzadkość)

Ci którzy trafią do supermarketu to ci którzy szukają aparatu do robienia codziennych zdjęć a na tym polu rządzą telefony komórkowe.

Na samym końcu jest moja żona: ona wybrała fuji xp50 - i jest prze szczęśliwa. Mój pentax k-30 w połączeniu z 55-300mm jest dla niej okropny przez ostrość, myśli już o botoksie.

pominąłem olka i panasa, samsunga i napewno wiele innych- przepraszam.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
ravw napisał/a:

Albo dla tych którzy nie wiedzą czego chcą i przypadkiem trafi im w ręce... :mrgreen:

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
ravw napisał/a:

tak, znajdą w Auchan za majtkami

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
A ja dzisiaj wszedłem sobie przypadkowo do sklepu foto w katowicach, i naprawde byłem mile zaskoczony widokiem który mi się ukazał :-> ; nieduża gablotka a wniej 3 dslr PENTAXA'a i na 2 półkach około 6 zoomów i z 8 stałek włącznie z limitedami, także bez problemu można wybierać, na dodatek gablotka usytuowana odrazu przy wejściu także niesposób niezauważyć, także jak widać przyzwoity sklep sam może trochę promować daną firme.

Skocz do: