pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Propouje te samo ISO na K20 i porównać.
Poza tym pstrykam macro na f/16 przy ISO800 i się ślinię jak widzę co puszka wypluwa.
Nie za bardzo wiem do czego się przyczepić.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Patrzę na fotki. Te zdjęcia są paskudnie niedoświetlone, nic więc dziwnego, że wygląda to nie najlepiej.

Ale żeby to była jakaś straszna rozpacz jeśli chodzi o szum? Nie sądzę...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
zbylo, porównałem ścianę koło kwiatka (prawa część zdjęcia) z asfaltem na wiadukcie (dolna część zdjęcia) z topowego Canona 1D X i nie sądzę abyś miał jakikolwiek problem ze swoim aparatem.

Aby nie skakać do początku, link do Twoich zdjęć:
http://www.fundacjamc.pl/pentax.html

i do zdjęć z Canona:
http://www.pbase.com/dtuason/1d_x_iso_test

nuiert  Dołączył: 16 Paź 2014
nie chciałbym zabrzmieć tendencyjnie ale szumi las i szumią knieje i jakoś to nikomu nie przeszkadza

zbylo  Dołączył: 20 Wrz 2014
Pentagram, dzięki, i o to mi chodziło, celowo umieściłem takie zdjęcia żeby wysłuchać co mają do powiedzenia ludzie znający się na rzeczy.
Jak aparat jest w porządku to ja się najbardziej cieszę.
Pozdrawiam

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
zbylo, zamykaj komputer i ruszaj robić zdjęcia. Potem strzel sobie parę odbitek w dużym formacie i ciesz się aparatem. Twoje nieodszumiane 1600 jest jak najbardziej prawidłowe.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Jak na mój gust też jest wszystko ok.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Koledze zbylo może chodzi o to ze wydał czapkę pieniędzy a zdjęcia dalej nijakie...

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Kolega zbylo jest nowy więc się go nie czepiamy tylko trzymamy za rączkę. Zdjęcia są ok - nie czepiaj się.

Loki  Dołączył: 25 Wrz 2011
Srogo się przestraszyłem przed chwilą, szykując foty dla kolegi w celu umieszczenia na www jako reklamę (branża budowlana, nic artystycznego). Jedna fota szumi, druga szumi, w sumie to każda szumi jako ten las czy knieja. A iso 100, czasem 200, max 400.

Wystraszyłem się, bo robiłem foty świeżym, dwutygodniowym K5II i myślę sobie - co jest, puszka do wymiany? Przeczytałem ten wątek, obejrzałem wyżej podaje foty testowe z 1DX, aż wreszcie mnie olśniło:

Jako że kolega wymagań wielkich nie ma, to wziąłem jpegi prosto z puszki i tylko je kadrowałem. Zajrzałem do rawów (mam ustawione na raw+jpg) - szumy magicznie zniknęły :D Tak, mam wyłączone odszumianie w puszce.

Problem sam się zażegnał, a ja wiem żeby więcej jpgów nie tykać :)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Loki napisał/a:
Jedna fota szumi, druga szumi, w sumie to każda szumi jako ten las czy knieja

Kupiłeś model Eco.

Loki  Dołączył: 25 Wrz 2011
Enzo napisał/a:
Loki napisał/a:
Jedna fota szumi, druga szumi, w sumie to każda szumi jako ten las czy knieja

Kupiłeś model Eco.

Zielony czyli? :-)

Trzeba doprecyzować: szumią jpegi prosto z puszki w porównaniu do tych samych rawów.

Skocz do: