a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Odbiegwszy nieco od powyższych rozważań, dla porządku jedynie dodam, że jeżeli chodzi o makro, to moim zdaniem ulubiona nasza firma wyprodukowała nieco obiektywów do tej dziedziny fotografii (mam na myśli manualne) o niezbyt dzisiaj wygórowanych cenach i jakości uznawanej za najlepszą na świecie. Podzielam te zdanie, szczególnie po przetestowaniu paru uznawanych w naszym kraju za najlepsze, gdzie prym zdecydowanie wiódł Super Macro Takumar 50 mm. Dlatego jak makro to może coś z tej półki?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
masterblaster napisał/a:
niestety dałem za niego więcej niż 100 zł

Nie przepłaciłeś. Ja swojego opchnąłem za 200 i do dziś tego czynu żałuję - tym obiektywem bezawaryjnie zrobiłem najwięcej ładnych zdjęć. Do tego pod słońce dawał piękne pierścienie, nie zaś plamy jak SMC.

[ Dodano: 2007-09-10, 06:17 ]
alkos napisał/a:
DUZO lepszy SMC-M 50/1.7 ... i do tego bardziej kompatybilny, bo z bagnetem K...)

Czy lepsiejszy - można dewagować, z pewnością łatwiejszy skuli bagneta.

[ Dodano: 2007-09-10, 06:25 ]
masterblaster napisał/a:
chodzi mi o sytuację kiedy idę sobie po górach, widzę coś ciekawego i chciałbym by na zdjęciu było tak jak widzę...

Śmiem twierdzić, ża nie będziesz zadowolony z takiego zdjęcia. Zbyt duży kąt - szczególnie w górach, rozmywa cały efekt. Ja bym dał max 35mm, 50 jest gut.

Skocz do: