pipeman napisał/a:Gdyby tylko DA70/2.4 był tańszy
Pentax K-5 II | Pentax K-x | SIGMA 17-50mm EX DC | SIGMA Mini-Wide II 28mm 1:2.8 | DA 35mm 2.4 | DA 70mm 2.4 Limited | SMC-M 75-150mm 4 | METZ 52 AF-1 i Yongnuo 560 IV
josio napisał/a:Tak tu czytam i czytam i żałuję że dopiero teraz... Chyba zmoczyłem ponad 500 zeta i zamówiłem: Pentax DA 50mm f/1.8 który nawet nie jest tu brany pod uwagę. Mądry polak po szkodzie ehh.
Sprzętu zbieram coraz więcej, ale zdjęć dalej nie umiem robić :P
pipeman napisał/a:stx napisał/a:Ogólnie w systemie dziwi mnie masa 50 a brak 105 1,4 i brak współczesnego 85 1,4 ....
BTW. Spotkał się kiedyś ktoś z FA 50 1,7?
Zawsze możesz kupić leciwe A 85*/1.4 , lub A*135/1.8
Pytanie jakie mnie nurtuje to dlaczego giganci N i C nie mają klasycznych 77mm 43mm i 31mm
Polecam DA50/1.8 bardzo plastyczne szkiełko... jak pod cropa to takie chyba naj o ile 50mm na cropie komuś pasuje.
Gdyby tylko DA70/2.4 był tańszy .... a ta to DA35/2.4 z tanio i dobrze
Takumar 35 2,3; Super Takumar 50 1,4 8E; SMC Takumar 85 1,8 6E; SMC Takumar 135 2,5 6E; Takumar 200 3,5; SMC Takumar 400 5,6
stx napisał/a:Pentaxa 85 to nie widziałem
Sprzętu zbieram coraz więcej, ale zdjęć dalej nie umiem robić :P
Misztu napisał/a:stx napisał/a:Pentaxa 85 to nie widziałem
Jeśli z autofokusem, to czasami na rynku wtórnym pojawia FA* 85 f/1,4.
Takumar 35 2,3; Super Takumar 50 1,4 8E; SMC Takumar 85 1,8 6E; SMC Takumar 135 2,5 6E; Takumar 200 3,5; SMC Takumar 400 5,6
stx napisał/a:Dużo przychylnych opinii na temat 70 f2,4 słyszałem co mnie intryguje i zaciekawia . Zoomy mają 2.8 przy 70
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
kojut napisał/a:josio, to albo nie czytaj, albo nie żałuj. DA 50/1.8 jest świetnym obiektywem, moim zdaniem to lepszy wybór niż archaiczne wynalazki typu SMC-A 50/1.7 czy FA 50/.17. Tym bardziej, że kupiłeś z trzyletnią gwarancją, czego próżno szukać wśród niechcianych śmieci
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
stx napisał/a:Misztu napisał/a:stx napisał/a:Pentaxa 85 to nie widziałem
Jeśli z autofokusem, to czasami na rynku wtórnym pojawia FA* 85 f/1,4.
Fakt na Ebay jest kilka ofert :D Drhogo
[ Dodano: 2017-02-03, 14:05 ]
Mein Gott ale ocena
https://www.pentaxforums....-F1.4-Lens.html
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
opiszon napisał/a:Miałem FA 50 1.4 od nowości i się nie pokochalismy.
Mały kontrast i CA na pełnej dziurze nie przeszkadzało tak mocno po domknieciu ale niestety miało wpływ na sprawność działanią układu AF...
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
opiszon napisał/a:piszę o nowym FA 50 1.4, kupionym w 2008. Może pod koniec produkcji jakość była inna niż na początku serii
kojut napisał/a:Nie ma co tak demonizować współczesnych "plastik- fantastik",
Grzechotniku drogi, z całym szacunkiem, dwa zdania wcześniej napisałeś, że produkcję owego obiektywu zakończono w 2004r. - to ja miałby być testowany procedurą z 2008? Z tego też by wynikało, że egzemplarz opiszona leżakował parę lat na półce albo doświadczył jakichś przygód... Może coś mu w międzyczasie zaszkodziło?Grzechotnik napisał/a:Jakość produkcji mogła być taka sama ale w 2008 niestety już nie było kontroli jednostkowej ani poszczególnych elementów ani obiektywu jako całości.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać