Blesso napisał/a:Przy korzystaniu z Captrue One podstawą jest .....karta graficzna.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Pozdrawiam
Blesso napisał/a:kupując "zwykłego" Ryzena 2600 ( ~ 100zl różnicy)
Blesso napisał/a:Ryzen z X-em niewiele podniesie komfort pracy
Blesso napisał/a:płytę główną na chipsecie B450 (za ~ 300-350zl)
Pozdrawiam
MX, ME i same stare manuale.
Polecam www.tomaszmichalski.com
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Pentax K3II + 10-20/3,5 + 35/2.0 FA HD + DA 50/1,8 + 55-300/4.5-6.3 ED PLM WR RE
Pisz, pisz! Poczekam i chętnie poczytam bo mój LR trochę przymula.Blesso napisał/a:Dajcie mi tydzień-dwa na napisanie paru słów. Jak już ma być coś, to niech nie będą to 3 linijki tekstu.
Normalna rzecz przy ogólnie pojętej konwersji przestrzeni barwnych. Oczywiście sprawa jest skomplikowana i nie odpowiem Ci gdzie dokładnie leży problem. Jest kilka kwestii z tym związanych. Po pierwsze w jakiej przestrzeni barwnej robiłeś zdjęcie a do jakiej je konwertowałeś i czy ma osadzony profil czy nie. Po drugie ważne jest co potrafi wyświetlić Twój monitor i czy jest prawidłowo oprofilowany. A po trzecie istotne jest w jakim programie wyświetlasz i jak on obsługuje profile barwne. Zakładam że Capture One pro 12 potrafi wyświetlić prawidłowo ale przeglądarka systemowa albo jakikolwiek inny program już nie koniecznie.pbskarpy napisał/a:Hej. Zobaczcie.
Pierwsza fotka bez żadnych ustawień wywołana z Capture One pro 12, a druga to screen podglądu Rawa w przeglądarce systemowej. Strój wyglądał identycznie jak na drugiej fotce. Czy też tak macie? Pierwszy raz spotykam się z takim rozstrzałem. Kolory po lewej stronie są w miarę identyko.
CytatNormalna rzecz przy ogólnie pojętej konwersji przestrzeni barwnych. Oczywiście sprawa jest skomplikowana i nie odpowiem Ci gdzie dokładnie leży problem. Jest kilka kwestii z tym związanych. Po pierwsze w jakiej przestrzeni barwnej robiłeś zdjęcie a do jakiej je konwertowałeś i czy ma osadzony profil czy nie. Po drugie ważne jest co potrafi wyświetlić Twój monitor i czy jest prawidłowo oprofilowany. A po trzecie istotne jest w jakim programie wyświetlasz i jak on obsługuje profile barwne. Zakładam że Capture One pro 12 potrafi wyświetlić prawidłowo ale przeglądarka systemowa albo jakikolwiek inny program już nie koniecznie.
Pentax K3II + 10-20/3,5 + 35/2.0 FA HD + DA 50/1,8 + 55-300/4.5-6.3 ED PLM WR RE
Tak, próbuję pomóc. Niestety jest tak dużo możliwości co może być źle że zdalnie będzie trudno. Wskazałem tylko gdzie szukać. A co do tego że Capture One wyświetla prawidłowo to przecież tak nie napisałem. Napisałem że: Zakładam że Capture One pro 12 potrafi wyświetlić prawidłowo a to że potrafi nie oznacza że wyświetla. Nawet LR potrafi źle wyświetlać i trzeba zmieniać profil kolorów dla danego aparatu na inny.pbskarpy napisał/a:Rozumiem, że próbujesz pomóc, ale jak to się ma do tego co Ty widzisz na ekranie? Jak Capryre One może wyświetlać poprawnie jak doskonale wiem jak wyglądają kolory tego stroju.
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
K10D, OLY E-PL3
Michu napisał/a:Jednym z lepszych decyzji jakie podjąłem, była zamiana Lightrooma na Silkypixa. Ale to dosyć ciężki program do ogarnięcia, zwłaszcza dla osób przyzwyczajonych do Lra. Być może pokuszę się kiedyś o elaborat na ten temat, jednak wracając do pytania w tytule wątku.
Polecam 3 programy, bardzo zbliżone pod względem obsługi do Lightrooma.
Pierwszy to Exposure 4 od AlienSkin.
Drugi to Luminar 3 od Skylum
i trzeci to On1 Foto RAW .
Każdy z tych producentów oferuje miesięczny okres próbny. Warto zainstalować sobie wszystkie i sprawdzić, a następnie wybrać najbardziej odpowiedni. Sam pomalutku przekonuję Wrzawę do porzucenia Lr na rzecz Luminara (chociażby ze względu na narzędie Flex).
Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift.
That's why it's called "present".