Wiktor napisał/a:K-1 i K3III to w chwili obecnej zabytki może z pewną pretensją do nowoczesności i innowacyjności ale są to jednak zabytki.
Ktoś napisał że w chwili obecnej nie ma aparatów złych. Ja powiedziałbym że należy je podzielić na zabytki i aparaty nowoczesne . Do zabytków zaliczyłbym wszystkie lustrzanki a do nowoczesnych bezlusterkowce. Te dwie kategorie podzieliłbym jeszcze na aparaty przyjazne dla fotografa i mało przyjazne, powiązane jest to z ergonomią obsługi i oprogramowania.
........
Pentax K-50, K100, Pentax 18-55 WR, Tamron 28-80, Tokina 70-210, Pentacon 50 1.8, Pentacon 28, Pentax 100 2.8
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
adi24-78 napisał/a:Bezlusterkowca nie ma u Pentaxa
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Mechanik napisał/a:Teraz to z kolei ja zapytam (i nie jest to w żadnym przypadku pytanie do Ciebie Apas), czy jest to wątek o wyborze pomiędzy Pentaxem K1, a K3, czy raczej dyskusja o różnicach pomiędzy lustrzankami, a bezlusterkowcami? Bo wygląda na to, że jeden "misjonarz" zaczął (chociaż nikt go o to nie prosił) i to się teraz ciągnie. Zamiast być posprzątane.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Oczywiście. O ile nie psują atmosfery. Czyli coś jak freon. I Ozon.Apas napisał/a:A poza tym off-topy to sól tego forum
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Oczywiście. O ile nie psują atmosfery. Czyli coś jak freon. I Ozon.Apas napisał/a:A poza tym off-topy to sól tego forum
Apas napisał/a:Bezlusterkowce maja wiele zalet w porównaniu do klasycznych lustrzanek. Główną jest fakt, że w bezlusterkowcu (nie każdym, ale wielu) mamy nierzadko nie tyko wydajny aparat fotograficzny o niektórych parametrach - jak choćby szybkość trybu seryjnego - poza zasięgiem lustrzanek z ich mechaniką, ale także kamerę filmową, w wielu wypadkach o całkowicie profesjonalnej jakości rejestrowanego obrazu i funkcjach dodatkowych. Kiedy byłem jeszcze piękny i młody to zarabiałem na życie robiąc zdjęcia prasowe (analogowy system Canona), oraz parałem się operatorką na potrzeby TV (Beta). Gdybym robił to do dziś, zwłaszcza jako tzw. wolny strzelec - to nowoczesny bezlusterkowiec łączący te dwie cechy byłby dla mnie wyborem oczywistym: mógłbym na imprezie sportowej, powiedzmy, zrobić całą reporterkę fotograficzną i dodatkowo nagrać kilka wywiadów z zawodnikami czy trenerami, wszystko tym samym korpusem, z tymi samymi obiektywami. Oczywiście, są lustrzanki, które radzą sobie całkiem nieźle z filmowaniem, ale w porównaniu z bezlusterkowcami tam zawsze mamy jakieś kompromisy, niestety....................itd
adi24-78 napisał/a:Zresztą już wybrałem![]()
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Wiktor napisał/a:
Dziękuję.
Mechanik napisał/a:
P. S.
Ostrzeżenie, które widzicie w moim profilu, dostałem od kolegi plwk, za "nieuprzejme odzywanie się do innego użytkownika". Bo ten inny użytkownik oczywiście jest uprzejmy, kulturalny i w ogóle nieagresywny.