seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Myślę, że można bo i A100 Sony i D80 Nikona radzą sobie z tym lepiej.

W Fz5 wystarczyło np. zdjąć trochę eV np -1/2 czy -2/3 i było wyraźnie lepiej.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
seele, - na jakiej podstawie twierdzisz ze K10D ma gorsza dynamike niz aparaty ktore przytoczyles?
Czy zrobiles jakies porownanie w tych samych warunkach na tych wszystkich aparatach ?
Bo jezeli w roznych (co wydaje mi si epewne na 100%) to takie wnioski sa o kant d..y potluc....
Dodam ze testy K10d nie potwierdzaja twoich spostrzezen...

[ Dodano: 2008-02-03, 23:13 ]
seele napisał/a:
W Fz5 wystarczyło np. zdjąć trochę eV np -1/2 czy -2/3 i było wyraźnie lepiej.
- gdzie zdjac - podczas fotografowania ? ezeli tak to nie ma to nic wspolnego DR....
Tego typu roznice (w zakresie DR) wyjda na zdjeciach w tych samych warunkach i ekspozycji takiej samej dal tych aparatow i "grzebania potem w korekcji " co by "wydobyc" jak najwiecej ze zdjecia...
Dodam ze rozne programy pozwalaja na rozna kontrole tego....wiec.... ? Moze jakies konkrety ?

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Oczywiście, że nie dysponuje równocześnie wymienionymi aparatami. Po prostu zdarzyło mi się kiedyś używać tych wymienionych i porównałem sobie je do k10d.
Zdziwiła mnie po prostu łatwość z jaką można przepalić jasne fragmęty obrazu.
To jest trochę jak z samochodami - nie trzeba jeździć dokładnie po tej samej drodze by je porównać.
Co do FZ5 to wystarczyła kompensacja naświetlenia -1/3 - -2/3 eV by znacznie zmniejszyć ryzyko przepału.
Zajrzałem na http://www.dpreview.com/r...k10d/page15.asp no i tam znalazłem niestety potwierdzenie moich spostrzeżeń.
Przejrzałem kolejne wersje Firmware no i nic o tym tam nie znalazłem dlatego pytanie uważam za zamknięte.

Kamila Gryszka  Dołączyła: 19 Lut 2008
Witam!
Chcialam zainstalowac nowe oprogramowanie do K10D. Przeczytalam instrukcje ale nie rozumiem jednej rzeczy z pkt.3:

Cytat
3) skopiuj plik fwdc162b.bin do katalogu glownego na karcie, najlepiej przy pomocy czytnika kart i windows explorera

a/jaki to katalog glowny? mam otworzyc folder i wgrac do niego nowe firmware?
b/dlaczego po rozpakowaniu pliku k10e130w.exe mam FWDC162B.BIN a nie fwdc162b.bin (jak w instrukcji)?

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Wyczyść kartę i skopiuj tam plik. To będzie ten katalog główny.
A wielkość liter w nazwie chyba nie gra roli.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Katalog główny (ang. root directory) – katalog w systemie plików nadrzędny dla wszystkich innych katalogów (i również plików). W systemach uniksowych oznaczamy przez ukośnik (/), a w systemach dosowych przez odwrotny ukośnik (\).

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
seele napisał/a:
Oczywiście, że nie dysponuje równocześnie wymienionymi aparatami. Po prostu zdarzyło mi się kiedyś używać tych wymienionych i porównałem sobie je do k10d.
Zdziwiła mnie po prostu łatwość z jaką można przepalić jasne fragmęty obrazu.
To jest trochę jak z samochodami - nie trzeba jeździć dokładnie po tej samej drodze by je porównać.
Co do FZ5 to wystarczyła kompensacja naświetlenia -1/3 - -2/3 eV by znacznie zmniejszyć ryzyko przepału.

O jakim ryzyku przepału mówisz przy pisaniu o KOMPAKCIE?!
Przecież kompakty sprawdzają ekspozycję bezpośrednio na matrycy, a nie na dodatkowym światłomierzu (patrz na moją stopkę - nadal nie sprzedałem R1 i nie zamierzam, choć mam komplet szkieł do K10D :D).
Przyjmij na wiarę, że kompakty nie prześwietlają zdjęć (choć już były pisane prośby do producentów by uwzględnili 0,1% przepału na zdjęciach). Kompakty głównie niedoświetlają w przypadku małych blików w kadrze.

seele napisał/a:
Zajrzałem na http://www.dpreview.com/r...k10d/page15.asp no i tam znalazłem niestety potwierdzenie moich spostrzeżeń.

Seele, zamieszczasz link do dpreview, ale sam nie czytasz co tam jest napisane?
"As you can see from the graph below the Adobe Camera RAW default is actually quite similar to the camera JPEG, if anything there's very slightly more highlight range. The best we could achieve (with some pretty extreme ACR settings) was just over 10 stops total dynamic range"
Oczywiście przy wywoływaniu RAW
W K10D masz taki magiczny guzik który łatwo jest nacisnąć prawą ręką. Jeśli widzisz, że scena ma większą dynamikę niż JPEG, to po prostu użyj RAW - dostaniesz trzy działki więcej (które i tak zgubisz na odbitce, jeśli nie obrobisz zdjęcia).

seele napisał/a:
Przejrzałem kolejne wersje Firmware no i nic o tym tam nie znalazłem dlatego pytanie uważam za zamknięte.

I nie znajdziesz - K10D to nie jest aparat, który wprowadza SZTUCZNIE niekontrolowaną przez użytkownika korektę w zdjęciach.
W K10D nie zobaczysz przeostrzania, podkolorowywania i HDR'owania na zdjęciach - to jest aparat półprofesjonalny - czyli dla użytkowników świadomych podstawowych praw fotografii.
:-D

eismann  Dołączył: 01 Mar 2008
Witam

tak sobie was podglądam od kilku tygodni, odkąd zdecydowałem się na k10.

nie doczytałem nigdzie, o jednej fajnej sprawie, którą wprowadza firmware 1.3. jest to zmiana wartości iso w dowolnym programie począwszy od zielonego aż po Manual.

otóż trzymając wciśnięty przycisk OK możemy frontrolką ustawić potrzebną wartość iso.

małe a cieszy :)

pozdrawiam i witam starych forumowiczów :)

ps. właściwie 1.2 już to wprowadza podobno.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
eismann napisał/a:
ps. właściwie 1.2 już to wprowadza podobno.
Było już w 1.10

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
Dzięki tej funkcji, kadyszka wśród moich ziomków (użyszkodnikow N i C), urosła aż do rangi aparatu fotograficznego :D

Marek69  Dołączył: 19 Gru 2007
Witam i Pozdrawiam rodzinę Pentax-siarzy
Dzięki dokładnemu opisaniu przez Eastbourne :-B ,przeszedłem pomyślnie przez wymianę firmware 1.3 - aparacik działa.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marek69 napisał/a:
przeszedłem pomyślnie przez wymianę firmware 1.3 - aparacik działa.
Gratuluję.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Marek69 napisał/a:
aparacik działa
Tego należało się spodziewać :mrgreen:

matiV  Dołączył: 29 Mar 2008
A ja mam pytanko odnośnie wskaźniku baterii w K10D. Szukałem jakiś wątków na ten temat i ktoś w tym temacie o tym wspomniał ale nikt tego nie rozwinął. Mam ten aparat od tygodnia i zauważyłem, że cały czas aparat pokazuje, że bateria jest pełna, a gdy jest już na wyczerpaniu to jakieś 10min wcześniej pokazuje pół baterii i momentalnie aparat się wyłącza.

Czy aktualizacja oprogramowania coś pomoże? Dodam że mam ver1.0.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Cytat
Czy aktualizacja oprogramowania coś pomoże? Dodam że mam ver1.0

Na sposób działania wskaźnika baterii w K10D nic nie pomoże, ten typ tak ma.

No to pozostaje mi tylko nosić ze sobą drugą baterię ... Dzięki za info

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
matiV napisał/a:
nosić ze sobą drugą baterię
To zawsze warto mieć w zapasie. O zamiennikach poczytasz tu:
http://manufactura.home.p...der=asc&start=0

Wielkie dzięki! Pozdrawiam

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
Witam,
Przymierzam się do zmiany softu, ale trapi mnie jedna rzecz, mianowicie ciekaw jestem czy jest możliwość, aby zmiana softu spowodowała wystąpienie np FF lub BF?

pozdro

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Na pewno zmiana softu na wyższy niż 1.10 sprawi, że nie będzie można FF/BF korygować w aparacie. Dlatego ja na wszelki wypadek zamierzam zrobić upgrade 1.00 -> 1.10. :)

Skocz do: