Kiedyś raczej tak. Teraz, coraz częściej nie.White_Horse napisał/a:Każdy kto kupuje lustrzanke musiał mieć wcześniej choć mały związek z fotografią.
Jarek Dabrowski napisał/a:
ty patrz, a ja swego czasu miałem trzy i żadnego tele
CytatJa słyszałem, że w Polsce są upały, ale nie wiedziałem, że jest aż tak źle.
White_Horse napisał/a:Każdy kto kupuje lustrzanke musiał mieć wcześniej choć mały związek z fotografią.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
White_Horse napisał/a:Każdy kto kupuje lustrzanke musiał mieć wcześniej choć mały związek z fotografią.
"Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, ze jego żona jest piękną kobietą , a dzieci są bardzo mądre" H.L.Mencken
piotr_w napisał/a:Kiedyś panowała zasada, że kupując sprzęt foto wydawano na korpus ~20% kwoty, a resztę na szkła, a teraz coraz częściej widzę odwrotne sytuacje![]()
noel napisał/a:Popatrzmy i sami oceńmy:
Pentax... piękny, zgrabny, doskonały w każdym calu, powalalajacy na kolana swoją doskonałoscią i perfekcją.
Sony... no cóż, zwiewne nie jest a raczej smiermiężne i wygladajace jak traktor z kołchozu. Oczywiscie focić można wszystkim, nawet drewnianym pudełkiem z zakręconym słoikiem
starocie: xg-9 xg-m xd-7 17/3.5 24/2.0 2x24/2.8 28/1.9 28/2.0 28/2.5 35/1.8 35/1.9 45/2 50/1.4 58/1.4 60/4 85/1.7 105/4 135/2.8 135/3.5 35-85/2.8 70-210/3.5 i inne
Jarek Dabrowski napisał/a:noel, to weź se porównaj jakąś starą, ładną minoltę i np. Pentaksa SFX.
LX | M20/4 M28/2.8 K28/3.5 M35/2 M40/2.8 M50/1.4 K55/1.8 M85/2 K135/2.5 M150/3.5 A70-210/4
K10D K-5 | DA16-45/4 S20/1.8 FA35/2 FA50/1.4 FA77/1.8Ltd T90/2.8 F70-210/4-5.6
Bronica ETR | 75/2.8 150/3.5
nikon, fufu, oly
dla ktorego rozwazam A100 - wybór używanych szkieł AF jest znaczenie większy i są tańsze niż pentaxa (nie chodzi mi o ilość modeli w systemie, tylko ilość sztuk dostępnych na rynku wtórnym - co też ma wpływ na cenę).CytatIMHO a100 to bardzo przyzwoita puszka, warta rozważenia. Duża dostępność używanych i tanich dobrych szkieł AF to silny argument na jej korzyść.
baxxx napisał/a:Martwi mnie tylko brak gwarancji (tzn. tylko USA)
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
baxxx napisał/a:Rzeczywiście zerkam jeszcze na d70s, ale jakoś nie mam pojęcia, co z resztą systemu - jakie szkła dalej kupić, są one także droższe niż dwa rozważanie przeze mnie systemy.
"Powinniśmy szanować poglądy religijne naszych bliźnich, ale tylko w takim sensie i do takiego stopnia, do jakiego szanujemy czyjeś przekonanie, ze jego żona jest piękną kobietą , a dzieci są bardzo mądre" H.L.Mencken
Gdybyś z kolei dokładnie przeczytał moją wypowiedź, to byś zauważył, że specjalnie nie byłoPiotrR napisał/a:Gwiazdor napisał/a:Rozwalają mnie takie opinie. To znaczy, że dana firma już nigdy nie ma prawa wejść w produkcję sprzętu nowego typu? Paranoja...Cytatnie powinno się używać i kupować sprzętu foto Samsunga![]()
Gdybyś przeczytał całą wypowiedź awkqwq, a nie tylko pół zdania, dostrzegłbyś, że jest on dokładnie tego zdania, co Ty.
tylkoawkqwq napisał/a:cośtam
po to, żeby tej opinii do awkqwq nie przypinać.Cytatcośtam
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited