Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
White_Horse napisał/a:
Każdy kto kupuje lustrzanke musiał mieć wcześniej choć mały związek z fotografią.
Kiedyś raczej tak. Teraz, coraz częściej nie.

noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:

ty patrz, a ja swego czasu miałem trzy i żadnego tele

nie poniał :-/
Cytat
Ja słyszałem, że w Polsce są upały, ale nie wiedziałem, że jest aż tak źle.

Jak ktoś powiedział, nie aparat a człowiek robi fotki dlatego kiedy zobaczyłem napis sony na czole nowej budy przeszedlem do Pentaxa :-) Jakoś znacznie mi bliżej do Pentaxa niż Sony.

Popatrzmy i sami oceńmy:
Pentax... piękny, zgrabny, doskonały w każdym calu, powalalajacy na kolana swoją doskonałoscią i perfekcją.

Sony... no cóż, zwiewne nie jest a raczej smiermiężne i wygladajace jak traktor z kołchozu. Oczywiscie focić można wszystkim, nawet drewnianym pudełkiem z zakręconym słoikiem :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
White_Horse napisał/a:
Każdy kto kupuje lustrzanke musiał mieć wcześniej choć mały związek z fotografią.

Zależy co rozumieć przez "związek z fotografią".
Ja nie tak dawno widziałem w jakimś MM albo Saturnie parę kupującą właśnie lustrzankę. Prównywali jakieś modele, pan z obłsugi im coś tłumaczył i nagle jedno z nich pyta:
- A dlaczego ten obiektyw jest taki drogi?
(a była to sigma 70-200/2,8)
- Bo to jest zoom ze stałym światłem - odpowiada pan z obsługi.
- A co to znaczy?
Tu pan musiał zacząć tłumaczyć, co to są jasne obiektywy, ciemne obiektywy, co to jest przysłona. Przerąbane miał.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
White_Horse napisał/a:

koleżanka, z małpki przesiadła się na D40, bo tak polecił jej pan w sklepie, używa tylko trybu zielonego, lub programów tematycznych z kółka nastaw, o fotografii wie tyle że robi się ją aparatem, a potem sie niesie kartę do fotolabu i na drugi dzień odbiera zdjęcia, jest zadowolona.

outi  Dołączył: 03 Lip 2007
konopia, lepsze to niż sytuacja odwrotna. Kumpel kupił jakiegoś kompaktowego pentacona no i teraz jest niezadowolony bo zauważył że można robić zdjęcia lepsze i gorsze, a tu się okazuje że na mniejszych ogniskowych robi się beczka, a że GO bardzo duża, że nie ma Av, Tv, tylko auto i jakieś tryby scen... Koleżanka z nikonem może się kiedyś zastanowi po co są inne oznaczenia na kółku :D

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
noel, to weź se porównaj jakąś starą, ładną minoltę i np. Pentaksa SFX.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
White_Horse napisał/a:

Tak było kiedyś, teraz w modzie jest najtańsza cyfrowa lustrzanka z minimatówką i kitowym szkłem ;-)

BTW, czytam sobie ten wątek i się trochę dziwię.
IMHO było to jedno z niewielu (dwóch mi znanych) for, gdzie nie patrzono specjalnie ma markę sprzętu, a tu nagle teksty w stylu "*** nie zrobisz dobrego zdjęcia" itp.

Aparat to tylko narzędzie.
Od nas zależy, czy je dobrze wykorzystamy, zdjęcie robi fotograf a nie aparat.
Znam ludzi ze sprzętem za >10kzł, którzy robią tysiące krzywych fotek na P (jak Profesional ;-)
Widziałem też śwetne zdjęcia ze sprzętu za 100zł.

Druga sprawa - dziwię się trochę ludziom, którzy kupują korpus za kilka kzł, a potem montują (z braku pieniędzy) stare gwintówki, czy w przypadku Pentaxa stare manuale.

Kiedyś panowała zasada, że kupując sprzęt foto wydawano na korpus ~20% kwoty, a resztę na szkła, a teraz coraz częściej widzę odwrotne sytuacje :-)

Dodatkowo ręczne ostrzenie na tych małych gładkich matówkach IMHO jest rodzajem samopokuty, do tego trzeba pamiętać, że najcześciej dobre szkła manualne też swoje kosztują.

Wracając do tematu - porównujemy dwa dość podobnej klasy amatorskie korpusy cyfrowe, proponowałbym wziaść jeden i drugi do ręki i własnoręcznie porównać.

piotr_w napisał/a:
Kiedyś panowała zasada, że kupując sprzęt foto wydawano na korpus ~20% kwoty, a resztę na szkła, a teraz coraz częściej widzę odwrotne sytuacje :-)

Ale wtedy tania amatorska lustrzanka była tańsza niż obecnie tania amatorska lustrzanka cyfrowa. I to logiczne. W czasach filmu korpus miał tylko dobrze zmierzyć światło, utrzymać czas migawki i nie urwać filmu. Teraz musi zarejestrować obraz. Logiczne, że musi kosztować więcej i stosunek kwoty wydawanej na korpus do kwoty wydanej na szkła istotnie przesunął się w stronę korpusu. Nie ma się co dziwić. Dziwić się można, jak ktoś kupuje korpus za cztery badyle i dołącza do niego zooma 28-200 za pięćset złotych. Starych stałek pentaxa wiele osób używa przede wszystkim dlatego, że są bardzo dobre.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
noel napisał/a:
Popatrzmy i sami oceńmy:
Pentax... piękny, zgrabny, doskonały w każdym calu, powalalajacy na kolana swoją doskonałoscią i perfekcją.

Sony... no cóż, zwiewne nie jest a raczej smiermiężne i wygladajace jak traktor z kołchozu. Oczywiscie focić można wszystkim, nawet drewnianym pudełkiem z zakręconym słoikiem

Noel, litości.
Nie będę tu przypominał Twoich zachwytów nad Dynaxem 7.
Pominę milczeniem wypowiadanie się na temat ergonomii sprzętu foto na podstawie zdjęć.
Nie psuj tylko proszę sprzętowym radykalizmem atmosfery, tak jak to było kiedyś na innym forum (i nie mówię tu o zmywarkach).

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
noel, to weź se porównaj jakąś starą, ładną minoltę i np. Pentaksa SFX.

nie dam zlego slowa powiedziec o sfxn'ie, jest sliczny w swojej pokracznosci, siermieznosci i stylu lat 80-tych :-) ja sie zakochalem jak tylko go zobaczylem na zywo i wzialem do reki (a jak lezy w lapie, eh sama przyjemnosc, kasetka sie niestety nie umywa).

Tak. Ale w chyba Minolta Maxxum 7000 ładniejsza w tym stylu lat osiemdziesiątych. A ile guziczków ma.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
musze z przykroscia stwierdzic, ze ten watek jest typowy dla cyberfoto - i czyta go sie bez przyjemnosci. autora postu juz dawno tu nie ma bo bawi sie pieknym nowym olympusem.mysle, ze jak sie zamknie ten watek to nikomu nic sie nie stanie.

baxxx  Dołączył: 16 Lip 2007
Cześć
Troche mnie nie bylo, bo wątek sięsłabo rozkręcał na początku, czytałem tkai sam na klubkm, bo tam chłopaki szybciej zareagowali :D

Dzięki wkt, bEEf , cypis i noel(!!!) za konkrety!
awakqwq - to jest jedyny powód
Cytat
IMHO a100 to bardzo przyzwoita puszka, warta rozważenia. Duża dostępność używanych i tanich dobrych szkieł AF to silny argument na jej korzyść.
dla ktorego rozwazam A100 - wybór używanych szkieł AF jest znaczenie większy i są tańsze niż pentaxa (nie chodzi mi o ilość modeli w systemie, tylko ilość sztuk dostępnych na rynku wtórnym - co też ma wpływ na cenę).

Nie kupię d40 - wyraźnie napisałem, że chodzi o K100d vs. A100. D40 jest moim zdaniem mały i niezbyt wygodny (choć i tak najwygodniejszy z tych najmniejszych) i bardzo okrojony. No i trudny dostęp do wszystkich ustawień typu WB, ISO itp. - zaszyte w menu. Jakoś Fn lub drugie kółko z A100 postrzegam jako dużo lepsze rozwiązanie (choć i tak do dedykowanych klawiszy z D80 jeszcze mu daleko :)).

Rzeczywiście zerkam jeszcze na d70s, ale jakoś nie mam pojęcia, co z resztą systemu - jakie szkła dalej kupić, są one także droższe niż dwa rozważanie przeze mnie systemy.

Też nie mam trochę zaufania do Sony, wolę pentaxa, ale nie żebym zaraz się wstydził powiedzieć, że focę soniakiem. Espresso - ... sony spadł z piedestału... martw się, żeby nie kupił pentaxa, bo to pewnie dla nich pestka, a wtedy bedziesz musiał zmienic system... :D

lipalipski nie potrzebuję AUTO, chodziło mi o hyperprogram, czy jak to zwą w różnych firmach - ale tak jak powiedziałem i inni potwierdzili - to szczegół, i tak większość będzie na Av. A za kompakta dziękuję - mam, bardzo sobie chwalę, ale chyba już potrzebuję czegoś więcej... :)

Jak pisałem - też ciągnie mnie bardziej do K100D - wydaje mi się, że skończy się na K100d+18-55+50-200 :) Takie zestawiki są w USA dostępne, a u nas widzę, ze 50-200 to prawdziwy rarytas teraz - 0 dostępności. Martwi mnie tylko brak gwarancji (tzn. tylko USA) - wiecie coś o jakiejś międzynarodowej w pentaxie??
Jakieś inne uwagi do tego wyboru??

Potem sobie kupię coś jasnego (50 1.4, 1.7 ?? - dzieciaka chce focic w domu) - i pewnie tak jak twierdzi większość - pozostanę przy 3 obiektywach i będę szczęśliwy (a używał będę jednego :lol: )

Zadziwia mnie jedno na forach - odpowiedzi dotyczących tematu jak na lekarstwo w danym wątku, a jak tylko ktoś palnie jakąś głupotę albo najedzie na "konkurencję" to od razu 100 postów "tak" "nie" "co ty pier...". Że też ludziom się chce!

Pozdrawiam merytorycznych konkreciarzy!

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
baxxx napisał/a:
Martwi mnie tylko brak gwarancji (tzn. tylko USA)

Obowiązuje również w Polsce http://pentax.pl/serwis.php

Dzięki Zdano - humor mi się zdecydowanie poprawił :lol:

baxxx napisał/a:
Rzeczywiście zerkam jeszcze na d70s, ale jakoś nie mam pojęcia, co z resztą systemu - jakie szkła dalej kupić, są one także droższe niż dwa rozważanie przeze mnie systemy.

z nikon jest tak że te szkła po prostu są, nie trzeba na nic czekać, tylko wybrać to co się interesuje i kupić, praktycznie wszystkie sigmy i tamrony również posiadają wersję z bagnetem F (nikon), o pentaxie tego nie da się powiedzieć.

jakieś szkła kupić - a do czego? jakie ogniskowe? ile możesz wydać?

z tego co obserwuję to ostatnimi czasy, amatorski zestaw [entuzjasty fotografii] nikkorów to: 18-70mm (kit, ale to wg testów najlepszy z kitów) 70-300VR (ciemne ale ostre i ze stabilizacją), 50mm F1.8 (z uwagi na cene kultowa pozycja), + jakiś macro, [jeśli potrzebujesz macro] + jakieś specjalistyczne do .... sam niewiem czego

zresztą zajrzy do pierwszego lepszego (porządnego) sklepu foto i zobacz ile szkieł jest w ofercie na bagnet nikona i w jakich cenach, Nikon jest chyba najbardziej przyjaznym systemem [cena/jakość] dla amatora.
oczywiście wszystko zależy od zasobności portfela, dla niektórych już 1000PLN za szkło to może być cena nie do zaakceptowania.

Pomiędzy sony vs pentax - wybrał bym to co lepiej w ręku leży (w moim przypadku Pentax - dodatkowo 6Mpix to dla mnie duży Plus - mniejsze szumy, mniej miejsca na karcie pamięci itd...),
i tak pewnie skończysz na sigmach 17-70 macro + 70-300 APO :-D

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
PiotrR napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Cytat
nie powinno się używać i kupować sprzętu foto Samsunga
Rozwalają mnie takie opinie. To znaczy, że dana firma już nigdy nie ma prawa wejść w produkcję sprzętu nowego typu? Paranoja... :-/

Gdybyś przeczytał całą wypowiedź awkqwq, a nie tylko pół zdania, dostrzegłbyś, że jest on dokładnie tego zdania, co Ty.
Gdybyś z kolei dokładnie przeczytał moją wypowiedź, to byś zauważył, że specjalnie nie było
awkqwq napisał/a:
cośtam
tylko
Cytat
cośtam
po to, żeby tej opinii do awkqwq nie przypinać. ;-)

Wkurzam się tylko na takie stiwrdzenia, bo to jest bez sensu, co prawie wszyscy tutaj napisali.

:-B

Konopia problem jest tylko taki ze 18-70 kosztuje okolo 800-1000 pln, 70-300VR 2000 pln :( 50 mniej wiecej 500 pln.

baxxx, tak, tak mniej więcej kształtują się ceny na te szkła.

Gwiazdor, a to przepraszam. Jednakowoż, jeśli cytujesz coś, co ktoś napisał parę linijek wcześniej, to jednak wygląda, jakbyś się odnosił do tekstu tej właśnie osoby, nawet gdy nie piszesz, kogo cytujesz. :-B

Skocz do: