argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marek. napisał/a:
chce ostatecznie ustalic jaki ma wplyw na jakosc duzych odbitek - nie bedzie ich duzo, ale beda :)
Spokojnie robiłem 20x30, czasami 30x45 z DS-a i K100D.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
marek. napisał/a:

Ok, jesli rzeczywiscie piksele sa umieszczone na matrycy ( :?: ) to zle sie wyrazilem.

No już lepiej. Teraz krok dalej, zapamiętaj zdanie: matryca składa! się! z! pikseli!.

Nie ma matrycy bez pikseli.

Uff, sorry, ale nie każdy musi być znawcą :-B

marek.  Dołączył: 24 Lis 2007
ms napisał/a:

No już lepiej. Teraz krok dalej, zapamiętaj zdanie: matryca składa! się! z! pikseli!.

W dużym uproszczeniu masz racje! Podobnie jak monitor LCD sklada sie z pikseli. ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
marek., matryce skladaja sie z jakis tam fotoceli uczulonych na 3 rozne skladowe R/G/B a po ich jakiejs tam interpolacji daja wynikowow 10mln pix ale to nie oznacza ze pixele sa mocno wirtualne a tym bardziej nie mozna powiedziec czy zalozyc ze matryca 6mln pix i 10mln pix to ta sama matryca tylko interpolacja daje rozne wyniki raz 6 a raz 10 to bzdura...a to wlasnie napisales.....
napisz chlopie o co cic chodzi bo chyba brniesz w jakis slepy zaulek....

zzork  Dołączył: 22 Lis 2007
marek. napisał/a:
W dużym uproszczeniu masz racje! Podobnie jak monitor LCD sklada sie z pikseli. ;-)
I jakoś nikt nie twierdzi, że LCD-ki 1024x768 i 1280 x 1024 to są tak naprawde interpolowane z 800x600... a zasugerowałeś coś analogicznie absurdalnego. :)

Fafniak napisał/a:
marek., matryce skladaja sie z jakis tam fotoceli uczulonych na 3 rozne skladowe R/G/B a po ich jakiejs tam interpolacji daja wynikowow 10mln pix ale to nie oznacza ze pixele sa mocno wirtualne a tym bardziej nie mozna powiedziec czy zalozyc ze matryca 6mln pix i 10mln pix to ta sama matryca tylko interpolacja daje rozne wyniki raz 6 a raz 10 to bzdura...a to wlasnie napisales.....

Wszystko sie zgadza, chodzilo mi dokladnie o to, ze obie matryce 6m z k100d oraz 10M z k10d rejestruja swiatlo (obraz) na tej samej powierzchni.

Fafniak napisał/a:
napisz chlopie o co cic chodzi bo chyba brniesz w jakis slepy zaulek....

Zapytam najproscie jak sie da: jak bardzo zdjecie zrobione w identycznych warunkach z identycznymi ustawieniami aparatem k100D po interpolacji do 10M, bedzie porownywalne do tego z k10D ?

[ Dodano: 2007-11-24, 23:49 ]
zzork napisał/a:
marek. napisał/a:
I jakoś nikt nie twierdzi, że LCD-ki 1024x768 i 1280 x 1024 to są tak naprawde interpolowane z 800x600... a zasugerowałeś coś analogicznie absurdalnego. :)

Jesli nominalna dla danego LCD jest 800x600, a wymusisz na nim obraz 1024x768 to bedzie on wlasnie interpolowal. Nie o to mi jednak w tym watku chodzilo.

Mea culpa :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
marek. napisał/a:
Zapytam najproscie jak sie da: jak bardzo zdjecie zrobione w identycznych warunkach z identycznymi ustawieniami aparatem k100D po interpolacji do 10M, bedzie porownywalne do tego z k10D ?
- nie wiem
:-P :-P :-P :-P
zalezy to od motywu.....i powiekszlanika na ktorym odbitka jest robiona

duzo zalezec bedzie od szkla.....

Fafniak napisał/a:
- nie wiem
:-P :-P :-P :-P

Szkla identyczne rzecz jasna ;-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
marek. napisał/a:
Szkla identyczne rzecz jasna

nie o to chodzi :]

na slabym szkle to roznicy nie zauwazysz, na "lepszym" zapewne tak.

marek. napisał/a:
Dla pewnosci spytam: 2+2=4 ? :?: ;-)

Zapamietaj jedno 2+2 nie zawsze rowna sie 4, zalezy w jakim systemie dodajesz, chocby w trojkowym juz nie .
Wiec widac jaki z Ciebie matematyk, fotografia to nie matematyka!!!

stąd , jak najbardziej trafne :
Fafniak napisał/a:

vertiico napisał/a:

nie o to chodzi :]

ok Panowie, serdeczne dzieki za rozwianie watpliwosci i milego focenia Pentaxami!

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
vertiico napisał/a:
na slabym szkle to roznicy nie zauważysz, na "lepszym" zapewne tak.
Nie każde szkło dobrze zachowa się na różnych matrycach, więc kiepskie szkło może dać niezłe efekty na 6M, ale na 10M już niekoniecznie.

marek., po tym co tu sobie przeczytałem zalewając się łzami mam jedno pytanie:

Jak, wg Ciebie, mają się do siebie poniższe produkty [oba CMOS, oba sensory jednego producenta]:
1) Canon EOS 1Ds Mark II [ 36x24] 16,7Mpix
2) Canon EOS 1Ds Mark III [36x24] 21,1 Mpix
:?:

Ano właśnie, odpowiedź jest prosta:
1) 7.2 µm pixel pitch
2) 6.4 µm pixel pitch

_____
Od kilku dni mam manię Canona, musicie mi wybaczyć :-D

marek. napisał/a:
ms napisał/a:

Weź no kurna starego fachowca od matryc nie bałamuć. ;-)

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Znalazłem ciekawą stronkę z australii http://www.dpexpert.com.au/gallery/ na zamieszczonych zdjęciach (głównie kolorowych papug) ładnie widać wydolność matryc i porównując np k100d z k10d widać, że zdjęcia z k10d mają więcej szczegółów (elementy piór) - inna sprawa, że te np. z 400D nie wyglądają lepiej.
Jest tam wiele fajnych zdjęć z wielu aparatów.

seele napisał/a:
Znalazłem ciekawą stronkę z australi http://www.dpexpert.com.au/gallery/ na zamieszczonych zdjęciach (głównie kolorowych papug) ładnie widać wydolność matryc i porównując np k100d z k10d widać, że zdjęcia z k10d mają więcej szczegółów (elementy piór) - inna sprawa, że te np. z 400D nie wyglądają lepiej.
Jest tam wiele fajnych zdjęć z wielu aparatów.

"...nie dziwi nic..." :roll:

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Bosze........... Uśmiałem się jak rzadko kiedy....
Myślałem że pracując w sklepie z aparatami, miałem już cały przekrój ludzi i wszelkie możliwe pytania /albo ich znaczną część/, ale to co teraz przeczytałem normalnie powaliło mnie na kolana i nie mogę się z nich podnieść.....
Wielki szacunek dl marek.

:-B :-B

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Seele. Zapamiętaj raz, a dobrze: kadruje się p r z e d naciśnięciem spustu.
i moim skromnym zdaniem na tym cała dyskusja powinna się zakończyć. Michu :-B

tref napisał/a:

Jak, wg Ciebie, mają się do siebie poniższe produkty [oba CMOS, oba sensory jednego producenta]:
1) Canon EOS 1Ds Mark II [ 36x24] 16,7Mpix
2) Canon EOS 1Ds Mark III [36x24] 21,1 Mpix
:?:

Niech zgadne, 2. mocniej szumi.

[ Dodano: 2007-11-26, 00:35 ]
PilowBox napisał/a:
Bosze........... Uśmiałem się jak rzadko kiedy....
Myślałem że pracując w sklepie z aparatami, miałem już cały przekrój ludzi i wszelkie możliwe pytania /albo ich znaczną część/, ale to co teraz przeczytałem normalnie powaliło mnie na kolana i nie mogę się z nich podnieść.....
Wielki szacunek dl marek.

:-B :-B

Fantatycznie! Co konkretnie masz na mysli ?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
marek. napisał/a:
Pudło!

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
Pudło!

Pudło jak szafa.

tref napisał/a:
marek. napisał/a:
Pudło!

Sugerujesz, ze sensory k100d i k10d dzieli taka sama przepasc technologiczna jak Mark II i Mark III ? Czy tez jest to zaplanowany off-topic ?

Skocz do: