janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Niestety wysoki poziom sprzedaży spowodowany w jakimś stopniu ogromną kampanią reklamową nie zawsze idzie w parze z troską o świadomego fotoamatora. Sony wskutek sukcesu marketingowego postawiło z jednej strony na najniższą półkę adresowaną do przesiadkowiczów z kompaktów, (która daje największe zyski) okrojoną z funkcji do granic, gdzie jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, w zamian dodając za sporą dopłatę bajery jak LV i dodatkowe mpx a z drugiej strony bardzo drogi sprzęt dla półprofi lub snoba, choć też nie bez wad. Więc może lepiej, żeby Pentax pozostał taki jaki jest? ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Samp,

pewnie to :-P :

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Na pewno to. No proszę... :lol:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Swego czasu porównywałem dla zabawy stare i nowsze katalogi wiodących firm, w tym Pentaxa. Ten ostatni nie był chyba nigdy szczególnie zasobny w sprzęt, nie mówię o celownikach optycznych i lornetkach, tylko o lustrzankach i obiektywach. W porównaniu z Olympusem np. to w ogóle ubogo. Mało było tam też modyfikacji tego samego produktu, raczej wymyślano coś, wiele było dobrych i dopracowanych projektów i "klepano" to przez lata. Może coś z tego zostało do dziś... Przypomina to kawał z brodą o dwóch kontrabasistach, znany chyba wszystkim.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Samp napisał/a:
Na pewno to. No proszę... :lol:

Cene slabo widac, ale tam jest 2997e. Calkiem tanio jak na uzywke... :mrgreen:
A ten korpusik marny to byl chyba za 6700e...

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
O to lepiej niz na Zelandii gdzie Pentax wydlada w sklepach tak jak mieso w polskich sklepach za czasu PRL ;-)

[ Dodano: 2008-06-18, 17:01 ]
o dodalem swoj post pare postow za pozno mmmmmm (odswierzenie)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
a ja znalazlem taka fajna reklame pentaxa ;p

http://www.youtube.com/wa...feature=related

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
dobre ale ta japonska w podobnych obok lepsza :-B

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
<zieeew>

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Stachu miałeś jeść a nie spać .
A jak to jest z tym marketingiem , jest jakaś ogólnoświatowa polityka , czy też każdy krajowy przedstawiciel-dystrybutor działa po swojemu ?

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
jest taka reklama AEGON która pasuje mi do tego wątku :->

"PENTAX się nie reklamuje, zobacz dlaczego nie musi" :evilsmile:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ta reklama to paradoks i kłamstwo. Nie lubię jej :-P .

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
to sobie samobója strzeliłem ;-) ale ogólnie w strategi marketingowej pentax'a mogłaby znaleźć zastosowanie jako bardzo obiektywna ocena sprzętu (przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie :mrgreen: )

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wczoraj bylem w Realu w Jankach pod Warszawą. Jest tam taki w miare sklep foto, sporo szkiel w gablotach.
- Co macie do Pentaxa?
- NIC.

Za to do Sony czy Olka jest. Nie wspomne o "wiodących".

kamakar  Dołączył: 28 Lut 2008
Wito76 napisał/a:
Wczoraj bylem w Realu w Jankach pod Warszawą. Jest tam taki w miare sklep foto, sporo szkiel w gablotach.
- Co macie do Pentaxa?
- NIC.

Mają mają, karty SD i filtry na obiektywy :lol: Fotojoker nie prowadzi Pentaxa i z tego co mi wiadomo nie ma zamiaru. A szkoda bo mam niedaleko a i ceny potrafią mieć czasami nie przyprawiające o zawrót głowy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W Włocławku stoi ostatnio stale w EuroAGD

waldesss  Dołączył: 23 Cze 2008
kamakar napisał/a:
Fotojoker nie prowadzi Pentaxa i z tego co mi wiadomo nie ma zamiaru.

i napewno nie bedą, ostatnio się pytałem o dostępność obiektywów no i niestety nic z tego nie będzie

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Tez rozmawiałem na ten temat - facet w sklepie rzekł "dopóki Pentax będzie miał tak beznadziejnego dystrybutora nie będziemy handlowac pentaxem".

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
a u nas od czterech miesiecy nie mozemy doprosic sie dystrybutora o brakujaca ladowarke do k10d :evil:

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Ja z kolei od miesiąca czekam na kartę gwarancyjną. Dzwoniłem 3 razy i nic. :-/

Skocz do: