bEEf napisał/a:CytatOgraniczenie w 99% to nie zniesienie. Na mojej łące wybudują autostradę wg ustawy, a kozy będę mógł wypasać na pasie zieleni. j** prawo własności!
Fajnie, tylko zapomniałeś dodać, że za tą łączkę od Ciebie wykupią, a nie zabiorą.
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
Cytatsa pewne kwestie gdzie tylko takie postrzegania swiata jest prawidlowe
Cytat"niech wasza mowa bedzie tak-tak, nie-nie a wszystko co ponad to pochodzi od zlego"
Cytatdiplodok, pewne kwestie owszem. Ale nie wchodźmy w to jakie, bo zamkną wątek.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
lipalipski napisał/a:TLu napisał/a:Ograniczenie w 99% to nie zniesienie. Na mojej łące wybudują autostradę wg ustawy, a kozy będę mógł wypasać na pasie zieleni. j** prawo własności!
lipalipski napisał/a:To sprawa dotycząca np. podatku spadkowego, który ogranicza prawo własności, ale dzięki temu ust. nie może być w takiej wysokości, ze spadkobierca nie uzyskałby żadnej lub minimalną tylko korzyść. Odsyłam dalej do Art. 31 ust. 3.
Albo ograniczenie może wynikać z ważnego interesu społecznego, np. budowy drogi. Ale zgodnie z prawem odszkodowanie w wypadku wywłaszczenia ma być adekwatne do straty. Jak każde odszkodowanie zresztą.
lipalipski napisał/a:TLu napisał/a:
lipalipski napisał/a:Życie, świat nie jest prosty ani jednoznaczny.
Ale prawo powinno być!
Prawo musi odzwierciedlać życie. Brać pod uwagę różne przypadki. Nie wszystko da się przewidzieć tworząc prawo. Poza tym, aby opisać każdy przypadek jaki może się zdarzyć nikomu nie starczyłby wyobraźni, życia ani papieru. A przepis w prawie to nie wszystko. Liczy się jeszcze jego wykładnia. I tak jest na całym świecie.
lipalipski napisał/a:CytatNie mam trudności, rozumiem co tam napisane, choć Tobie wydaje sie inaczej.
Tak, mi wydaje się inaczej.
CytatP.S. Uwagi ad persona nie są w dobrym tonie, nie jesteśmy na sali sądowej
Nie zauważyłem takowych.
lipalipski napisał/a:A na sali sądowej obowiązuje wyższa kultura niż Ci się zdaje. Przynajmniej zazwyczaj.
lipalipski napisał/a:Żeby znów nie dostać po uszach od Zorzyka, kończę dyskusję o prawie -ze swojej przynajmniej strony. Udowodniłem, że w Konstytucji RP jest napisane o prawie do własności prywatnej i to mi wystarczy.
Flexaret VI
CytatNie chodzi o uszczegółowienie prawa, nie pisałem o tym, ale o jego jednoznaczności.
Czyli by nie było furtek, typu ustawa, interes społeczny itp.
lipalipski napisał/a:TLu, Warunki wywłaszczenia określa Ustawa o gospodarce nieruchomościami w następujących artykułach:
Flexaret VI
CytatWłaśnie, ustawę można zmienić i określić inne warunki wywłaszczenia! Konstytucja ma furtkę w tym zakresie.
bEEf napisał/a:CytatNie chodzi o uszczegółowienie prawa, nie pisałem o tym, ale o jego jednoznaczności.
Czy prawo własności to jedyna istniejąca wg Ciebie wartość we wszechświecie? A co z tymi, którzy jednak by chcieli jeździć autostradami? Uważasz, że dało by się je wybudować choćby kilometr, jeśli każdy chłop miałby w tej sprawie prawo Liberum Veto?
Domyślam się, że jednak z dróg publicznych korzystasz. Tak samo jak z kolei. A jeśli nie, to na pewno z wodociągów. Tu też ktoś kiedyś komuś musiał rozkopać ogródek.
Flexaret VI
CytatW czasach poszanowania własności prywatnej (w czasach przed sprawiedliwością społeczną) powstały drogi koleje. Na trasie kolei warszawsko-wiedeńskiej bodajże chłop w Czeladzi sie nie zgodził na tory, a mimo to kolej powstała i biegnie inną trasą. Dało się?
CytatbEEf Obok własności dla mnie równie istotne są jeszcze wolność i sprawiedliwość.
Co się jeszcze interesuje?
TLu napisał/a:Super. Więc jednak mnie przymusowo wywłaszczą i dadzą czek. Oto moja własność - nietknięta.
TLu napisał/a:Nie chodzi o uszczegółowienie prawa, nie pisałem o tym, ale o jego jednoznaczności.
TLu napisał/a:lipalipski napisał/a:
Cytat:
Nie mam trudności, rozumiem co tam napisane, choć Tobie wydaje sie inaczej.
Tak, mi wydaje się inaczej.
Cytat:
P.S. Uwagi ad persona nie są w dobrym tonie, nie jesteśmy na sali sądowej
Nie zauważyłem takowych.
Patrz powyżej i czytaj ze zrozumieniem własne posty.
TLu napisał/a:Tak jest napisane, ale również to że prawo do niej może być ograniczone drogą ustawy.
Miałem nadzieję, że udowodnisz że prawo własności jest nienaruszalne, a tylko udowadniasz że o tym prawie coś pisze, tyle to sam wyczytałem.
TLu napisał/a:Prawa własności nie ma, tak napisano w obowiązującej konstytucji.
CytatW czasach poszanowania własności prywatnej
CytatTo jest niemożliwe. Nigdzie na świecie to się nie udalo. A wynika to chociażby z niejednoznaczności języka, jakim się posługujemy.
CytatbEEf, z tego co się orientuję, to właśnie ma prowadzić do powstania AI.
CytatMi chodziło raczej o to, że jeżeli polecenia/kod źródłowy stają się coraz bardziej nieprecyzyjne, czy też nieliniowe, to mogłoby to prowadzić do tego, aby komp/program sam oceniał co i jak ma zrobić.
CytatA w AI podobne do IQ nie wierzę i nie uwierzę dopóki nie zobaczę. Czyli zapewne nigdy.
Ale tu się z Tobą nie zgodzę, inteligencja to zbiór doświadczeń i wiedzy nabytej, inteligencja wyraża się również w podjęciu decyzji, która według wszelkich wskazań na niebie i ziemi jest błędna, a jednak przynosi korzyści, inteligencja wyraża się również w twórczości, w tworzeniu ... komputerom do tego jeszcze bardzo daleko, bo my ludzie jesteśmy ułomni a byliśmy kształtowani baaardzo długo.bEEf napisał/a:Jeśli spojrzeć na to pod odpowiednim kątem, to można powiedzieć, że już się tak dzieje
Widzisz gdyby komputery były inteligentne to złamałyby ten algorytm.bEEf napisał/a:Mają swój algorytm, ukryty w środku, jak tworząc program wiem o jego istnieniu, ale samego algorytmu nie znam i znać niee muszę, ważne, żeby wynik był ok
(cytat wyrwany z kontekstu, ale też nie do końca precyzyjnie chcę się do niego odnosic, chociaż jednak w pewnym stopniu do niego):bEEf napisał/a:Chcecie prawa, które z precyzją i jednoznacznie opisze życie? Ludzi?
Ż jest P... p.