briho  Dołączył: 28 Sie 2007
No może i coś w tym jest. Ostatnio kolega (raczej zielony w sprawach fotografii) powiedział mi, że chyba zgłupiałem, że kupiłem jakiegoś Pentaxa, o którym nikt nie słyszał, a nie Canona, który jest "the best". :-)

dyptam, dzięki. Większość z tych zdjęć jest zrobiona kompaktem Canona :lol:

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
My chociaż mamy takie coś

a C i N nie.

[img]http://images13.fotosik.pl/121/66042e73846e6d3e.jpg[/img]

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Wiecie co tak sobie myślę czy by nie założyć tematu D40 kontra reszta świata, bo tak obiektywnie patrząc to ten D40 to chyba najlepszy aparat świata, tylko po jakiego grzyba Nikoś teraz wypuszcza D3 i D300?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tomecki napisał/a:
tylko po jakiego grzyba Nikoś teraz wypuszcza D3 i D300?
sami sobie gola strzelają

DamianK  Dołączył: 30 Sie 2007
No tak ale to chyba inna półka cenowo-jakościowa ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
DamianK napisał/a:
No tak ale to chyba inna półka cenowo-jakościowa ;-)

D40x lepszy i tańszy.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
DamianK, no i tu jest spirytus movens, po co przepłacać jak nie widać różnicy :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dosia. A spirytus może być, tylko, że z miodem lepiej wchodzi. 8-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
lipalipski napisał/a:
D40x lepszy i tańszy.

D40 jeszcze lepszy i jeszcze tańszy. Ken Rockwell tak uważa, a on się zna na rzeczy ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MiQ27, mam nadzieję, że Jarek nie czyta tego wątku :evilsmile:

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
argawen napisał/a:
Tok'Ra napisał/a:
limit 200-300 klatek z naladowanego dedyka wszystkim musi wystarczyc i jest bezpieczny dla oka;
Akurat K10D ma dedykowany akku i robi trochę więcej zdjęć. Mozliwe także, że dzieki niemu AF w K10D jest szybszy. To tak mimochodem, jeśli chodzi o dedykowane akku w DSLR-ach.

Jest to jedyna sensowna przyczyna dla ktorej nie zmienie aparatu - poczekam na nowy model ktory bedzie mial juz normalne zasilanie na AA. Czy Pentax/Samsung to slyszy?

Irytuje sie, gdy widze ruchy robaczkowo-wsteczne marketingu, majace na celu sprzedac ten sam produkt dwa razy. Najpierw wypuszcza sie produkt dopracowany, wysmienity - ktory buduje jakosc marki - potem sie go downgraduje do postaci nowszej pozbawionej wielu sprawdzonych rozwiazan. Mozna wiec za 2 lata wykonac kolejny krok i naprawic to co sie zbabralo... a jedzie sie na dobrej opinii z pierwszych sprzedanych modeli.

Przyklad: lekki aparat cyfrowy Fuji S5700 za <900 zl. Posiadacze calkiem dobrego w swojej klasie (zaznaczam) aparatu 5600 rzucili sie na wymianke na nowy model 5700. Co sie okazalo?
Producent wyrzucil format RAW dla zdjec - bo podobno nikt z niego nie korzysta. Wiec ciach...i polecial z softu. Niezla matryce 6mPix firmy Fuji czyli wlasna, zastapil matryca firmy Sony - bo miala marketingowe 7.1 mPix - efekt, wieksze szuuumyy, a ze szklem tej samej klasy - gorsza jakosc zdjec. Ale, przynajmniej pozostawili klasyczne zasilanie na AA i chwala im za to - popsuli jakosc produktu, wiec moga na rynek wprowadzic kolejny dobry model, ktory ulepsza usuwajac wady jakie sami wprowadzili do obiegu.

Nawiasem mowiac, taki Nikon D40 ma dedykowane Lithium-Ion EN-EL9 (7.4 V, 1000 mAh), wiec nie przekona mnie nikt, ze jest to wystarczajaco wydajne zrodlo zasilania (no moze dla focenia w RAW na jedynej karcie o pojemnosci gora 2GB :mrgreen: ) Wtedy do takich zadan moze wystarczy.

AF w K10D jest szybszy, ale by to potwierdzic nalezaloby sprawdzic pobor pradu w impulsie uruchomienia przez silnik - i jesli faktycznie motor jest sprawniejszy i pobiera wiecej energii, to jest to uzasadnienie tego twierdzenia. W przeciwnym przypadku, jest to tylko lepszy algorytm ostrzenia i sprawniejszy silnik. Pytanie - jakie zrodlo zasilania ma grip do k10? Jesli akumulatorki AA - to hipoteza upada, a jesli takie same dedyki - to bez dokonania pomiaru taka hipoteza moze byc sluszna.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja powiem jedno, miałem DSa na AA, teraz mam K10D na dedykowany aku i nigdy już nie chciałbym mieć lustrzanki na AA.
I chodzi głównie o wygodę.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
chodzi głównie o wygodę.

Że jeden zamiast 4 czy jakieś inne względy ?
Bo jeśli chodzi o zgromadzoną energię, to taki aku do K10 ma ok. 12 Wh zgromadzonej energii.
Eneloopy w mojej kasetce mają około 9.6 Wh, ale to są aku 2000mAh. Aku NiMH 2500 mAh też zgromadzą koło 12 Wh. A technologia NiMH też poszła ostatnio do przodu (jak choćby we wspomnianych eneloopach), samorozładowanie spadło, efekt pamięciowy takoż.
Jedyna upierdliwość jak dla mnie to 4 sztuki zamiast jednej i konieczność posiadania dobrej ładowarki.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
MiQ27 napisał/a:
Że jeden zamiast 4 czy jakieś inne względy ?
że dwa zamiast fafnastu (mam jeszcze lampę i małpkę cyfrową), które mi się mylą, gubią, z torby wylatają, rozładowują w róznym stopniu i mają efekt pamięci.

Fakt, nie miałem eneloopów, pewnie bym nie był taki radykalny.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Pytanie - jakie zrodlo zasilania ma grip do k10? Jesli akumulatorki AA - to hipoteza upada, a jesli takie same dedyki - to bez dokonania pomiaru taka hipoteza moze byc sluszna.
Wyłącznie dedykowany.

5pirit  Dołączył: 11 Wrz 2007

Kurka nie ma mocnych. Czytam te posty i całe forum i stwierdzam że się zakochałem w nim ... polewke mam co niemiara 8-) :-B :-B :-B

DamianK  Dołączył: 30 Sie 2007
5pirit napisał/a:
Czytam te posty i całe forum i stwierdzam że się zakochałem w nim ...

Niestety takie stwierdzenie w wyniku obserwacji nigdy nie będzie miłością ad pierwszego wejrzenia :-P

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Faktycznie to forum jest specyficzne. Co do tego to nie ma wątpliwości :-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A ja myślałem, że to świat poza forum jakiś dziwny. Specyficzny.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Nigdy nie miałem lustrzanki cyfrowej i stąd moje wątpliwości.
Troche pstrykałem pożyczonym D40 kit. Zdjecia byly ok ale nie zachwycające
( chyba tez nie wykorzystałem mozliwości tego obiektywu ) i dlatego zastanawialem sie nad D40 ale z 18-70.
Teraz mam V1- stary kompakt ale ma duzo ustawien i do tej pory trzyma standart.
Choc juz mi nie wystarcza i ogranicza to nie bede go sprzedawał. Może sie jeszcze przyda :)

Teraz bedzie kasetka z kitowym obiektywem narazie a czy super czy nie to zalezy jaka bedzie roznica w cenie.

Jaka stałke polecacie do fotografowania na imprezach czy sylwku czy takich tam?
Czy moze lepsze bedzie cos z zoomem?

Skocz do: