JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Zawsze warto się zastanowić

np 32 GB vs 4x8 GB.

Nie wiem jak to cenowo wygląda ale gdy ja kupowałem karty to zdecydowałem się na kilka mniejszych.

Np. Wymażony, urlop, wymażone światło robisz 2k zdjęć i.... 32 pada - i tylko relacja ustna pozostanie.

Wiem, że karty często nie padają ale....

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
JuiCe, to jest często powtarzany argument, ale w praktyce pady zdarzają sę rzadko - ja z 5 kart miałem problem z jedną od początku (wymieniona na gwarancji) a na drugiej był błąd zapisu, ale z winy operatora - w niewłaściwym momencie wyciągnąłem kartę z telefonu i tablica FAT padła. Większość rzeczy udało się odzyskać.
Zaletą jednej większej karty jest brak konieczności wymiany w kluczowym momencie. ;-)

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
zdecydowałem się na 16 GB goodram. Ciekawe ile RAWów wejdzie...

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Zgadzam się ale:

Mi chodzi o sytuacje wyjazdowe (np. w moim przypadku miesięczny urlop). Gdy komputer jest co prawda na prawie każdym kroku ale na ogół zawirusowany albo z USB 1.1!

Dodatkowo duża wilgotność, ryzyko zamoczenia bagażu. Mam 2 karty 2 GB i jedną 4 GB - zastanawiam się obecnie na dwiema 8mkami. Do RAW w K100D to wystarczy. Problem polega na tym, że gdy będę zmieniał puszkę (a zmieniać będę) to zostanę z kupą kart, która pomieści mi po 100-150 RAWów :(

Idąc na miasto biorę i tak ze sobą tylko 4kę. Na dłuższe wyjazdy więcej kart. Gdy wiem, że zbliża się "kluczowy moment" lub na karcie mam miejsce na 30 fotek to zmieniam kartę.

O gustach się nie dyskutuje ale jeżeli teraz stałbym po zakupieniu mojego pierwszego body przed wyborem 1x32 czy 4x8 to wybrałbym tą drugą opcję. Oczywiście przy cenach pamięci można powiedzieć, że za 4 miesiące można sobie dokupić drugą 32 za połowę ceny :D

Na początku myślałem, że puszki ze slotami na 2 karty (dla fotoamatorów) przerost formy nad treścią ale stopniowo zmieniam zdanie. Zdjęcie jest dla autora zawsze dużo warte - nieważne czy jest to krasula na łące czy fotka, która miała by dostać World Press Photo.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
JuiCe napisał/a:
Gdy wiem, że zbliża się "kluczowy moment"
Szacun! :-P
Ja po prostu kupuje karty co jakiś czas, i wybieram akurat taką, dla której wychodzi najbardziej korzystny stosunek cena/pojemność.

giny  Dołączyła: 09 Sty 2009
hej, nie chcialam zakładać nowego tematu bo i po co .

mianowicie odświeżył mi się problem z kartami. ogólnie nie miałam czasu ani siły nigdy na eksperymentowanie z nimi. używam obecnie toshiby po 1 giga. teraz już jeden giga nie produkuja z tej firmy i co ja ograniczona mam zrobic? ;)

mialam kiedys 4 giga bodajże z sandiska ale karta mi wariowala raz zapisywalo raz nie...
wiec dałam sobie spokoj.

co mam kupić większego? coś co na pewno będzie mi wchytwac!

mam K100D z 2007 roku? moze jakis soft wyszedl ktorego nie posiadam?

z góry dziekuje za pomoc. poprostu w tym nie siedze a wiem ze duzo tu wiedzy macie :)

edit: aaaaaa sdhc w ogole mi nie chodzilo :-o

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Tak jak wyżej, update do 1.02 dodaje obsługę kart SDHC.
Cytat
VERSION HISTORY

Version 1.02:
Improved support for SDHC memory cards.

Version 1.01:
Support for SDHC memory cards.
Focal length input into the Shake Reduction menu can now be displayed accurately in Pentax Photo Browser 3.

U siebie w K100 Super mam 4GB Kingstona i działa szybko i bezproblemowo.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Trochę traktowana po macoszemu firma Transcend. Używam tych kart w PDA,G20,Car Audio i do oglądania filmów na TV.Nigdy nie miałem z nimi najmniejszych kłopotów dlatego z czystym sumieniem mogę polecić nośniki tego producenta.

giny  Dołączyła: 09 Sty 2009
dzieki bardzo! mam nadzieje ze po odswierzeniu bedzie juz ok

zbuj  Dołączył: 31 Mar 2010
Mam pytanie odnośnie kart. Używam kigston 8g class 4, czy zwiększenie prędkości do cvlass 6, lub 10 poprawi szybkość zapisu w K20?

Skocz do: