bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Michu, ofkors, z jedną różnicą w porównaniu do TV i odkurzacza - lusterko to system. Warto poczytać, porównać. Moim zdaniem trzeba głośno trąbić wszem i wobec o beznadziejności takich testów - choćby po to, żeby ktoś szperając w sieci wpadł na nasze marudzenie i się zastanowił. Piszesz - "nie od nas to zależy". Otóż - nie zgadzam się. Internet ma jednak moc.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Beef - pewnie, że system. Ale tak na prawdę, to zdecydowany odsetek pozostaje przy puszce i kicie. Czasami dokupują tele (a właśnie jakie tele polecacie: Tamrona czy Sigmę?). I to wszystko. Tylko kilku(nastu) maniaków gromadzi większą szklarnię i w tym celu generują ruch na forum dając wrażenie, że jest inaczej.
Poza tym, jeśli puszka to system, to niestety ale mieli rację recenzenci umieszczając Pentaksa na końcu.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
...ja tak nieśmiało wtrącę... istDL jest na końcu co by wskazywało że test był robiony na podstawie jpegów prosto z puszki. Idąc dalej tym tropem... niejednokrotnie słyszało się że wszyscy prócz Pentaxa podostrzają nieco jpegi... no i wytłumaczenie nasuwa się samo.

[ Dodano: 2007-11-17, 20:02 ]
taki OT: mam ochotę na turystyczną z prosto puszki, ale ostrzył, tzn pieprzył będę "w postprocesie"

Michu napisał/a:
Tylko kilku(nastu) maniaków gromadzi większą szklarnię i w tym celu generują ruch na forum dając wrażenie, że jest inaczej.

Oj, no nie wiem. Spójrz na Allegro. Nie chcę się kłócić, bo nie znam procentowych danych - nikt chyba takich ankiet nie przeprowadza. Sądzę jednak, że w Polsce (jeszcze) lustra to domena bardziej świadomych amatorów, często pamiętających czasy zenitów, czy to osobiście, czy z rodzicielskiego przekazu. To się zmienia, oczywiście - ale nie byłbym taki pewien, że zdecydowana większość pozostaje przy kicie.

Ja też się niechcę kłócić, ale to ja mam rację.

Michu napisał/a:
Ja też się niechcę kłócić, ale to ja mam rację

Być może, za to moja racja jest bardziej mojsza niż Twoja.

Jednakowoż kremówki to jedne z najlepszych ciastek...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
bEEf napisał/a:
lusterko to system
ech stara śpiewka. Dla hobbysty każdy system jest dobry. IMHO powodem dla którego kupiłem Pentaxa była stabilizacja matrycy i tyle (no może jeszcze współpraca z manualnymi stałkami :-D ). Szkła można zbierać w każdym systemie. To mówienie o świadomym wyborze systemu jest nieco na wyrost i tu zgadzam się z michem. Generalnie odnoszę wrażenie że klienci w tych testach nie szuka info jakie zalety ma dany aparat (co jest dla nich ważne, co im jest potrzebne), większość chce wiedzieć, który jest najlepszy :evil: Jak napisał Michu, wszystkie są dobre ;-) Wybór to straszna rzecz :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-17, 20:44 ]
Michu napisał/a:
Jednakowoż kremówki to jedne z najlepszych ciastek...

Michu, Michu, Michu błądzisz mój drogi, albowiem żadną tajemnicą nie jest, że kremówka może i dobra jest, jednakoż jeżeli chodzi o ciastka najlepsze to Hiszpan znacznie rzeczona kremówkę przewyższa. :mrgreen:

awakqwq napisał/a:
mówienie o świadomym wyborze systemu jest nieco na wyrost

Jak dla kogo. Ja tam wybrałem świadomie i nie czuję się jakimś szczególnym odmieńcem - znaczy, myślę, że wielu tak robi. Oczywiście, pytanie, co to znaczy "świadomie" i na ile jest to naprawdę świadome, a na ile tylko tak mi się wydawało ;-)

Dam przykład: W tej samej cenie co kasetkę mógłbym mieć d40 i g..uzik bym miał, a nie system, bo by nie było mnie stać na żadne szkło do tego aparatu. A we wszystkich testach d40 okupuje pierwsze pozycje w rankingach, a reklama wprost waliła po gałach gdzie bym się nie obejrzał.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
bEEf, a ile osób kupiło k100d a ile d40 ?

Przy okazji d40 to d40 i nie ma o czym dyskutować. ;-)
Myślę raczej o pełnowartościowych korpusach. Na przykład dokonując wyboru pomiędzy gx10, d80, 30d - sporo jest wątków na forach gdzie ludzie rozwodzą się o możliwościach i cechach właśnie puszek, a nie systemów.

awakqwq, biorąc pod uwagę poziom reklamy i znajomości marki Pentax, to fakt, że ktokolwiek kupował wtedy (rok temu) kasetkę jest właśnie dowodem na istnienie świadomych użytkowników ;-)

Ale ogólnie zgoda. Chyba faktycznie większość osób nakręca sobie zajawkę na puszkę, obudzenie "w systemie" następuje potem, a czasem wcale.

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Cze. Pracuję w jednym z salonów wnętrzarskich w W-wie.
Często zapraszam fotografów na sesje zdjęciowe ( bo takowe można tu robić),
i wielu Canon-iarzy, a ostatnio jeden profesjonalnie zajmujących sie foceniem gość,
b.pozytywnie wyrażał się o naszej k10-szce ( sam focił na C 5D, już wysłużonym).
I zapewniał, że nie ma czego się wstydzić- w dalszym ciągu wszystko zależy, kto naciska spust.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
plastyk napisał/a:
b.pozytywnie wyrażał się o naszej k10-szce ( sam focił na C 5D, już wysłużonym).
I zapewniał, że nie ma czego się wstydzić- w dalszym ciągu wszystko zależy, kto naciska spust.

he?
wstydzic sie?

z twojego postu wnioskuje ze np jak szedlem i robilem fotki zenitem ( w tym roku to bylo ) to powinienem sie wstydzic? badz jak robie pentaxem me, chocby z powodu ze to taki staroc?

dziwne ludzie maja podejscie :-|

bEEf napisał/a:
Ale ogólnie zgoda. Chyba faktycznie większość osób nakręca sobie zajawkę na puszkę, obudzenie "w systemie" następuje potem, a czasem wcale.

nie wiem jak wiekszosc, ale faktycznie sam najpierw szukalem info o puszkach, potem troche info o firmie, jakie robila, jakie ma plany na przyszlosc , i co mi to dalo? wiekszy metlik.
chyba przewazyla stabilizacja i mozliwosc uzywania starych manualnych obiektywow oraz brak "trybow tematycznych " ( chyba tak to sie zwie -- by mnie nie kusilo :evilsmile:

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać.
Jest to forum poświęcone Pentax-owi, więc mówimy o tej firmie.
Ale oczywiście mogę dodać, aby nikt nie poczuł się pokrzywdzony, że fotografowanie innym sprzętem to nie wstyd.
W wielu postach różni klubowicze piszą, że nie często widzą "na mieście" k10
i zapewne mają z tego powodu mały stresik.
Moja wypowiedź miała przynieść pozytywne nastawienie dla tych. którzy maja ten aparat.
Wczytuj się lepiej w tekst.]
Pozdrawiam

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
plastyk napisał/a:
W wielu postach różni klubowicze piszą, że nie często widzą "na mieście" k10
i zapewne mają z tego powodu mały stresik.

stresik? ja się bardzo dobrze czuję w takiej sytuacji, jestem jedyny, niepowtarzalny, jak Albercik powiedział: "konkurencji praktycznie żadnej, to może być raj" ;-)

[ Dodano: 2007-11-23, 17:07 ]
ups, to był Max

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
plastyk napisał/a:
Wczytuj się lepiej w tekst.]

i wice wersa , zacytowales kolesia :
plastyk napisał/a:

tak jakby dopiero slowa
plastyk napisał/a:
jeden profesjonalnie zajmujących sie foceniem gość
tej osoby uzmyslowily Tobie ze nie ma sie czego wstydzic, w koncu to jest "profi gosc" .
Tak to ja odebralem.

jasniej juz nie da sie wytlumaczyc :]

[ Dodano: 2007-11-23, 18:56 ]
plastyk napisał/a:
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać.

mnie nie obraziles , bo i czym :]

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Skądże znowu! Pierwszy był Top Secret z naczelnym imć Przasnyskim (alias Gen Martinez). Potem coś tam się zakotłowało i stara ekipa odeszła przy numerze nr 9 i po jakimś czasie zaczęła redagować Secret Service właśnie, a naczelnym został TS Borkowski alias Borek.

Właśnie skądże...sam zastanawiam się dlaczego tak napisałem? W jakimś numerze SS wyraźnie pisali, że są "najstarsi", ale zapewne mieli na myśli to, że TS już nie był wydawany w tym czasie. BTW - jednym ze starszych miesięczników był też Świat Gier Komputerowych (w swoim czasie czasopismo o grach najdłużej publikowane bez przerwy).

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Panowie, najstarszy to był Bajtek i coś z X-em bo wychodziły w latach 80tych ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Pentagram napisał/a:
Panowie, najstarszy to był Bajtek
Eeee tam, "Sztandar Młodych" był prędzej, no i "Nowa Wieś" też.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
najlepsze testy i recenzje były w Trybunie

Skocz do: