Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Na początek tego Tamrona sobie odpuść i kup dobrą stałą portretówkę, z tego co widzę to będziesz miał znacznie większą uciechę z takiego nabytku. Inne szkła z czasem sobie dozbierasz do kolekcji.
Zdjęcia fajne ale dobry statyw też potrzebujesz bo niektóre wyglądają na poruszone...

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
alkos napisał/a:

tez mu, kuzwa, radzisz...

nie osmieliłbym się komukolwiek radzić ,ot taka moja dygresja na marginesie ,oczywiście z ;-) ,ale widzę .że rad posypie się sporo :-) ,a wątki ze zdjęciami zawsze warto poprzeglądać,tak myślę.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
flying napisał/a:
a wątki ze zdjęciami zawsze warto poprzeglądać

z dobrymi owszem.... :-P

:-B

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
alkos napisał/a:

Ja bym raczej radzil K100D+50/1.4+naturalne swiatlo na poczatek....

Nie wiem jak w Dublinie ,ale tu nad Wisłą ze swiatłem naprawdę tragedia,pięcdziesiątka dzis nie pomogła w niczym ,tak szybko schowałem jak podpinałem,a gdybym miał w planie portrety na dziś, przy tym naturalnym robić, to miałbym niemałą zagwozdkę.
Panny z obrazków też czeka chyba dłuuugie nic,jesli nic nie wspomoże swiatła zastanego :-)

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
dyptam napisał/a:
Co prawda nie miałem tego cuda w ręku, ale D40 to najczęściej polecany aparat przez użytkowników Pentaxa :-P

Taki okrojony aparat, nie współpracuje z dobrymi obiektywami Nikona, więc dlaczego polecać D40?
Czysta złośliwość?

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
armar napisał/a:
dyptam napisał/a:

Czysta złośliwość?

Raczej czysta zartobliwosc tego forum :-P

flying napisał/a:
Nie wiem jak w Dublinie ,ale tu nad Wisłą ze swiatłem naprawdę tragedia,pięcdziesiątka dzis nie pomogła w niczym

Nie ma zlego swiatla.... Przeciez mozna przy oknie, w ciemnym pokoju, w jasnym pokoju, ze swiatlem odbitym od sciany, blendy, w ciasnej uliczce, na polu..... jeszcze raz powtorze: obserwacja, obserwacja, obserwacja.... polecam przeszukac sobie flickr na poczatek, np. "natural light portrait" albo "available light portrait" ....

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
armar, d40 ma to coś :-> ...no i ten napis... Nikon

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
PawelK napisał/a:
Raczej czysta zartobliwosc tego forum :-P

Ciężki to żart biorąc pod uwagę cenę sprzętu :!:

Szumak napisał/a:
Ciężki to żart biorąc pod uwagę cenę sprzętu

Nie za bardzo, jesli wziac pod uwage mozliwosci i pomijajac brak silniczka...

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Polecamy d40, bo jak komuś uda się wybrać Pentaxa to chcemy być pewni że to świadomy wybór.

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Szumak napisał/a:
Na początek tego Tamrona sobie odpuść i kup dobrą stałą portretówkę, z tego co widzę to będziesz miał znacznie większą uciechę z takiego nabytku. Inne szkła z czasem sobie dozbierasz do kolekcji.
Zdjęcia fajne ale dobry statyw też potrzebujesz bo niektóre wyglądają na poruszone...

Dzięki za rady.
Nad oświetleniem też myślę, a zdjęcia są tak naprawdę poruszone wszystkie, bo robię bez lampy i wieczorem, bo w dzień nie mam kiedy, a poza tym co to teraz za dzień...
No i przy moim obiektywie wielkości większego paznokcia wychodzą czasy naświetlania czasami 1-4 s, a bywało i 6 s. to jak mają być nieporuszone, mimo statywu.
No i jestem na etapie nauki dopiero. Dobrze, że dziewczyny cierpliwe...

alkos napisał/a:
jesli wziac pod uwage mozliwosci i pomijajac brak silniczka...

Jeśli pominąć brak silniczka, to możliwości D40 są co najwyżej bardzo skromne...
No, chyba że już są robione obiektywy do takich "inwalidzkich" body?

armar napisał/a:

Ze co?

www.nikon.pl -> obiektywy DX (niemal wszystkie) + sporo fajnych szkiel pro do pelnej klatki...

armar napisał/a:
Jeśli pominąć brak silniczka, to możliwości D40 są co najwyżej bardzo skromne...

A co wiecej trzeba docelowemu odbiorcy tego korpusu, czyli cioci, wujkowi, babci i innym niedzielnym pstrykaczom? Dla świadomych amatorów są inne body, dla pro też inne.

alkos napisał/a:
armar napisał/a:

Ze co?

Że obiektyw musi mieć w nazwie AF-S (o ile się nie mylę).
Poszukaj standardowego obiektywu 50 mm AF-S, albo jakiegoś szerokokątnego, czy jasnego tele...
Nie ma?
No to po co komuś polecać takiego inwalidę?

alkos napisał/a:
www.nikon.pl -> obiektywy DX (niemal wszystkie) + sporo fajnych szkiel pro do pelnej klatki...
Jesteś pewien?

DX to obiektywy niepełnoklatkowe. One nie muszą mieć własnego silnika - zazwyczaj mają tylko gniazdo na "śrubokręt" wbudowany w body.
Jeśli w body nie ma silnika, to taki obiektyw nie ma autofokusa.

alkos napisał/a:
A co wiecej trzeba docelowemu odbiorcy tego korpusu, czyli cioci, wujkowi, babci i innym niedzielnym pstrykaczom? Dla świadomych amatorów są inne body, dla pro też inne.

Czyli z grubsza rzecz nazywając każdego komu wciskasz Nikona D40X traktujesz jak nieświadomego imbecyla, któremu trzeba wcisnąć taki szajs?
Pomyśl sobie, że ktoś może być amatorem fotografii, który po paru dniach od zakupu będzie Ci miał za złe, że coś takiego mu doradziłeś i musi wymienić na pełnowartościowy aparat.

armar napisał/a:

Bo moze kupic sobie na przyklad:

12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor
17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor
18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX Zoom-NIKKOR
18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX Zoom-Nikkor
18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor
18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor
18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED Zoom-Nikkor
55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX Zoom-Nikkor
55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Zoom-Nikkor

28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor
24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
17-35mm f/2.8D ED-IF AF-S Zoom-Nikkor
24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor

70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor

70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor
200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor

200mm f/2G ED-IF AF-S VR Nikkor
300mm f/4D ED-IF AF-S Nikkor
300mm f/2.8 ED-IF AF-S VR Nikkor
400mm f/2.8G ED VR AF-S NIKKOR
400mm f/2.8D ED-IF AF-S II Nikkor
500mm f/4G ED VR AF-S NIKKOR
500mm f/4D ED-IF AF-S II Nikkor
600mm f/4G ED VR AF-S NIKKOR
600mm f/4D ED-IF AF-S II Nikkor

105mm f/2.8G AF-S VR Micro-Nikkor

... a ty co sobie mozesz dokupic do pentaxa?

armar napisał/a:
Czyli z grubsza rzecz nazywając każdego komu wciskasz Nikona D40X traktujesz jak nieświadomego imbecyla, któremu trzeba wcisnąć taki szajs?

Uwazaj, prosze cie, na ton.

Nie sprzedaje poza tym aparatów, tylko na przyklad doradzam w wyborze. I jesli kobita chce dobry aparat do rodzinnych spotkan, oszczedzam sobie na przyszlosc pracy nie polecając jej D300.

Cytat
DX [...]zazwyczaj mają tylko gniazdo na "śrubokręt" wbudowany w body.

A to to juz zwykla ignorancja.

Cytat
Pomyśl sobie, że ktoś może być amatorem fotografii, który po paru dniach od zakupu będzie Ci miał za złe, że coś takiego mu doradziłeś i musi wymienić na pełnowartościowy aparat.

ZAWSZE polecajac D40/D40X informujemy o ograniczonej kompatybilnosci.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
armar napisał/a:
Poszukaj standardowego obiektywu 50 mm AF-S, albo jakiegoś szerokokątnego, czy jasnego tele...
Nie ma?

Było napisane nie raz, ale napiszemy raz jeszcze - d40(x) to taki "pierwszy aparat" - przeznaczony dla ludzi, którzy albo zaczynają zabawę z fotografią, albo potrzebują aparatu na imieniny cioci, albo po prostu chcą robić zdjęcia bez tych wszystkich iso, sriso, stałek itp. Trzeba pamiętać, że powstał na rynki trochę bogatsze, niż nasz, gdzie nie musisz odkładać przes pół roku, coby sobie k100d kupić - jak potencjalny nabywca stwierdzi, że go d40 ogranicza to po prostu kupi sobie nowy a nie będzie psioczył, jaki to Nikon jest be.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
alkos napisał/a:
... a ty co sobie mozesz dokupic do pentaxa?
Ty - Alkos - a Ty jeszcze w pracy jesteś, że takie teksty walisz?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Kurde, ale ten D40 dla pstrykaczy to naprawde super sprawa! Wypluwa ladne gotowce w postaci JPG-ow: kontrastowych, kolorowych i ostrych. Do tego zgrabna, dobrze spasowana obudowa, ktora nawet w mojej sporej dloni lezy calkiem niezle. Jest malutki. Swietna alternatywa dla wszystkich hybryd, ktore glownie ze wzgledu na wielkosc matrycy nie maja konkurencji z D40.

Michu napisał/a:
Ty - Alkos - a Ty jeszcze w pracy jesteś, że takie teksty walisz?

Nie, ale nieco mniej, nieprawdaż? Zmeczylo mnie po prostu najeżdżanie na D40.

[ Dodano: 2007-12-08, 16:04 ]
dan napisał/a:
Kurde, ale ten D40 dla pstrykaczy to naprawde super sprawa!

Ot, to.

Skocz do: