pdf100  Dołączył: 29 Gru 2007
Cytat

Gdybym miał ponownie kupić aparat byłby to GX-10. Jedyna uwaga jest dość ciężki więc dla 13 latka będzie dość męczący (tak sadzę).
ergo
uważam że k10d to świetny wybór.

ten 13-latek jest w stanie dźwigać przez kilka godzin statyw 4kg żeby
tylko zrobić dobre ujęcia...

pozatym mu strasznie zależy mu na jakości...

czyli chyba zostanę przy K10D,
to tylko sprzedać swój teraźniejszy aparat,
dozbierać troszczę i będe szczęśliwym członkiem rodziny
"Pentaxowiczów",

dzięki za długie i rzeczowe odpowiedzi...

pozdrawiam,
pdf100

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sajko napisał/a:
przy standardowych ustawieniach (saturacja, kontrast, ostrość) oraz "image tone" zdjęcia wychodzą jakies takie bez zycia
Możesz sobie przecież podbić kolory, kontrast w menu. Do tego właśnie jest to w menu.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pdf100 napisał/a:
dozbierać troszczę i będe szczęśliwym członkiem rodziny
"Pentaxowiczów"
Hm.... według oficjalnej wykładni JSS, wystarczy dekielek albo pasek z napisem Pentax :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sajko napisał/a:
po 1sze: przy standardowych ustawieniach (saturacja, kontrast, ostrość) oraz "image tone" zdjęcia wychodzą jakies takie bez zycia.
- rece opadaja - to jest wada?

Fafniak, i Ty się dziwisz? :shock: ;-) :mrgreen:

między innymi dlatego kupuję lustrzankę,
żeby mi nic nie grzebało w PEF-ach...
8-) 8-) 8-) 8-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Winny jestem jeszcze dwóch sprostowań:

sprostowanie no.2:
Nie jest prawdą to, co napisałem o RAW+ (że nie można mieć RAWa + mini .jpg prevkę do podglądu). Otóż można, tylko nie ustawiłem tego do tej pory - trzeba przełączyć na RAW+ oraz dobrać odpowiednie parametry jpga (np. 2MPix, mała kompresja). Zapisują się 2 foty.

sprostowanie no.3:
Faktycznie, zapomniałem o baterii. Muszę powtórzyć więc za fanmario, że wskaźnik baterii jest totalnie nieużyteczny, bo ma tylko 2 wskazania: "naładowana" lub "za 3 zdjęcia wymieniasz baterię". Trzeba zawsze mieć akumulator w zapasie.

Nie jestem w stanie natomiast zgodzić się z zastrzeżeniami nt. kolorów. Na mój gust są idealne - prócz wspomnianych problemów z zakresem tonalnym czerwieni - niesłychanie neutralne. "Żywość" zdjęcia, sajko nie wynika moim zdaniem z poziomu saturacji (który i tak zawsze można podnieść) ale przede wszystkim z poprawnego naświetlenia. To naświetlenie jest gwarancją sukcesu. W K10D mamy pewność, że będzie ono poprawne, wyważone, naturalne - a jeśli już tak jest, to i z kolorami można czynić cuda w dalszej obróbce...

pdf100, nie wiem co masz na myśli mówiąc o niegrzebaniu w PEFach. Z mojego punktu widzenia właśnie po to mamy RAWy, aby w nich grzebać. Zawsze twierdziłem że dokonała się transformacja negatyw+ciemnia na RAW+komputer i nie widzę nic zdrożnego w postprocesie. Pytanie tylko jest jak dużo w takim postprocesie z wykonanego zdjęcia można wyciągnąć. W przypadku K10D - bardzo dużo.

Edit:
Eee... a w ogóle, to ten wątek można jakoś pozlepiać i zrobić z niego FAQ o K10D - jestem tak dumny z mojej pierwszej recenzji, że chciałbym żeby się zachowała dla potomnych...

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
sajko napisał/a:
po 1sze: przy standardowych ustawieniach (saturacja, kontrast, ostrość) oraz "image tone" zdjęcia wychodzą jakies takie bez zycia.

software najmniej ingeruje w fotkę przy takich ustawieniach.

Samp,
chodzi mi o to że
aparaty (a zwłaszcza kompakty)
strasznie lubią grzebać w fotkach np.
je wyostrzając, podbijając kolory itp...

ja wole to sam robic w PS.
nie chce zeby aparat mial to robic za mnie...
RAW ma być surowy...

pdf100 napisał/a:
Samp,
chodzi mi o to że

RAW ma być surowy...

yes,
podoba mi się to myślenie

Poszedłbym jeszcze dalej:
yes, yes, yes :lol:

zorzyk napisał/a:
Poszedłbym jeszcze dalej:
yes, yes, yes :lol:

no, no, no... :roll:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pdf100 napisał/a:
amp,
chodzi mi o to że

RAW ma być surowy...

A ja bym wolal zeby aparat wszystko robil za mnie ale tak, zebym sie nie mogl przyczepic. Wiecej czasu mialbym wtedy na robienie zdjec i nie rozpraszalbym sie pier.dolami :-P

Niestety, takiego jeszcze nie ma. Ale i tak klisza jest blizej temu niz cyfra... ;-)

Cytat
yes, yes, yes

hehe...
myślałem że wszystcy tak myślą :roll: ...

Nie wszyscy - ci co bardziej pryncypialni i ortodoksyjni omijają PS-a z daleka :evilsmile:

jak dla mnie to fotka z lustrzanki ma być surowa...
chyba po to one są...

a PS daje mi możliwości które ingerencja w RAW-y
może tylko ograniczyć...

piter1984  Dołączył: 11 Gru 2007
czy ktoś mi może powiedzieć czy wszystkie pentaxy, nawet te najnowsze są sprzedawane z softem 1.00 ? czy mają fabrycznie wgrane 1.30 ? pytam bo mój miał 1.00 a podobno te starsze miały problemy z FF/BF ale serwis to poprawia. a wydaje mi się że mój dość często nie trafia.

to ja bym poprostu wysłał do serwisu...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piter1984 napisał/a:
czy ktoś mi może powiedzieć czy wszystkie pentaxy, nawet te najnowsze są sprzedawane z softem 1.00 ?
Raczej tak.

piter1984  Dołączył: 11 Gru 2007
a jak to jest z wysyłaniem sprzętu zakupionego w stanach ? do warszawy trzeba słać na własny koszt ? pozatym czy oni coś z tym zrobią ? czy może stwierdzą że to wina nie aparatu tylko użytkownika.
Aaaa... i pozdrowienia na nowy rok :)

Skocz do: