diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
d300... tfu :-P

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
diplodok, ja i pamięć do twarzy... :lol:
*puf*

baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
technik219, ja zacząłem to skanować bez maski ( nie mam opcji kanałów) ale wyrównanie bieli załatwia sprawę.

Przynajmniej na moich skanach ;-)

dziemek  Dołączył: 29 Gru 2008
kolejna klisza przeterminowanego farbwelta i kolejny raz się nie zawiodłem- tym razem w mieszanym świetle dał nawet przyjemne kolorki:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Widziałem zdjęcie z farbwelta 100 naświetlanego jako 400... jak pozwoli mi autor to pokażę :)

[ Dodano: 2009-12-02, 20:31 ]
dziemek, przepraszam, czym to skanowane?

[ Dodano: 2009-12-02, 20:35 ]
that is it: http://www.eikona.lublin....bitwa/35/06.jpg

jakimś tanim niszczącym szczegóły skanerem;P 400dpi to jednak malutko i skaner pożarł mi żyletkową ostrość z oczu...

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
dziemek, super... jakie to szkiełko? aż nabrałem ochotę na fotografowanie analogiem :) jutro biegnę po kliszę :)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Ładnie wywołany, tylko pozazdrościć. U mnie wołają coraz gorzej, wszystko wychodzi bure i ziarniste.

pyciar, najnormalniejsza pięćdziesiątka ;-)

technik219, ładne wołanie to zasługa legendarnego już pana Andrzeja, z "Prolabu" w Jantarze, trafiłem tam dzięki znajomym polecającym go jako najlepszego speca w trójmieście ;] w planach mam jeszcze cross slajdów, niech tylko czasu i światła będzie trochę więcej...

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
dziemek napisał/a:
kolejna klisza przeterminowanego farbwelta i kolejny raz się nie zawiodłem- tym razem w mieszanym świetle dał nawet przyjemne kolorki:

Dobrze mieć taki zakład w pobliżu. Mi na kilkadziesiąt rolek Farbwelta, które oddałem do zakładu, tylko kilka razy tak ładnie wyszło, pewnie akurat chemia była świeża.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Jak ja bym się chwalił farbweltem to by nikt tego do ręki nie wziął (ale w pewnej przyszłość mam zamiar znów go nabyć), no chyba ze mi lab w saturnie tak psuje, zresztą chyba niedługo się sam dowiem bo tam do roboty idę :evilsmile:

wołanie wołaniem, ale z moich doświadczeń(dotychczas jakieś 5 rolek i z drugie tyle brat zrobił) znaczenie miały także oświetlenie(film nie lubi lamp błyskowych, ani bardzo mocnego światła naturalnego), oraz czas trzymania w aparacie- po tygodniu efekty były odczuwalnie gorsze..

może mały przykład zachowania negatywu przy pochmurnym niebie- mz jak na taki materiał klasa ;-)

dziemek napisał/a:
wołanie wołaniem, ale z moich doświadczeń(dotychczas jakieś 5 rolek i z drugie tyle brat zrobił) znaczenie miały także oświetlenie(film nie lubi lamp błyskowych, ani bardzo mocnego światła naturalnego), oraz czas trzymania w aparacie- po tygodniu efekty były odczuwalnie gorsze..

Nie ma reguły... Przeterminowany Kodak Farbwelt, zwykle w aparacie rolka siedzi jakieś w 3-4 tygodnie. Moje przykłady:

Pochmurnie i deszczowo:

Słonecznie:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
xrog, łacno, sam skanujesz czy labujesz?

jorge.martinez napisał/a:
xrog, łacno, sam skanujesz czy labujesz?

Małego obrazka nie chce mi się już skanować samemu, za dużo tego. :-> To labowe skany.
Średni format to co innego - łatwiej, przyjemniej i mniej klatek. ;-)

Ale, jorge.martinez, to są te lepsze przykłady. Zdecydowana większość wygląda gorzej. Tyle, że wina jest głównie po stronie fotografa. :lol:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
xrog, to słoneczne i deszczowe to z jednego filmu? Bo każdy farbwelt może być w sumie inny...

ubeuszek napisał/a:
xrog, to słoneczne i deszczowe to z jednego filmu? Bo każdy farbwelt może być w sumie inny...

Nie. Zdjęcia są z różnych filmów, ale z tej samej partii zakupowej i tak samo przechowywanej u mnie w lodówce, wywoływane w tym samym zakładzie.
Aparaty były inne.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
podłącze sie do tematu brał ktoś coś z tych filmów?:
http://www.allegro.pl/sho...2940&gr_id=8852

;-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ja! :-P

[ Dodano: 2010-01-01, 15:19 ]
Większość kolorowych zdjęć na mojej stronce są skanami z 400 tej. Od Amerigo do Przejdź i odejdź skanowane w labie.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
ja się na tym Kodaku rozczarowałem, strasznie miękki:
http://picasaweb.google.c...i/KodakColor200

Skocz do: