LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
marucha napisał/a:
ale jeżeli miałbym wybierać z 2 szkieł różniących się jedynie 1 działką przysłony, a ponadto to jaśniejsze na pełnej dziurze nie byłoby ostre i po przymknięciu dawałoby dokładnie to samo, co ciemniejsze, to raczej wziąłbym ciemniejsze.

A co możesz dzięki temu zyskać?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
LDevil, jak to co? Będzie miał szkło ostre od pełnej dziury!

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
Stachu napisał/a:

LANS 8-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Stachu napisał/a:

A można na to jakieś panienki wyrwać ? :evilsmile:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
A co możesz dzięki temu zyskać?

To że będzie mniejszy i lżejszy...

dtox napisał/a:
to jest maksymalnie nielogiczne... :-D

Przeczytaj jeszcze raz powoli :-P

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
@marucha wg. mnie to także nie logiczne, bo wolę mieć lekkie mydełko niż mieć ostrą ale ciemną fotkę...

ArturMaly - ca ma ciemny obiektyw do ciemnej fotki??????

Poza tym w dyskusji jest mowa o różnicy 1 ev...

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
że przy małej ilości światła i przy tych samych czasach naświetlania fotka wyjdzie ciemniejsza... A jak wydłużymy czas to istnieje większa możliwość wykonania poruszonej fotki...

Ale różnica zawsze jakaś jest...

ArturMaly napisał/a:
że przy małej ilości światła i przy tych samych czasach naświetlania fotka wyjdzie ciemniejsza...

Pozwolisz, że tego nie skomentuję...
Jak dla mnie - EOT

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
marucha napisał/a:
ArturMaly napisał/a:
że przy małej ilości światła i przy tych samych czasach naświetlania fotka wyjdzie ciemniejsza...

Pozwolisz, że tego nie skomentuję...
Jak dla mnie - EOT

no, racje ma!
a jakby przypiąć 1.4 - to też nie dobrze, te same parametry i zdjęcie za jasne:D
i tak źle i tak nie dobrze..

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
guerilla bez demagogi proszę ;-)

Tak jak napisałem w przykładzie z mojego ostatniego pstrykania. ISO 1600 f2.8 1/20 a ogniskowa 100mm (czyli ok 150mm). Ze szkłem gdzie max ogniskowa byłaby f4 gówno bym zrobił a nie zdjęcie.
Jedna działka różnicy to czasem bardzo dużo. A w mojej opinii gy robi sie portrety z bliska przy takiej ogniskowej to 2.8 to największa dopuszczalna przysłona bo poniżej GO jest za mała jak dla mnie i ciężko trafić. Poza tym większość odbiorców woli jak cała twarz jest ostra a nie tylko nos i oczy ;-) :-P

Co oczywiście nie zmienia faktu że bardzo chciałbym portretówke ze światłem choćby 1.8, o 1.4 z przyzwoitości nie wspominając

przy odległości 3m Go dla f2.8 = 8,6 cm
przy odległości 3m Go dla f2.0 = 6,2 cm
przy odległości 3m Go dla f 1.8 = 5,6 cm

IMHO przy słabym świetle każda działka przysłony na wagę złota (patrząc na ceny producenci szkieł myślą podobnie :mrgreen: ) )

Żaba - Ty chyba cały czas nie rozumiesz, o co mi chodzi... Ja też chciałbym jasne szkła, tylko po co mi ta jasność, jeżeli nie można z niej skorzystać?
Może napiszę w to w punktach:
1. Są 2 podobne obiektywy, obiektyw A ma jasność f/2.8, obiektyw B - f/4
2. Obiektyw A daje na f/2.8 mydlany obraz, przymknięty do f/4 - ostry
3. Obiektyw B daje na f/4 taki sam jakościowo obraz, co obiektyw A na tej samej przysłonie
4. Obiektyw A z powodu światła jest większy, cięższy i pewnie droższy od obiektywu B
5. Który wybierasz? Ja biorę B...

Skończmy tę dyskusję - umówmy się na :-B i tam pogadamy :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
marucha napisał/a:
umówmy się na :-B i tam pogadamy :mrgreen:

To dajcie znać jak się umówicie 8-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
Skończmy tę dyskusję - umówmy się na i tam pogadamy
umowa stoi :!:

PS
Ja wybieram obiektyw A - ostrość to nie wszystko :-P

[ Dodano: 2008-01-16, 23:02 ]
Zdano chętny :?: :-D

marucha i obaj mamy rację, ale z drugie strony obaj się mylimy :shock:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
marucha napisał/a:
5. Który wybierasz? Ja biorę B...

a może zadaj pytanie jaki kolor lubicie? a potem dziw się czemu uzyskałeś różne odpowiedzi.

są obiektywy ostre od, np wspomnianej wartości, 2.8 i są "mydlane". kto co woli :)
btw. FA 50/1.4 od 2.8 ma ostry obraz :) a na 1.4 bajunia :mrgreen:

Żaba napisał/a:
Tak jak napisałem w przykładzie z mojego ostatniego pstrykania. ISO 1600 f2.8 1/20 a ogniskowa 100mm (czyli ok 150mm). Ze szkłem gdzie max ogniskowa byłaby f4 gówno bym zrobił a nie zdjęcie.

skąd ja to znam, ale o dziwo (jak dla mnie ) fotki z nocnego koncertu nawet ładne :) [ 135 przy 2.8 iso 800-1600 s1/60]

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Hipotetyczna sytuacja:
Wychodzisz do miasta popstrykać gołąbki, przekupki i co tam zobaczysz.
Nagle znajdujesz się w samym centrum "gonitwy byków" po jakimś meczu.
Nie ma czasu na zmianę obiektywu, ustawienia, wolny AF no i ślipia już nie te. Ręczne ustawianie odpada więc masz wcześniej ustawiony full manual jakiś tam czas i przesłonę przymkniętą do f8 celem uzyskania max głębii ostrości na określone warunki.
Który obiektyw sprawdzi się bardziej f4 ostry od f4 czy f2.8 ostry od f4?

Zbynio napisał/a:
Ręczne ustawianie odpada więc masz wcześniej ustawiony full manual jakiś tam czas i przesłonę przymkniętą do f8 celem uzyskania max głębii ostrości na określone warunki.
Który obiektyw sprawdzi się bardziej f4 ostry od f4 czy f2.8 ostry od f4?

hipotetyczna odpowiedz ( że tak sobie pozwole odp. na to pytanie :mrgreen: , i z racji tego że w zasadzie nie mam co wybierać obecnie ze szklarni )

Zbynio napisał/a:
Nagle znajdujesz się w samym centrum "gonitwy byków" po jakimś meczu

pierwsze co bym zrobił: ucieczka w bezpieczne miejsce, a wtedy dopiero fotki, bo po co mi fotka, skoro mogę resztę życia spędzić na wózku bądź się z nim pożegnać.

ale załóżmy że byczki te są łagodne jak owieczki :mrgreen:
to dla uzyskania max głębi ostrości wybrałbym zapewne f=8 bądź 11 ( zależy jakie warunki ) a obiektyw który miałbym założony bo nie było by możliwości ( brak czasu ) na zmianę . Przy wcześniejszym planowaniu, wybrałbym obiektyw o jak najlepszych parametrach, do tego co chce fotografować.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
vertiico napisał/a:
pierwsze co bym zrobił: ucieczka w bezpieczne miejsce, a wtedy dopiero fotki, bo po co mi fotka, skoro mogę resztę życia spędzić na wózku bądź się z nim pożegnać.

No to zamiast "gonitwy byków" widzisz na gałązce w krzaczkach bzykające się gąsienice.
Ponoć wszyscy wiedzą, że to robią ale nikt tego jeszcze nie widział.

:mrgreen:

Zbynio napisał/a:
No to zamiast "gonitwy byków" widzisz na gałązce w krzaczkach bzykające się gąsienice.

to dla gąsienicy brałbym tamrona 90 przy f 2.8 , nie wiem nie miałem szkła makro niestety :(
ale starałbym się ładnie tło rozmazać.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Zbynio napisał/a:
widzisz na gałązce w krzaczkach bzykające się gąsienice.
Ponoć wszyscy wiedzą, że to robią ale nikt tego jeszcze nie widział.

Gąsienice się nie bzykają, bo to są jeszcze dzieci :-P

Skocz do: