jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Musze odświeżyć temat...
Po przemeblowaniu układ do sieci jest taki
Modem wolnostojący Motorola, połącznu przez USB z laptopem (jest możliwośc połaczenia przez kabel sieciowy)
Duży komp jakieś 8 m od laptopa i modemu i dzielą je dwie ściany.
W jaki sposób najlepiej skonfigurować wszystko żeby działało, przy czym najbardziej zależy mi na dostępie do Internetu na duży komp (ten za ścianami).
No i żebym kredytu nie musiał brać na sprzęt
Szybkośc mojego łacza
Rychlost připojení k internetu: 468,36 kbit/s
Rychlost stahování dat: 58,5 kByte/s

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kredytu to nie bedziesz musiał brać, to nie szkła do aparatu :)

prawdopodobnie wystarczy ci dowolny router z wifi, pod który będziesz mógł przy pomocy wifi podłączyć laptopa i kompa z drugiego pokoju - tak będzie najbardziej mobilnie

oczywiście można próbować bez dodatkowego sprzetu, ale to niewygodne i nie polecam

a sprzet np taki:
http://allegro.pl/item383...dkr_antena.html
albo taki droższy
http://allegro.pl/item381...54_wys_24h.html - mam takiego w domu i śmiga
albo taki
http://allegro.pl/item380...ps_atheros.html -> też takiego mam w domu - ma fajne wzornictwo, co moze miec znaczenie
albo cos z ulubionego przez wszystkich linksysa
http://allegro.pl/item382...a_fv_gw_ss.html

wszystkie powinny spełnić swoje zadanie

[ Dodano: 2008-06-18, 20:14 ]
no chyba że potrzebujesz czegoś super hiper szybkiego (ale to tylko do transferu miedzy kompami, bo i tak nie przyspieszysz sobie netu), to oczywiście jakiś router z technologią N, ale pytanie czy twój laptop ją obsługuje, bo jeżeli nie, to szkoda zachodu.

Czyli musiałby byc router i 1 karta WiFi do duzego kompa (laptop pójdzie po kablu)

laptop po kablu? a nie masz wifi w laptopie ?

zreszta nie ważne - zawsze mozesz wifi na pcimcia do lapsa dokupić :)

a do duzego kompa oczywiscie bedziesz potrzebowal jakąś prostą kartę wifi - miałem tplinki i nie narzekałem, a są tanie

no chyba że chcesz ten kredyt wziąć, to coś lepszego, droższego i bardziej firmowego kupujesz ;)

No wolałbym żeby nie wydac za dużo kasy...
Jak karta? Musi być w formie klasycznej karty czy taka jak pendrive wystarczy?

hmm, miałem w postaci pendrive'a (pentagram) przez jeden dzień, i oddałem do sklepu wymieniając na zwykłą PCI - wg mnie mniej problemów, no i oczywiście antenka lepsza

tym bardziej że masz kilka ścian po drodze, to taki pendrive może nie za działać (nie ma zewnętrznej antenki) - lepsza byłaby na PCI

Acha, to to wiem już sporo...
W sumie tylko wybrać sprzęt...

no i najważniejsze żeby karta jak i router obsługiwały WPA2 - ale jeżeli będzie to nowy sprzęt, to raczej nie powinno być z tym problemu

No raczej nic starego/używanego nie wchodzi w gre, nie lubie półśrodków

i prawidłowo :) z używanego sprzętu, to akceptuje tylko ten, który sam zużyłem od nowości ;) i wiem czego się spodziewać (nie dotyczy mieszkań, samochodów, obiektywów ;) )

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To ja też się podłączę - z podobnym problemem. Tylko ja mam dwa laptopy w domu, za to nie mam stacjonarnego komputera. Internet idzie do mnie z modemu ADSL po kablu do karty sieciowej. Zdaje się, że jakąś kartę "bezprewodową" mam, i jednym komputerze wifi i nawet bluetootha. I nie wiem co jeszcze, bo nigdy nie korzystałem i mnie to nie interesowało i wcześniej dwóch laptopów też nie miałem.

[ Dodano: 2008-06-18, 20:40 ]
Acha - i w temacie głupi jestem, więc proszę mi jak głupiemu wytłumaczyć co mi jest potrzebne, co gdzie mam podpinać itd. :-B

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ale są pendrivy z antenką , Edimaksa takiego miałem i chodzil bez problemu
tyle że np.w laptopie miałem tak umiejscowione usb że po włożeniu pena laptop
opierał się na nim , więc karta PCMCIA była wygodniejsza .
[/b]matb[b] router z wifi np. taki jak podane wyżej podłączyć do modemu a dalej albo oba laptopy przez wifi albo jeden kablem z routerem a drugi przez wifi .

i na pewno pcimcia, jak pci do stacjonarek będzie miał mniej kłopotów z kompatybilnością (sterowniki) niż na usb

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
matb, potrzebny Ci jest router bezprzewodowy WLAN, bo zakładam, że w laptopach masz karty WLAN (WiFi). Wtedy będziesz mógł używać obu laptopów bezprzewodowo. O bluetooth zapomnij. Nie do tych celów.

[ Dodano: 2008-06-19, 20:50 ]
Modem ADSL podłączas do routera i konfigurujesz sieć.

No to dzięki za informację. Prawdę mówiąc to nie jestem pewien, czy w jednym z laptopów mam WiFi (w sensie gniazdka), ale jest tam coś, co się nazywa "bezprzewodową katą sieciową". Ale chyba sobie poradzę, najwyżej - jak rozumiem - będę sobie musiał wifi na USB albo paciamkę dokupić.

wifi nie ma gniazdka :)

chyba ze na zewnetrzna antene

ale jesli masz bezprzewodowa karte sieciowa, to raczej jest to wifi, no chyba ze sinyząbek

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
matb napisał/a:
nie jestem pewien, czy w jednym z laptopów mam WiFi (w sensie gniazdka)
Gniazdko nie istnieje. Jest wbudowana karta (miniPCI, w najnowszych PCI Express mini card, lub zewnętrzna PCMCIA czy USB).

Te bezprzewodowe sieci to jakieś cholerstwo cholerne jest :evil:
Takie coś mi się dzieje, i nie wiem jak sobie z tym poradzić :-(
Mam router z wifi. I on sobie w zasadzie działa, i chyba mi się go nawet udało skonfgiurować, chociaż po niemiecku było. I mam dwa laptopy oraz jeszcze smartfona z wifi. Jak "moja" sieć była otwarta i niestrzeżona, to wszystko ładnie hulało - był net w obu lapkach i w komórze też. No, ale sieć otwarta jest niehalo, więc ją postanowiłem zamknąć.
Uwierzytelnienie WPA-PSK, szyfrowanie danych TKIP. Klucz sieciowy jakiśtam. Jeden laptop ładnie działa - teraz piszę, więc skoro dotrze na forum, to dowód, że działa. Komóra skonfigurowana z takimi ustawieniami działa. Ładnie się jedno i drugie łączy, dane śle i w ogóle. Ale drugi laptop za cholerę nie chce. Z tymi ustawieniami, co podałem, z którymi działa pierwszy laptop i komóra. No to o co chodzi?
Ktoś mnie powie i klarownie wyjaśni? Przypomnę, że na otwartym połączeniu wifi ten drugi laptop działa.
Help!

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
matb napisał/a:

Ktoś mnie powie i klarownie wyjaśni? Przypomnę, że na otwartym połączeniu wifi ten drugi laptop działa.
Help!

Moze Notebook ma "slaba" karte WiFi,
Prawdopodobnie nie obsluguje Uwierzytelnienia WPA-PSK (jest to troche nowszy standard) , sprobuj na WEP 64 bity, jak zadziala ustaw na 128 bit. i zrob probe jak tez zadziala to tak zostaw, jak nie wroc do 64 bit. ;)

Powodzenia

FotoPepe, dzięki, pomogło :-B
Chociaż jakoś dziwnie jak na mój gust działa, bo mi się zdarza z nieznanych powodów zgubić połączenie (a sygnał jest "wyborny") i przestawić klucz z zadanego na domyślny :roll: Głupie to Windows! :-P

O! Właśnie tak zrobił na kompie, z którego to piszę :evil:

Skocz do: