mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Co Ci da obrońca praw konsumenta - wynajmij Ukraińców bo inaczej nic nie zdziałasz! :-/

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
callistratis, nie strasz, ja we wtorek jade swój odebrać. Po rozmowie telefonicznej i upewnienu się, że nie pojadę na próżno dowiedziałem się tylko, że "no tak, powinno już być naprawione"... 50/1.4 mial ff ok 1cm zalezny od odleglosci. Zdenerwuję się jak będę musiał oddawać jeszcze raz :/

Tomasz_A  Dołączył: 11 Cze 2008
Korzystając z okazji chciałbym serdecznie podziękować Apollo
... za to, że dzięki wywindowanym cenom w Polsce
użytkownicy Pentaxa szukają i napędzają rynek
Sigmom, Tamronom i innym tam podobnym niezależnym firmom, które
potrafią wykorzystać fakt, że skoro w Polsce standardowy SDM 16-50 zamiast 1600 kosztuje 2500 zeta, a 50-135 zamiast 2200 kosztuje 2700 zeta .... to właśnie niezależni producenci w najlepsze sprzedają swoje produkty za równie wygórowane ceny 1400-1800 zł komu ??? ano użytkownikom PENTAXA ...

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJĘ :(((

.... i wcale mnie nie przekonują argumenty, że canon czy nikon i tak są drożsi - mnie interesuje fakt, że Szwed czy Holender Niemiec i Włoch kupują pentaxa TANIEJ ... niż Polak.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gdzie w UE można kupić DA 16-50/2.8 za 1600PLN?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tomasz_A napisał/a:
mnie interesuje fakt, że Szwed czy Holender Niemiec i Włoch kupują pentaxa TANIEJ ... niż Polak.

A w czym problem w kupnie za granica? Cla nie ma, z calej Europy wysylaja na polskie adresy... Przeciez to i tak jedyny sposob, zeby wymusic obnizke cen tego sprzetu w Polsce.

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
bbartlomiej napisał/a:
callistratis, nie strasz, ja we wtorek jade swój odebrać. Po rozmowie telefonicznej i upewnienu się, że nie pojadę na próżno dowiedziałem się tylko, że "no tak, powinno już być naprawione"... 50/1.4 mial ff ok 1cm zalezny od odleglosci. Zdenerwuję się jak będę musiał oddawać jeszcze raz :/

nie strasze tylko opisuje wlasny przypadek.

badz dobrej mysli! ale na wszelki wypadek ;-) przetestuj na miejscu, najlepiej wez statyw i wydrukuj sobie jakas tabele testowa. poza tym zrob troche zdjec z reki roznym obiektom.

facet moze probowac ci wciskac kity o glebi ostrosci, o tym ze sie blad miesci w granicach tolerancji itp rzeczy.

jesli bedziesz mial jakies watpliwosci co do dzialania sprzetu to dyskutuj i pros o potwierdzenie wszystkiego na pismie!

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Korzystając z okazji chciałbym serdecznie podziękować Ap
Tomasz_A napisał/a:
... za to, że dzięki wywindowanym cenom w Polsce
użytkownicy Pentaxa szukają i napędzają rynek
Sigmom, Tamronom i innym tam podobnym niezależnym firmom, które
potrafią wykorzystać fakt, że skoro w Polsce standardowy SDM 16-50 zamiast 1600 kosztuje 2500 zeta, a 50-135 zamiast 2200 kosztuje 2700 zeta .... to właśnie niezależni producenci w najlepsze sprzedają swoje produkty za równie wygórowane ceny 1400-1800 zł komu ??? ano użytkownikom PENTAXA ...

Ale to nie dotyczy tylko Pentaxa - również Nikona, Canona, iPodów, produktów Apple, laptopów HP, innego sprzętu komputerowego i elektroniki.

Ot taka specyfika rynku - pewnie niedługo się to wyrówna.

Tomasz_A  Dołączył: 11 Cze 2008
Najgorsze, że to specyfika polska w Europie wszędzie obiektywy do Pentaxa tańsze o 200-300 do 500 zł (na SDMach) ... Stany to już przepaść cenowa ....

Pocieszeniem (marnym) są Czechy, że ceny nieco porównywalnie ....

Trochę to niemądre drożenie tej Polandii, bo nie skorzystają na tym ani Apollo ani Pentax ani użytkownicy pentaxa, ani sam system - kupując z przymusu Sigmy i Tamrony tylko dlatego, że mieszczą się w granicach mozliwości finansowych.

Negocjujmy CENY !!!
Pozdrawiam

Ps. Dobry przykład ostatnio idzie od Toyoty Poland - wyrównują ceny do europejskich w Polsce - OBNIŻAJĄ !!!

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
mcgyver napisał/a:
Co Ci da obrońca praw konsumenta - wynajmij Ukraińców bo inaczej nic nie zdziałasz!
trafne słowa. Dziś zgłębiając tajniki reklamacji zakupów przez internet w renomowanym sklepie. Na pytanie o to czy muszę dostarczyć obiektyw, kartę ze zdjęciami z BF otrzymałem taką odpowiedź:

"Witam W odpowiedzi na e-maila informuję, że zakupiony produkt posiada gwarancję realizowaną przez autoryzowany zewnętrzny serwis producenta, w tym przypadku bardzo proszę o kontakt z działem wsparcia technicznego producenta, dostępny pod adresem ; http://www.pentax.pl/serwis.php Pozdrawiam serdecznie, Biuro Obsługi Klienta Sklep Internetowy."

Czy ja mam szukać, dowiadywać się, ustalać, przesyłać sprzęt zakupiony na gwarancji? Nie powinien tego robić sprzedawca? :shock:

Czy jest sens toczyć dalsze boje ze sklepem internetowym, tak dla zasady?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dyptam napisał/a:
Czy ja mam szukać, dowiadywać się, ustalać, przesyłać sprzęt zakupiony na gwarancji? Nie powinien tego robić sprzedawca?

Nie. Znaczy nie do końca.
Sprzedawca odpowiada za sprzedawany towar (tak zwane wady ukryte czy niezgodność towaru z umową) na podstawie ustawy o szczególnych warunkach warunkach sprzedaży konsumenckiej. Przez dwa lata, z tym, że jeśli minęło pół roku od sprzedaży, to Ty musisz dowieść, że wada istniała w momencie zakupu (do pół roku przyjmuje się domyślnie, że była). I producent nie ma tu nic do rzeczy (bezpośrednio). to jest sprawa między Tobą a sklepem. Masz nawet prawo zażądać wymiany towaru na sprawny (bez wad), nie musisz się godzić na naprawianie uszkodzonego (chyba, że wymiana jest fizycznie niemożliwa). WIęc jeśli sprawę chcesz załatwiać ze sklepem, to sklep ma problem, żeby Ci dać nowy (albo naprawiać stary) aparat. Pewną niedogodnością jest to, że ustawa nie podaje precyzyjnych terminów, jakie sklep ma na naprawę aparatu. Sklep ma dwa tygodnie na rozstrzygnięcie zasadności roszczenia, ale potem konkretnych dat nie ma wpisanych. Ważne, że koszty dostarczenia towaru itp. w przypadku zasadnego roszczenia pokrywa sprzedający. Więc będzie Ci musiał zwrócić za bilety mpk, jak jechałeś oddać aparat, koszty wysyłki, jak wysyłałeś pocztą itd.
Jest też druga opcja, którą daje producent. Znaczy gwarancja. Wtedy sprawę załatwiasz Ty i gwarant (serwis, przedstawiciel producenta, producent itd). I tu obowiązują zapisy z gwarancji. Jak się decydujesz na skorzystanie z gwarancji to sklepowi nic do tego.
Które rozwiązanie jest lepsze (korzystniejsze dla Ciebie) to już musisz sam rozstrzygnąć.
Ale ja tam w tych sprawach nie chcę za jakichś autorytet uchodzić, więc może bardziej obeznani z tematem potwierdzą, czy to na pewno jest tak, jak napisałem ;-)

[ Dodano: 2008-07-22, 20:49 ]
dyptam napisał/a:
Czy jest sens toczyć dalsze boje ze sklepem internetowym, tak dla zasady?

To nie toczysz boje, tylko zgłaszasz roszczenie wymiany na nowy i wskazujesz na wadę, jaką posiada zakupiony sprzęt. Czekasz dwa tygodnie na odpowiedź sklepu, czy uznają wadę (jak odpowiedź nie przyjdzie, to znaczy, że uznają) i monitujesz o nowy aparat. Tyle w temacie. To żaden bój - normalna procedura. Choć zawsze przydaje się mieć Rzecznika Praw Konsumentów po swojej stronie, bo sklepy nie lubią odpowiadać za to, co sprzedają. Między innymi dlatego tak gładko zasłaniają się gwarancją.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
matb, a co jeśli sklep uzna wadę, ale nie jest w stanie wymienić na nowy? Ma obowiązek pokryć również koszty dostarczenia?
Akurat mam taki przypadek z baterią do aparatu i sklep się upiera, że koszty przesyłki to moja sprawa. :evil: Dodam, że zgłaszałem to na gwarancji.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Gwiazdor, Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, art 8 ust. 2.
http://www.mg.gov.pl/NR/r...nc_tekst_je.pdf

No więc moje wrażenia po naprawie FF ~1cm w FA50/1.4 w serwisie Apollo:

Aparat gotowy był oczywiście dopiero ostatniego dnia z tych 14tu - ok nie dziwię się, może mieli nawał roboty, w każdym razie w 14dni się wyrobili. Przy odbiorze pytam czy ustawiali obiektyw czy korpus. Serwisant poszedł się dowiedzieć i mówi, że korpus. No to ja pytam - dlaczego tak, przecież jak teraz kupię np. fa77/1.8 i będę miał FF/BF to przy naprawie FA77 zepsujecie mi FA50 :/. Serwisant odparł tylko, że no tak jest taka możliwość :/ Niezadowolony stwierdziłem, że i tak zabiorę aparat bo potrzebny mi na wyjazd, a przyślę go najwyżej jeszcze raz z fa50 i fa77 i dam pisemko aby kalibrowali obiektywy a nie korpus... No jak dla mnie lekka fuszerka.

A co do samej naprawy - dalej mam lekki FF, na odległości większe niż 3m ciężko w ogóle trafić. Na bliskie odległości dalej jest mniej więcej 1cm FF.

No cóż, pojedzie jeszcze raz. Da się jakoś "zmusić" ich do naprawienia? Bo nie widzi mi się wysyłać kilka razy, gdzie serwis będzie twierdził, że naprawiono a ja będę widział, że dalej to samo...

no to moj scenariusz sie powtorzyl. powiedza cie ze mozesz wyslac do niemiec :-|

Z tego co wyczytałem z Twoich wypowiedzi, to zdecydowałeś się wysyłać do Niemiec - ile wynoszą koszty tego luksusu? Wysyłkę organizuje Apollo prawda? Jest jakiś termin naprawy?

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Mi skalibrowali puszke,wysyłalem z 50/1,4 i o dziwo po powrocie chodzi dobrze z tą piędziesiątka i z tamronem 17-50/2,8,z tym że 50/1,4 ostrzył za a tamron przed obiektem :!: .Na pewno nie kalibrowali pod moją pięcdziesiątke,muszą miec swój idealny obiektyw i sprawdzają na nim i jeżeli jest źle ustawiaja korpus,a jeżeli jest ok ustawiaja wyslany obiektyw,tak myśle.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
bbartlomiej, może sam sobie lepiej ustawisz w K10D - jakieś tam możliwości są, chociaż nieoficjalne. ;-)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Jeszcze raz, juz któryś dzień z kolei sprawdzam i faktycznie po kalibracji puszki af trafia poprawnie z każdym obiektywem,a miałem problemy z każdym inne.Zauważyłem że 50/1,4 ma problem przy zdjęciach pod światło,wtedy af nie trafia ,i światło nie musi byc w kadrze ,wystarczy zakryc ręką od góry i jest ok,zamówiłem więc osłone przeciwsłoneczną bo łobuzy nie dają w komplecie.

wysylka do niemiec to 50 euro. apollo wszytko zalatwia. podobno ma to zajac ok miesiaca.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
wysylka do niemiec to 50 euro.

Z Mongolii?

Skocz do: