armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: SLRGear
Weelkoo napisał/a:
SLRGear ma wykresy ostrości - po prawej stronie, wykres blur index :)

I jest wyskalowany w....? km/h? :mrgreen:

Weelkoo  Dołączył: 09 Cze 2008
armar napisał/a:
Weelkoo napisał/a:

w "BxU" (Blur Experience Unit) - jednostki względne, którymi operuje soft od DxO i przekładają się one teoretycznie na 1 stopień ustawienia "Blur More" w w PS :)

http://www.luminous-lands...explained.shtml
http://www.imatest.com/docs/blur_mtf.html

i to wcale nie głupie podejście, bo wówczas niweluje się właśnie różnice pomiędzy systemami i różnymi aparatami (np. wyższy MTF w systemie 4/3 Olympusa)

Weelkoo napisał/a:
armar napisał/a:
Weelkoo napisał/a:

w "BxU" (Blur Experience Unit) - jednostki względne

Jednostki WZGLĘDNE, względem centrum kadru, prawda?
Tak więc świetnie przedstawiają ROZKŁAD ostrości obrazu, nie prezentują zaś samej ostrości obrazu.
Stąd napisałem, że równie dobrze wykres może być wyskalowany w km/h, gdyż nijak ma się porównanie względnego rozłożenia obrazu w kadrze, gdy nie mamy ŻADNEGO odniesienia między systemami.
Jednostki stosowane w fotografii to LW/PH (dla zestawu aparat i obiektyw), oraz lpmm (to raczej dla obiektywów).
Każda jednostka "wzlględna", to tylko odniesienie - w tym przypadku czysto marketingowe. :-D
Tak więc (jak już pisałem) na tej stronie nie ma testów ostrości i porównywać systemów się nie da.

Weelkoo  Dołączył: 09 Cze 2008
względem maksymalnej rozdzielczości uzyskiwanej na danym aparacie :) Z drugiej strony IMHO suche porównanie wartości LW/PH czy lpmm między systemami również nie do końca jest zasadne a tu ładnie przynajmniej można zaobserwować zachowanie obiektywów i jakby nie patrzeć - rozkład ostrości obrazu :)

PS. Ale i tak jeszcze lepiej wypadają moim zdaniem testy na dpreview :)

Weelkoo napisał/a:
względem maksymalnej rozdzielczości uzyskiwanej na danym aparacie :) Z drugiej strony IMHO suche porównanie wartości LW/PH czy lpmm między systemami również nie do końca jest zasadne

Albowiem?

Weelkoo napisał/a:
a tu ładnie przynajmniej można zaobserwować zachowanie obiektywów i jakby nie patrzeć - rozkład ostrości obrazu :)

Trzeba też umieć patrzeć na wykres. :)
Dla przykładu panowie z opaczne.pl tego nie wiedzą i testują aparaty Sigmą 30/1.4, która jest ostra tylko w centrum, a zaraz obok wyraźnie gorsza, zaś przy krawędzi jest tępa jak mydło. W dodatku ta Sigma jest najbardziej ostra przy f/4, a opaczni panowie nawet tego nie potrafią sobie sprawdzić i testują od f/5.6
Tak czy siak - rozkład ostrości centrum/brzeg/krawędź jest według mnie wystarczający do szybkiej oceny obiektywu.

Weelkoo napisał/a:
PS. Ale i tak jeszcze lepiej wypadają moim zdaniem testy na dpreview :)

O ile dobrze pamiętam, to na dpreview testują rozdzielczość na plikach jpeg...

madulka11  Dołączyła: 11 Lip 2008
jaka karta do K200d
jaka największa karta wchodzi do pentaxa k200d??
wejdzie 8GB SD / SDHC ?

jestem już prawie zdecydowana na kupno k200d, tylko teraz kase trzeba zebrać... ;) może już pod koniec wakacji ;))

Washi  Dołączył: 23 Cze 2008
Re: jaka karta do K200d
madulka11 napisał/a:
wejdzie 8GB SD / SDHC ?

Ja mam 2x 4 GB, czy 8 GB to nie za duze ryzyko utraty zbyt duzej ilosci materialu w wypadku uszkodzenia karty??

witaj Madulka11 na Naszym forum :-D
madulka11 napisał/a:
wejdzie 8GB SD / SDHC ?

Proponowałbym Ci kupienie 4 GB karty, za to szybkiej (Sandisk Ultra II, lub nawet Ultra III),
niż jakiejś niemarkowej wolnej karty 8GB.
Później sobie dokupisz drugą kartę. Na 4GB trochę zdjęć jednak się mieści - mi coś ok. 200 RAW, a jpeg, to chyba z 1000...
Z tego co patrzyłem po sklepach, to karty 4 i 8 GB to tylko SDHC...

madulka11 napisał/a:
jestem już prawie zdecydowana na kupno k200d

PANOWIE!
Zachęćcie Panią jakoś do zakupu Pentax'a - bo jeszcze kupi Nikona D60... ;-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
madulka11 napisał/a:
jestem już prawie zdecydowana na kupno k200d, tylko teraz kase trzeba zebrać... ;) może już pod koniec wakacji ;))
Popieram bo naprawdę warto. Świetny aparacik a do końca wakacji jeszcze stanieje więc łatwiej będzie uzbierać. :-D Zamieniłem KM 5D na kadwusetkę i jestem bardzo zadowolony, że nie uległem pokusie pozostania w systemie A, bo K200 ma znacznie większe możliwości ekonomicznego wyposażenia w tanią i doskonałą optyke manualną oraz sporo innych zalet które zadecydowały o przejściu na Pentaxa. :evilsmile:

madulka11  Dołączyła: 11 Lip 2008
Washi - rozumiem, że jesteś z Poznania lub okolic ;)
jeśli zgadłam to mam prośbe, czy mógłbyś mi napisać gdzie znajdują sie sklepy gdzie można kupić pentaxa k200d ?? nie kupie od razu ale chce go sobie zobaczyć tak z bliska, czy dobrze leży w ręce i czy mi sie podoba tak z wierzchu - kobieca ciekawość - myślę że to mnie zachęci do oszczędzania ;) bo na pierwszym roku trudno pracować(i zarabiać) i sie uczyć - zwłaszcza na filologii romańskiej... ;(

ta prośba odnosi sie również do pozostałych użytkowników forum ;) dziękuję z góry za odpowiedzi ;)

[ Dodano: 2008-07-15, 16:07 ]
a tak poza tym to ja mam ogromną ciekawość świata ;)
póki co to mam fuji finepix s5700 - to mój pierwszy aparat, ma kilka funkcji manualnych i sie na nim uczę ;)
ale chce więcej - nie chce kupować książek bo to sporo kosztuje, choć pewnie warto, ale zbieram na pentaxa ;) bardzo bym się chciała czegoś nauczyć póki mam wakacje - znacie jakieś ciekawe strony? albo może sami dacie mi jakieś wskazówki ;)

[ Dodano: 2008-07-15, 16:16 ]
i jeszcze jedno mi sie przypomniało
gdy szukałam na skąpcu sklepu z najtańszym zestawem aparat+obiektywy+ inne akcesoria to sklep agito zaprponowal mi jakieś filtry czy osłonki na obiektyw - czy to trzeba kupować - jeśli tak to jakie są najlepsze - a może uzywa sie różnych do różnorakich warunków???

a i pytanie o torbę (bardzo przyziemne) - kupić wiekszą i zabierac ze sobą ( np. na wycieczki) wiecej obiektywów i przekładac czy zdecydowac sie na jeden lub dwa??? (pytanie bardzo przyszłościowe, ale jestem ciekawa) czy może mniejszą na korpus z jednym obiektywem?? (może nie od razu ale zamierzam kupowac wraz z rozwojem moich możliwosci finansowych i oczywiscie etapem nauki i przydatności w uzyciu kolejne obiektywy)
a może warto zainwestować z plecak??
musze takie rzeczy wiedzieć by później nie kupić czegoś niepotrzebnego i nie wyrzucic pieniedzy w niepotrzebne rzeczy ;)

i od jakich obiektywów zacząć ?
18-55mm - takie proponuja w zestawie - to dobry wybór??

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
madulka11, w poznaniu możesz obejrzeć k200d w obu Media Marktach (M1 i King Cross) jak i Saturnie w Galerii Pestka - oczywiście chwilowo mogą nie mieć akurat na stanie, ale raczej powinien być

ja swojego k10d kupowałem w sklepie digital24.pl na ulicy Jawornickiej 8 (POZTEL) - jeżeli mieszkasz na Górczynie/Grunwaldzie to będziesz mieć tam blisko, a może akurat mają na stanie

Johanson  Dołączył: 28 Cze 2008
K200D jest także w Euro rtv - a...itd. (przy Ikei)
..a jak już bedziesz w tym centrum handlowym to jest tam też firmowy sklep Nikona i możesz sobie pomacać np. D80 ;-)

pozdrawiam

Skocz do: