PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
piters1986 napisał/a:
Macie pojęcie jakie to jest uczucie biegać na tej samej bieżni co mistrzowie europy, w dzień po mistrzostwach Europy w LA jakie to fajne uczucie tarzać się w tym samym piasku skacząc w dal

A wycierać się tym samym ręcznikiem, to dopiero musi być rozkosz. :mrgreen:

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
opiszon napisał/a:
historia Europy jest jeszcze gorsza.
jesteś pewien?
a nawet jeżeli tak, to dlaczego z tego powodu że kiedyś ludzie w Europie cierpieli, to cierpieć mają dzisiaj niewinni mieszkańcy (celowo nie piszę - obywatele) Chin ?

piters1986 napisał/a:
jasne że nie jestem za tym że źle się dzieje w chinach

PiotrR napisał/a:
A wycierać się tym samym ręcznikiem, to dopiero musi być rozkosz

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

matb napisał/a:
Do żadnego worka nikogo nie wrzucam

matb napisał/a:
piters1986, masz radochę, że odbywa się wielka hucpa polityczno-biznesowa

[ Dodano: 2008-08-08, 20:34 ]
napiszę jeszcze raz, pewnie mało kto z was by się zainteresował sytuacją w chinach gdyby nie igrzyska bo to przecież trwa, a dopiero teraz świat podnosi wielki krzyk. moim zdaniem to jest żałosne niestety :roll:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piters1986 napisał/a:
napiszę jeszcze raz, pewnie mało kto z was by się zainteresował sytuacją w chinach gdyby nie igrzyska

skąd jesteś taki pewien?
sorry, ale ubliżyłeś zapewne teraz trochę inteligencji i wrażliwości niektórych forumowiczów (a przynajmniej mi)

skąd wiesz jakie mamy zainteresowania, czym się przejmujemy, a czym nie

to że w telewizji jakiś szycha z MKOLu czy innej proChińskiej organizacji powie, że ludzie się interesują, bo jest to akurat na tapecie, to nie znaczy że jest tak na prawdę

o Tybecie słyszałem dawno, dawno temu i od dawna mnie ta sprawa bulwersuje
i było to dawniej, niż przyznanie Chinom praw do organizacji igrzysk

a że teraz się o tym mówi? to dobrze, bo to jest najlepszy czas, żeby zainteresować tym problemem jak największą liczbę osób

ja nie widzę lepszego momentu na propagowanie tej wiedzy, niż właśnie igrzyska urządzane przez Chiny - te same, które bezprawnie okupują Tybet
jakbyś się czuł żyjąc w okupowanej przez nazistowskie Niemcy Polsce, albo w czasach Stalinizmu?
jak ryba w wodzie- bo mógłbyś uprawiać sport i tarzać się na bieżni - śmiem wątpić

w 1936 się nie udało - społeczność światowa nie przejęła się hitleryzmem
ale może ludzie odrobią lekcję, i tym razem przejrzą na oczy

wiem, wiem, o polityce i religii nie rozmawiamy, ale poczułem się lekko dotknięty postem kolegi powyżej :-|

opiszon napisał/a:
skąd jesteś taki pewien?

piters1986 napisał/a:
pewnie mało kto

ile się mówiło rok, dwa, trzy lata temu? ile się mówi w mediach dzisiaj?
o to mi chodziło, nie miałem zamiaru nikogo urazić.

ale nie o to chodzi co mówią media!
wierzysz mediom?
media to nie jedyne źródło informacji
właśnie to, że w mediach się nie mówi o tym temacie, powinno jeszcze bardziej nakłonić ludzi do tego, żeby o tym mówiono - TERAZ, póki się tym media zajmują - im więcej się osób zastanowi nad tym, tym lepiej

za kilkanaście dni media przestaną o tym mówić, bo znajdą ciekawsze tematy
ale ludzie będą dalej cierpieć

opiszon napisał/a:
akbyś się czuł żyjąc w okupowanej przez nazistowskie Niemcy Polsce, albo w czasach Stalinizmu?

nigdzie nie sugerowałem że np. problem tybetu nie jest ważny, tylko mnie takie medialne "halo" bardzo denerwuje, nie trzeba łączyć igrzysk z polityką międzynarodową

[ Dodano: 2008-08-08, 20:57 ]
opiszon napisał/a:
za kilkanaście dni media przestaną o tym mówić

i to właśnie jest żałosne :-/

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
piters1986 napisał/a:
nie trzeba łączyć igrzysk z polityką międzynarodową

A mi sie wydaje, ze jest to w pewnym sensie jesli nie obywatelski, to humanistyczny obowiazek kazdego z nas w tym przypadku.

przecież jawność stanu zdrowia osób publicznych jest ważniejsza :-?

piters1986 napisał/a:
opiszon napisał/a:
za kilkanaście dni media przestaną o tym mówić

i to właśnie jest żałosne :-/

i z tego powodu mamy siedzieć cicho?
dziwna ta twoja teoria

opiszon napisał/a:
i z tego powodu mamy siedzieć cicho?
dziwna ta twoja teoria

nie pisałem żeby siedzieć cicho tylko nie trzeba łączyć tych dwóch spraw

ale te dwie sprawy są ze sobą związane

przecież idea olimpijska kłóci się z tym co robią Chiny

a to co pokazują Chiny z okazji igrzysk, kłoci się z tym, co się dzieje w Chinach

to jest związane, tak jak A.Hitler był związany z olimpiadą w 1936r. a wszyscy wiemy co było dalej - nie można pozwolić, żeby takie państwo poczuło się bezkarne, nie można pozwolić na tolerowanie takich zachowań, tylko dlatego, że Chiny wybudowały piękny stadion, czy zorganizowały wspaniałą ceremonię otwarcia

dobra już nic nie piszę, młody jestem, może za głupi na razie na takie rzeczy

też jestem młody, ale to nie uwalnia od myślenia - fajnie że jest olimpiada - bo zawsze się to super ogląda, ale kontrowersje są, i będą

trzeba pomyśleć nad konsekwencjami - mam nadzieję że nie dojdzie do tego, że kolejne igrzyska będą w Korei Północnej, albo w ogarniętym bratobójczą walką jakimś afrykańskim państwie

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jesli ktos przed igrzyskami nie slyszal o Tybecie, to pozostaje tylko wspolczuc. Ja o sytuacji praw czlowieka w Chinach - tych politycznych, a takze ekonomicznych, wiem stosunkowo duzo bo sie tym semi-profesjonalnie zajmowalem przez dobrych kilka lat, ale nawet zanim zaczalem, to trudno bylo nie slyszec o Tybecie. Problem w tym, ze Tybet to tylko wierzcholek gory lodowej, paradoksalnie wygodny dla Chin, bo skupia cala uwage, a o tym co sie dzieje gdzie indziej malo kto wie. A dzieja sie takie rzeczy, ze wlos sie na glowie jezy - od ograniczania fundamentalnych swobod obywatelskich, przez totalny wyzysk, az po pozasadowe egzekucje idace w tysiace istnien ludzkich. Najgorsze jest to, ze dzieje sie to za totalnym przywoleniem i na korzysc demokratycznego zachodu. Na przyklad, jak myslicie, kto dostarcza technologie do cenzury i monitoringu internetu? Zreszta chinskie zlo to nie tylko mieszkancy Chin. Chiny sa w pierwszej piatce eksporterow broni - a specjalizuja sie w sprzedazy broni do takich krajow, gdzie nawet wyzute ze wszelkich skrupolow zachodnie firmy nie docieraja - np Sudan w okresie najwiekszych czystek. I mamy igrzyska, gdzie kazdy oficjel zaczyna przemowe od "panie prezydyncie....". Zygac mi sie chce.

dzerry, więcej i lepiej chyba nie można napisać :!:

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Nie będę wcinał się w dyskusję. Chciałbym tylko napisać, że czegoś tak niestrawnego, tak zatrutego hipokryzją, tak obrzydliwego, to jeszcze w telewizji nie widziałem. Dosłownie, posiłku po tym przełknąć nie mogłem.

dzerry, mądrze piszesz.

Alojzy N., no widzisz, a niektórym się podobało

ale ok, mają prawo :-|

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Chiny sa w pierwszej piatce eksporterow broni

Dodajmy, że wyprzedzają je Federacja Rosyjska i USA. :evilsmile:
dzerry napisał/a:
Najgorsze jest to, ze dzieje sie to za totalnym przywoleniem i na korzysc demokratycznego zachodu. Na przyklad, jak myslicie, kto dostarcza technologie do cenzury i monitoringu internetu?

E tam, najgorsze jest to, że dzieje się to wszystko na naszą korzyść, a nie jakiegoś wirtualnego zachodu. Na Pana korzyść, Pana korzyść i na korzyść Pani też. Przyzwolenie sobie daruję.

Chcecie zmieniać Chiny? Nie bojkotujcie IO, bojkotujcie Chińskie towary i towary przedsiębiorstw zachodnich, produkujących w Chinach. Nie finansujcie ich reżimu, bo to kasa, którą im wpłacacie ich władzę legitymizuje.

Ubocznym efektem takiego bojkotu będzie powrót zapotrzebowania na lepiej płatnych wyrobników u nas. :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
lipalipski napisał/a:
Dodajmy, że wyprzedzają je Federacja Rosyjska i USA.
No wiadomo. Jeszcze wiekszym absurdem jest to, ze lista najwiekszych eskporterow broni pokrywa sie 1:1 ze stalymi czlonkami rady bezpieczenstwa ONZ. To wszystko jest jedna wielka farsa.
lipalipski napisał/a:
bojkotujcie Chińskie towary i towary przedsiębiorstw zachodnich, produkujących w Chinach
Nie jestem przekonany czy w ogole da sie w ogole taki bojkot przeprowadzic.

dz.

lipalipski napisał/a:
Nie bojkotujcie IO

:-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

Skocz do: