divi  Dołączył: 29 Wrz 2008
Cieszę się że natrafiłem na ten wątek na tym forum, już od paru tygodni przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki, po długich namysłach sukcesywnie odrzucałem różne modele, obecnie zastanawiam się pomiędzy właśnie pomiędzy pentaxem k200d i canonem eos 1000d. Byłem w saturnie pomacałem obydwa aparaty i jednak ten plastik w eos 1000d jakoś mnie odrzuca, pentax to całkiem inna wyższa półka jeżeli chodzi o wykońćzenie korpusu. jednak w canonie jakoś bardziej przekonuje mnie CMOS. a no i słyszałem też że kity w canonach nie są zbyt dobre

[ Dodano: 2008-09-29, 22:12 ]
jeszcze jedno na optyczne.pl przy teście k200d znalazłem takie zdanie w podsumowaniu : "Przy dobrym oświetleniu można nim zrobić całkiem dobre zdjęcia. Niestety w trudnych warunkach wychodzą na jaw słabe strony: dość mało skuteczna stabilizacja matrycy, "ułomne" zdjęcia seryjne, wyraźny szum przy czułości ISO 1600 oraz silny sygnał termiczny na zdjęciach z długimi czasami ekspozycji" pytanie moje jest oczywiście do was użytkowników pentaxów a konkretnie teog modelu czy się z tym zgadzacie?

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
A traktujesz SuperExpress jako rzetelne i obiektywne zrodlo informacji o swiecie?

Daj sobie spokoj z czytaniem optycznych, naprawde. Po prostu uwierz na slowo, zagladanie tam moze wykrzywic Twoje poglady na pewne kwestie - a pewnie szkoda by bylo ;) Jak poszukasz na forum to na pewno zorientujesz sie o czym mowie (o, np tutaj).

1000D to inna - nizsza - polka niz K200D.
Na Twoim miejscu rozwazylbym jeszcze Nikona D80 - fajna puszka w dobrej cenie.

gorky napisał/a:

Na Twoim miejscu rozwazylbym jeszcze Nikona D80 - fajna puszka w dobrej cenie.

niestety nikon d80 to jednak ciut za drogo jak dla mnie, najtańszy na skąpiec.pl z kitem to wydatek 2100 a pentaxa z kitem 18-55 II (tym nowszym) mam za 1670 i co ważne w krakowie na miejscu w sklepie mogę kupić, na czym tez mi zależy ;)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
divi napisał/a:
"Przy dobrym oświetleniu można nim zrobić całkiem dobre zdjęcia. Niestety w trudnych warunkach wychodzą na jaw słabe strony: dość mało skuteczna stabilizacja matrycy, "ułomne" zdjęcia seryjne, wyraźny szum przy czułości ISO 1600
Po pierwsze kto używa trybu seryjnego w kiepskich warunkach oświetleniowych? a po drugie jak jest ciemno to się używa jasnego szkła albo lampy a iso 1600 w ostateczności.

Wszystko zalezy od tego, do czego chcesz uzywac aparatu.

Ale jezeli po macaniu K200D masz pozytywne odczucia to nie mysl za duzo o tabelkach, 'ulomnych' zdjeciach seryjnych i szumach (co nie znaczy ze ich nie ma :)).
To naprawde dobry korpus, a cena jest w tym momencie swietna.

Odkladaj lepiej na szkla ;)

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Szumy są ale ja widziałem zdjęcia na 1600 i wydają mi się nieco mniejsze niż w k10d Poleciłem k200 koleżance i jest szczęśliwa. Jeszcze szczęśliwasza po obcowaniu z canonem 400d. Dla mnie wybór tu jest prosty ...jeśli nie zależy ci na błyskawicznym af Ale w porównaniu z kasetką jest w k200 znaczna poprawa. A szumy możesz odszumić na poziomie raw - po jakimś czasie zobaczysz że to nie jest aż takie trudne a docenisz to że to ty decydujesz o szumach kontra szczegułach a nie aparat. Ale generalnie wszy6stkie aparaty robią dobre zdjęcia - wtopy nie będzie cokolwiek wybierzesz do tego się przyzwyczaisz :-D

[ Dodano: 2008-09-30, 07:36 ]
a no i ja mam k10d i iso 1600 jest absolutnie używalne...

wielkie dzięki za odpowiedzi, dzisiaj wybieram się na zakup ;) na ul studenckiej w fotograficzny, dzwoniłem żeby zapytać czy jest, no i jest! ;)

No i dobrze :)

szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
Ekajana, znaczy że koleżance bardziej podoba się K200D niż 400D, czy dobrze zrozumiałem?
A ja muszę w swojej K100D zacząć wykorzystywać ISO 800 bo do tej pory jakoś nie próbowałem ;-)

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
HMmm <mysli> czytam zcytam..i juz sam nei wiem...uzywane k10 z dobrych rak czy nowe k200...;// a obydwa w podobnej cenie ;/

No i kupiłem! za k200d za 1665 zł cena moim zdaniem bardzo dobra ja na tej klasy aparat. Dla tych którzy przymierzają się do zakupu jakiegokolwiek aparatu to polecam skąpiec.pl bo różnica w cenie może wynieść nawet 200 zł! Aparat dla mnie po prostu rewelacja ale to chyba normalne dla kogoś kto pierwszy raz kupił lustrzankę ;) teraz muszę kupić jeszcze jakiś futerał, może coś polecicie? taki żeby aparat z kitem schować i jeszcze żeby zoom wszedł (jeszcze nie mam ale na pewno w niedługim czasie nabędę)

pozdrawiam

dominicus  Dołączył: 01 Paź 2008
divi napisał/a:
wielkie dzięki za odpowiedzi, dzisiaj wybieram się na zakup ;) na ul studenckiej w fotograficzny, dzwoniłem żeby zapytać czy jest, no i jest! ;)

Na Studenckiej w Krakowie to chyba www.sklepfotograficzny.pl
Też się poważnie zastanawiam nad zakupem K200D jako pierwszej lustrzanki. Myślałem jeszcze o Canonie 450D i Nikonie D60. K200D najlepiej leży mi w dłoni mimo że jest z całej trójki najcięższy :-| 450D jest piekielnie plastikowy i jakoś z rąk mi leci :evil: Na placu boju został jeszcze D60 ze swoimi wadami typu brak śrubokręta ...
Nie wiem czemu ale bliżej mi do K200D :-) choć D60 też mi się podoba...

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
1h20min od napisania postu i jeszcze nikt ci D60 ne polecił...? Albo D40 chociaż?

szczypiorrr napisał/a:
1h20min od napisania postu i jeszcze nikt ci D60 ne polecił...? Albo D40 chociaż?

Mnie to nie dziwi ;-) Pewnie na forum nikona nikt nie wspomina o firmie Pentax, a Canon to już na 100% nie jest polecany :lol:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
dominicus napisał/a:
Mnie to nie dziwi

Heh, widzisz, a mnie paradoksalnie bardzo to dziwi. I mówię śmiertelnie poważnie... No prawie :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dominicus napisał/a:
Mnie to nie dziwi ;-)
mnie też to dziwi, i to strasznie

ale możliwe że to przez zapowiedź Pentaxa K-m
teraz jego będziemy polecali zamiast Nikona d40 - na pewno dużo lepszy wybór

opiszon napisał/a:
ale możliwe że to przez zapowiedź Pentaxa K-m

Nie ukrywam, że Pentax wprowadzają model K-m trochę mi namieszał w głowie :-? Poczekamy zobaczymy.
Jak cena będzie mocno konkurencyjna to czemu nie :?: ;-)
K200D ma jednak to co mi się bardzo podoba, dodatkowy wyświetlacz ;-) Tylko ta waga :-/

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
dominicus napisał/a:
Tylko ta waga :-/

Waga korpusu to wada lub też zaleta. Wszystko zależy od tego co będziesz chciał podpiąć do body i jakie tematy będziesz fotografował. Jeśli myślisz o kupnie jasnego i ciężkiego tzw. standardowego zooma lub długiego teleobiektywu to raczej lepszym wyborem będzie cięższy korpus. A jeśli zamierzasz ograniczyć się do limitedów to dobrze postąpisz wybierając mniejszy korpus ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Tak sobie czytam wasze dywagacje i rozterki dotyczące wyboru aparatu...
Pentax, Nikuś, Canon... Każdy aparat na swój sposób jest dobry i w czymś lepszy od konkurencji. Przepraszam za to banalne porównanie, ale to trochę tak jakbyś porównywał Hummera, Jaguara i Ferrari. Kwestia gustu. Jeden człowiek lubi szybkość, drugi gabaryty, inny posmak luksusu. Jeśli chodzi o aparat, to grunt żebyś był zadowolony ze sprzętu i umiał się nim cieszyć. Trzeba się cieszyć tym co się ma, a nie zatruwać sobie życia że "jakbym dołożył te X stówek to bym miał Y lub X lub Z, a tak muszę się męczyć z moim obecnym aparacikiem". Bo przecież zawsze można mieć lepszy i droższy aparat z większą liczbą funkcji, lepszą matrycą itp. Tylko czy jest sens tak gonić i gonić za tym czymś lepszym i doskonalszym. Ja mam Pentaxa nie dlatego że jest obiektywnie najlepszą lustrzanką na świecie, ale dlatego że subiektywnie nią jest i ogólnie mi pasi :mrgreen: . Lubię jego masywne kształty, ciężar, kształt obudowy, uszczelki-bajerki, "niszowość", przeszłość. I co najważniejsze - czasem jak na duszy ciężko, biorę sobie do ręki mojego starutkiego Zenita kładę z nostalgią obok Pentaxa i myślę sobie jak to wspaniale, że doczekałem się takich czasów, że mogę sobie pstrykać zdjęcia takim smokiem jak Pentax K20. Od razu lepiej i raźnie na duszy.
Ale pojechałem, jak kleryk na kazaniu :mrgreen: :mrgreen:
Pozdro, życzę udanych i SATYSFAKCJONUJĄCYCH wyborów!

Jak tak przeglądam oferty sklepów internetowych i zawartość opakowania to dopiero teraz uświadomiłem sobie, że kupując K200D będę musiał dokupić jeszcze odpowiednie aku + ładowarkę. Ludziska polecają SANYO ENELOOP czyli około 35 zł za 4 sztuki, ładowarka BC-900 to około 120 zł. Wynika z tego, że do ceny K200D na dobry początek trzeba będzie dodać minimum około 150 zł. To raczej kiepska wiadomość :cry:

Skocz do: