kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
jorge.martinez napisał/a:
Może się mylę, ale mam wrażenie, że K10D nie zdąży przymknąć obiektywu do zadanej przysłony i dlatego prześwietla.

Strzel fote z wstepnym podnoszeniem lustra to sie przekonasz czy dlatego :evilsmile:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
kierdel napisał/a:
Strzel fote z wstepnym podnoszeniem lustra to sie przekonasz czy dlatego :evilsmile:

Sugerujesz inną przyczynę? Co sprawdzę w ten sposób?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Chodzi mi o to, ze jak zrobisz ze wstepnym podnoszeniem to przeslona jest zamknieta i czeka na zdjecie. Potem zdjecie wychodzi przeswietlone, wiec to wina zlego pomiaru a nie leniwej przeslony.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
A ja sugeruję następujący test, który sprawdzi czy przysłona się przymyka:

Aparat na statywie, tryb M, stałe oświetlenie, przysłona na pełnej dziurze i sprawdzamy jaką migawkę podpowiada na światłomierz. Robimy zdjęcie.
Nastepnie przymykamy przysłonę o np. 3 działki i o tyle samo działek wydłużamy czas migawki. Robimy znów zdjęcie. Porównujemy histogramy z tych 2 zdjęć. Są identyczne? znaczy przysłona działa.

Słusznie prawię?
Czy może zaraz ktoś mnie nazwie kłamcą i ignorantem? :-) :-) :-)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Panowie, to nie kwestia przyslony. Na M42 tak samo prześwietla jak i w M-kach, a tam się przyslone domyka ręcznie. Jest to podobno problem matówki, w K100 jest inna i tam ten problem nie występuje.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
kenzo napisał/a:
Panowie, to nie kwestia przyslony. Na M42 tak samo prześwietla jak i w M-kach, a tam się przyslone domyka ręcznie. Jest to podobno problem matówki, w K100 jest inna i tam ten problem nie występuje.

Kurczę, ale mnie o jakieś 3EV prześwietla.

Ale oczywiście potestuję.

Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
dzerry napisał/a:

Rzaba napisał/a:
PRAKTICA 2,8/135?
Naprawde byl taki obiektyw? Jakos nigdy nie slyszalem o obiektywach Practica - oprocz tych na bagnet B. No ale to w sumie byly Practicary.

Obiektyw dotarł, jest na M42.

Zaje%$#@ aberuje na pełnej dziurze. Jest ostry i ma ładny bookech.

Pełna dziura

3.5

bookech

i sam sprawca

Mam ogromne problemy z ekspozycją przy nim jak i przy ustawianiu ostrości, zdecydowanie muszę zakupić O-ME53 oraz matówkę z klinem mam nadzieję że to rozwiąże ten drugi problem.

Skocz do: