Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
No niestety nie słuchawkowy, tylko zwykła chociaż z wyższej półki Unitra. Ale sprawdzałem je na wzmaku Cambridge Audio z dość wysokiej serii i są OK, chociaż mało "przezroczyste" - podbijają lekko niskie tony. Ale jak na słuchawki za 180 zł to nie znajdziesz wiele lepszych.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jimmy napisał/a:
Mieszkanie w bloku było przykładem. Przy małych i niskich pomieszczeniach naprawdę trudno, z reguły wręcz niemożliwie jest ustawić sprzęt w odpowiednią panoramę. Do uzyskania dobrego dźwięku potrzeba przestrzeni, której nie stworzy się sztucznie podbijając elektroniką co się da.

Daje się to opanować i w miarę niedrogo.
Niestety, potrzeba:
1. Znajomego dobrego akustyka wnętrz.
2. Znajomego hobbystę dobrego w projektowaniu i wykonywaniu kolumn (przy okazji prawdopodobnie będzie miał szeroką wiedzę na temat wzmacniaczy).
3. Dojście do głośników.
4. Sporo :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

U moich rodziców było spore wyzwanie. Pokój w kształcie litery L, gdzie w jednym końcu eLki stały kolumny, których odsłuch często odbywał się w drugim końcu eLki.
Zostały zaprojektowane piramidalne kolumny (ówczesny patent Ely - pozbycie się ewentualnych fal stojących). 9 głośników każda jeden koncertowy średnio-nisko-tonowy (został przerobiony do potrzeb domowych jako niskotonowy), 2 głośniki średniotonowe, 4 głośniki wysokotonowe i 2 gwizdki. Głośniki średniotonowe i wysokotonowe oraz gwizdki rozrzucone zostały na ścianę frontalną i boczną dla poszerzenia efektu stereofonii (patent Bose). Głośnik basowy został tylko na froncie, bo basy stereo nie przenoszą na tyle odczuwalnie by w mieszkaniu to stereo zauważyć. Dla poprawienia basu zainstalowaliśmy 5 rur (każda innej, wyliczonej długości) do bass-reflexu.

Do tego doszedł wzmacniacz lampowy i mówię Wam, żaden dostepny w Pewexie Technics klasy AA nie miał z nim szans. Sprawdzone.

My mieliśmy to szczęście, że znajomy budował kolumny i zasilacze lampowe na sprzedaż za Ocean. Głośniki, lampy itp udało się załatwić w Tonsilu i czeskiej Teśle (praca w Unitrze dawała duże możliwości). Do tego trochę drewna i spora ilość alkoholu...

Wrażenia odsłuchowe bezcenne.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Chmarski, nie chce się wymądrzać, ale... ;-)
Zakładając, że mówimy o ustawieniu już istniejącego sprzętu to punkt 2, 3 i 4 odpada. Dobry akustyk wnętrz jest niezbędny tylko w trudnych przypadkach. Typowe pokoje prostopadłościenne są proste w aranżacji, tylko większość osób nie chcę się zgodzić na pewne ustępstwa "funkcjonalne" takiego pokoju.
Chmarski napisał/a:
patent Ely - pozbycie się ewentualnych fal stojących
Nie znam tej firmy, ale patent dobry. Chociaż do pozbycia się fal stojących wystarczy że żadne ścianki nie będą równoległe: tylna i jedna boczna pod kątem i tyle. A obudowę podzielić poziomymi przegrodami i nie muismy się martwić o rezonanse.
Chmarski napisał/a:
patent Bose
Dla mnie każdy przypadek użycia więcej niż 1 glośnika wysoko tonowego to porażka. :-/ Owszem dodaje to "przestrzeni" ale to tylko sztuczny efekt. Przy okazji znacznie pogarsza lokalizację źródeł dźwięku. To jest dobre do kościoła. Takie zestawy BOSE też robi. ;-)
Chmarski napisał/a:
Głośnik basowy został tylko na froncie, bo basy stereo nie przenoszą na tyle odczuwalnie by w mieszkaniu to stereo zauważyć
Znaczy że nie ma potrzeby użycia kilku głośników na zestaw? Nie rozumiem tej teorii.
Głośnik basowy można umieścić w dowolnym miejscu obudowy (przód, tył, bok, góra, dół) i nie będzie to miało wpływu na dźwięk, bo fale o tak dużej długości rozchodzą się wszech kierunkowo, do tego doskonale radzą sobie z krawędziami i "omijaniem" odgród. W przeciwieństwie do fal krótkich, które tego nie potrafią.
Chmarski napisał/a:
Dla poprawienia basu zainstalowaliśmy 5 rur (każda innej, wyliczonej długości) do bass-reflexu
Wszystkie wyprowadzone z jednej komory? Jeśli tak, to to jest pic na wodę, bo całość dostroi się i tak do jednej częstotliwości. 8-) Równie dobrze mogliście użyć jednej rury o odpowiednim przekroju.

Wracając do porównania słuchawki<->zestawy głośnikowe:
-słuchawki mają znacznie mniejsze zniekształcenia
-słuchawki maja szersze pasmo przenoszenia i mniejsze zafalowania
-słuchawki są znacznie bardziej szczegółowe
-głośniki mają lepszą stereofonię, bo nagrania są miksowane dla głośników właśnie
-słuchawki maja większą dynamikę
-głośniki nie powodują dyskomfortu fizycznego przy dłuższym słuchaniu.
-słuchawki są znacznie tańsze przy tym samym poziomie jakości.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
Gwiazdor - poczułem się znowu przez moment jak na wykładzie z Urządzeń Głośnikowych ;)

anduril, :mrgreen:
Elektroakustyka to moje n-te hobby, nic nie poradzę. ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Paweł Szkup napisał/a:
A tak BTW to z Dżerrym się nie zgadzam, płyta "Animals" jest doskonała :-)
Ej, a gdzie ja napisalem, ze jest zla? Dla mnie Animals, Atom Heart Mother i Echoes to najlepsze co zrobil PF.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
Cytat
Elektroakustyka to moje n-te hobby, nic nie poradzę.

Moje niestety tylko wykształcenie i to niepraktykowane... robię w elektroenergetyce :shock:
Będę wiedział do kogo się zwracać jakby co ;)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
No to wszystkim, którzy nie mieli okazji polecam spokojne odsłuchanie "Obscured by Clouds". Krążek w postaci analogowej był dość trudny do dostania. Kawałki krótkie ale smaczków sporo. . Polecam :!:
Pozdrówka - Kuszelas

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To muzyka filmowa, w radio bardzo rzadko prezentowana.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zadziwiająco słabo spopularyzowana....

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Po tym jak płytę zaprezentował, zaraz po ukazaniu się, Piotr Kaczkowski to przez kilkadziesiąt lat (od 1972) usłyszałem w radio jakiś jej fragment bodaj tylko 2 albo 3 razy.

[ Dodano: 2008-09-21, 11:45 ]
Właśnie zapuściłem dla przypomnienia.

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
dzerry napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:
Ej, a gdzie ja napisalem, ze jest zla? Dla mnie Animals, Atom Heart Mother i Echoes to najlepsze co zrobil PF.

I jeszcze może Wish You Were Here.
A Echoes to raczej z Meddle.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
pape napisał/a:
A Echoes to raczej z Meddle.
No ale z Meddle mi sie wlasnie tylko Echoes podoba :-)

Gwiazdor, nie będę Ci odpisywał, bo za duży OT by się zrobił. W każdym razie weź pod uwagę, że ten pokój był w kształcie litery L, był rok 1986.
W każdym razie, przyjaciel, który to robił, na co dzień bawił się w tworzenie kolumn i wzmacniaczy, które szły do USA a tam były sprzedawane za bardzo konkretne dolary. IMO, wiedział co robi by było dobrze, a znając go, nie bawił się w rzeczy niepotrzebne.

dzerry napisał/a:
z Meddle mi sie wlasnie tylko Echoes podoba :-)

Mi się cała zawartość podoba, ale płycie jako całości IMO brakuje tej spójności jaką ma Dark Side, Wish You were Here, Animals czy The Wall.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
dzerry napisał/a:
Paweł Szkup napisał/a:

A to przepraszam, zrozumiałem to całkiem na opak :-P

Chmarski napisał/a:
bo za duży OT by się zrobił
To niemożliwe tutaj. ;-)
Chmarski napisał/a:
szły do USA a tam były sprzedawane za bardzo konkretne dolary
Nie chcę nikogo urazić, ale na świecie za spore pieniądze sprzedaje się masę tandety. :roll: A od roku 86. akustyka też jest trochę "do przodu", zwłaszcza prząc na to z poziomu dostępnej w Polsce wiedzy.

Chmarski napisał/a:
pokój był w kształcie litery L
Dlatego napisałem o trunych przypadkach. Taki pokój to jest wyzwanie.

gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
plwk napisał/a:

Właśnie zapuściłem dla przypomnienia.

Takoz i ja :)

Dla tych co lubią Floydów od tej strony...
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
ypowe pokoje prostopadłościenne są proste w aranżacji, tylko większość osób nie chcę się zgodzić na pewne ustępstwa "funkcjonalne" takiego pokoju.

A można prosić o choćby skrótowe rozwinięcie jak ustawić i co trzeba poświęcić?

Ustawia się w miarę prosto. Niestety, meble w większości wypadają.

Skocz do: