Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
alkos napisał/a:
jecia ze statywu z włączonym SR na 100% beda poruszone...

Oczywiscie...

Pzdr
Spinner

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Piszą nawet o tym w instrukcji

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
alkos napisał/a:

Zdjecia ze statywu z włączonym SR na 100% beda poruszone...

Oczywiście. Ale może w przypadku M. SR jest cały czas włączone, niezależnie od ustwienia przełącznika, a dodatkowo "skopane"...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
rbucz napisał/a:
Ale może w przypadku M. SR jest cały czas włączone, niezależnie od ustwienia przełącznika, a dodatkowo "skopane"...

to już trochę za dużo "może", żeby test ze statywem był wiarygodny :-P

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
alkos napisał/a:

Tzn. hipotetycznie zakładając, że robię zdjęcie z łapy z czasem powiedzmy 1/20 i jakimś cudem łapa mi nie drgnie ani trochę, to zdjęcie będzie poruszone przez SR? :-P

kenzo napisał/a:
Tzn. hipotetycznie zakładając, że robię zdjęcie z łapy z czasem powiedzmy 1/20 i jakimś cudem łapa mi nie drgnie ani trochę, to zdjęcie będzie poruszone przez SR?

Nie wiem dokladnie jak to dziala, ale przy calkowicie ustabilizowanym aparacie SR wariuje... słychać nawet jak się "mota" na dłuższych czasach...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Może ma to coś wspólnego z tym, że statyw jest ciałem sztywnym, a ręka , dłoń - jest lekko elastyczna - tzn jej powierzchnia, skóra.

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
alkos napisał/a:

Funkcja redukcji drgań wyłącza sie automatycznie w następujących sytuacjach. Używany jest samowyzwalacz, samowyzwalacz 2 sek, pilot zdalnego sterowania, fukcja robienia zdjęć z opóźnieniem 3 sek., tryb czasu B [...] instrukcja str. 68.

Tak więc niekoniecznie na 100% :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piter_76, Alkos dobrze napisał :-P . Nic nie wspomniał o samowyzwalaczach itp.

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
argawen, ale nie napisal tez jednoznacznie w jaki sposob zamierza wyzwolic migawke, stad nie do konca 100% pewnosci :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piter_76 napisał/a:
Ale nie napisale tez jednoznacznie
Po trosze masz rację, bo przeważnie powinno dawać się, przynajmniej podniesienie lustra z 2 sek. opóźnieniem. A to nam wyłącza SR.
Właśnie samowyzwalacz uratował moje zdjęcie grupowe z Roztocza, bo miałem włączony SR :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ja to chyba mam SR popsuty, bo kilka razy zapomniałem wyłączyć przy statywie i wszystkie zdjęcia wyszły ostre. Może powinienem do serwisu go wysłać, z awanturą, że ostre zdjęcia mi robi.

Pentagram napisał/a:
Ja to chyba mam SR popsuty, bo kilka razy zapomniałem wyłączyć przy statywie i wszystkie zdjęcia wyszły ostre.

Robiles testy porownawcze?

Nie, zajęty byłem robieniem zdjęć.

Cytat
Nie, zajęty byłem robieniem zdjęć.

Pokażesz?

Jasne, albo szybciej będzie jak zrobię jakieś nowe. Aparat postawię na biurku (statyw w bagażniku), pstryknę fotkę. SR będzie w EXIFie.

Pentagram napisał/a:
Aparat postawię na biurku (statyw w bagażniku), pstryknę fotkę. SR będzie w EXIFie.

Ok, tylko czas 1s na przykład.

Też Ci się zachciało, 1s. Ale ok, zrobiłem, zaraz wrzucę.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Czyli wychodzi na to, że jeśli robię z calkowicie ustabilizowanej ręki (bo Parkinsona też nie mam) to SR może mi poruszyć zdjęcia? :o Bo wtedy nie zachodzi ŻADNA z ww okoliczności wyłączających SR...

Może trzeba zmienić nazwę tego systemu na Shake Escalation albo Shake Amplification?

Tak jak prosiłeś, 1s, SR ON: > tu <
Ostre, bez dwóch zdań.

Skocz do: