Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Czyli masz padniętą równocześnie i migawkę i mechanizm podnoszenia lustra :-P
Może coś nie tak z zasilaniem? Dziwne, że równocześnie padło jedno i drugie... :-/

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
zasilanie ok, pełne aku

ja nie wiem czy padło jedno i drugie, może to jest jakoś powiązane? :shock:

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Ostatnio też mam pewien problem ze swoim K10 , a mianowicie raz na pewien czas zdjęcie jest zrobione lecz nie zapisane " biały prostokąt" lub odwrotnie .

a serwis teżnie wie co to mioże być

michau.ezg  Dołączył: 03 Mar 2010
Ja tez miałem problem ostatnio z moją kadyszką. Wszystko działało potwierdzenie ostrości itd. Lustro podnosiło się do czyszczenia ale aparat zdjęć nie robił. Wszystko topo upadku z około metra. Myślałem że zawału dostane. Już miałem wizje pękniętej płyty czy zepsutej migawki, generalnie czegoś, czego naprawa byłaby nieopłacalna. Po miesiącu (dla mnie wieki) pobytu aparatu w Apollo okazało się, że tylko coś am się zablokowało. Koszt naprawy 100zł :) i aparat miałem w domu. Może koledze tez se cos zablokowało pod wpływem jakiegoś wstrząsu.

wstrząsów nie było, przynajmniej nic o tym nie wiem:) poślę oczywiście do serwisu, ale zdarzenie tak czy siak zachęciło mnie do kupna k-5. Co najwyżej będe miał 2 puszki :)

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Witajcie, ponieważ poruszany jest istotny problem trwalości migawki - mam pytanie jak sprawdzić ilość zdjęć zrobionych aparatem? Jest jakiś program czy w menu ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Program PhotoMe - pozycja w exif Shoutter Count

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Serdeczne dzięki!
Teraz wiem ile faktycznie zdjęć wykonała migawka - np. K-10 niecałe 41 tysięcy a K-x - 12 032 mimo że zarejestrowano tylko 11248 ! Znaczy - reszta to klapnięcia w trybie LV lub bez karty. Stokrotne dzięki! :-B

Skocz do: