andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
espresso napisał/a:
prawdopodobnie kursy walut robią swoje, prawie każdy umie liczyć.

espresso, ale przyznasz, że jeszcze do niedawna ceny szkieł nijak się miały do kursów walut? Czyżby wraz z wiosną nadchodziła normalność? ;-)

jotem  Dołączył: 12 Sty 2008
Cóż z tego, że cena atrakcyjna jeśli tego obiektywu nie można dostać. Teoretyczne oczekiwanie ok 2 tygodni, po miesiącu podjarany otwierasz paczkę i czar pryska, w obiektywie kurz i inne jeszcze bardziej podejrzane zjawiska a na tylnej soczewce ślady jak po wycieraniu gumką na ołówku... to takie pierwsze wrażenia. Teraz czekania ciąg dalszy, może kolejna sztuka okaże się lepsza jak ją już filipinki złożą przypominając sobie o umyciu paluszków i nie kichaniu na soczewki :evil:

jotem napisał/a:
Cóż z tego, że cena atrakcyjna jeśli tego obiektywu nie można dostać.

Próbowałeś zamawiać, czy tak sobie "gdybasz"? :->

wystarczy przeczytać mój post do końca, nie wyssałem tego z palca, niestety

jotem napisał/a:
wystarczy przeczytać mój post do końca, nie wyssałem tego z palca, niestety

Napisałeś to bezosobowo, więc różnie można rozumieć - ja zrozumiałem, że to nie ty zamawiałeś. Ale jeśli to twój przypadek, to nie zazdroszczę.

przepraszam, jeszcze dochodzę do siebie, ale to koszmar, prawdopodobnie błąka się po naszym kraju jedna lub dwie sztuki tego obiektywu i w dodatku przynajmniej jeden to bubel

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Skoro tak mówisz to tym bardziej mnie to utwierdza w przekonaniu, że lepiej kupić to szkło za wielką kałużą. Mam nadzieję, że w te wakacje się uda bo w zeszłe niestety mój transport nie przyjechał na PL. :roll:

Pewnie większość zna ale może wrzucę
http://www.amazon.com/Da-...70072443&sr=8-2
Na nasze to będzie poniżej 3500zł a do wakacji może jeszcze stanieje.

Pocieszające jest jedynie to, że pomimo syfu na szkłach obiektyw był nawet całkiem ostry, wykonanie ok, no może poza przełącznikiem AF/MF(taki plastik niedoskrobany), AF cichy ale nie powala szybkością, dla mnie najistotniejsze było światło, gabaryty i możliwość ręcznego doostrzania bez przełączania dwóch guzików/dźwigni jak np w Sigmach na śrubokręt. Zamawiałem w kiepskim momencie, akurat w Apollo podobno był remanent, trwał i trwał aż wreszcie znaleźli jakiś zapomniany, prawdopodobnie kiedyś serwisowany obiektyw i zadowoleni, że już nie muszą sobie ściągać następnego na magazyn puścili go dalej. Pan w sklepie sam stwierdził występowanie kilkunastu paprochów(szkoda, że nie przed wysyłką) ale niestety potrzebna jest opinia serwisu na tą okoliczność, najchętniej od ręki oddaliby mi pieniądze i zapomnieli o przeklętym DA* 300, ale jaką mam pewność, że zamawiając ponownie w innym sklepie nie wróci do mnie to samo szkło? Czekam na wymianę, teraz pewnie z dwa miesiące bo Apollo będzie musiało w końcu zamówić jeszcze jedną sztukę, no może zaszaleją i będą mieli dwa do wyboru :-D

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
schwefel, w B&H-u 80$ taniej (1119$) i tez sie gryze w myslach ... DA* 60-250 czy 300 :roll:

O to widzisz będzie na piwo. Ja nie mam tych problemów bo 60-250 to tak ni w 5 ni w 10. Krótki koniec zupełnie nie przydatny a na długi niewystarczająco długi. Tak się zastanawiam komu to szkło potrzebne? Może Pentax zostawił miejsce na jakąś 100-400 :?:

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Ja tez coraz bardziej skłaniam sie ku stałce 300. Wogóle chyba dojrzałem do stałek , żebyu nie powiedzieć że zaczałem chorować na stałki ;-)

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
stałeczka fajna to tego sdm podejrzewam że z tc 1,4 lub 1,7 tez by dała radę espresso, wrzucę ci fotki jutro

A właśnie czy 300 ma śrubokręt i SDM czy tylko SDM?

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
z opisu wynika że ma jedno i drugie ale w nowych aparatach działa tylko sdm,

To tym lepiej. Chodzi mi o zastosowanie TC bez styków SDM, ale jak ma śrubokręt to nie ma problemu.

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
jotem!Czyli generalnie,szkło optycznie jest dobre?Napisz coś na temat fotek,bo mniemam że przed zwrotem,coś fociłeś?

espresso napisał/a:
Prawdopodobnie taka hybryda jest przyczyną wolnawego SDM.

A do jakiego szkła porównujesz 300, że SDM jest wolnawy? Od Tamrona czy Sigmy 70-300 będzie szybszy? Na śrubokręcie też wolno chodzi?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
espresso napisał/a:
Pewnie dlatego Pentax nie umożliwia opcji wyboru rodzaju napędu aby użytkownicy nie mieli możliwości bezpośredniego porównania.

Marku, a jakikolwiek system daje możliwość wyboru ? Z tego co udało mi się sprawdzić - żaden.
Nie demonizowałbym tego SDM - nie jest superszybki, ale mułem totalnym chyba też nie jest.
Wesołych Świąt!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Prawdopodobnie taka hybryda jest przyczyną wolnawego SDM
Raczej sam mechanizm SDM. DA 17-70 jest tylko SDM, a do demonów szybkości nie należy.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
espresso napisał/a:
totalnym nie, no chyba ze w *55 ;-)

Tak, tak, 55 to szczególny przypadek. W sumie to szkło portretowe, ale mogli trochę tam przyspieszyć ruch soczewek. Za to z K-7 jest bardzo pewny.
argawen napisał/a:
Raczej sam mechanizm SDM. DA 17-70 jest tylko SDM, a do demonów szybkości nie należy.

Mam nadzieję, że SDM II jaki się pojawi w nowych obiektywach będzie tym dla systemu czym SAFOX VIII+ ;-)

Skocz do: