MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Michu napisał/a:
Bo na APS to prawie dokładnie to samo, co 77mm na kliszy.

Ależ dla wielu 77 to nie 85 (szczególnie 1.8 i to do 1400 zł na allegro) ;-)

[ Dodano: 2010-09-27, 00:05 ]
Jasiek Matacz napisał/a:
I z 35-tką jest tak samo, wszystko jest dobrze spasowane,znajduje się tam gdzie powinno i w takiej formie jak powinno,chodzi płynnie,działa idealnie itp.

Stary jedynym problemem FA35 jest jej tandetne wykonanie... (wg mnie oczywiście). "Ruska zabawka", okropny plasticzak.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
MacRayers napisał/a:
1400 zł na allegro

A tak naprawdę to tylko o to chodzi ;-)

Jasiek Matacz napisał/a:
nie widziałeś tandetnie wykonanego(a wnioskuje to po oskarżeniu 35-ki o kiepskie wykonanie)

FA35/2 jest świetnym szkłem o bardzo dobrych parametrach i plastikowej, kiepskiej obudowie. Gdyby temu szkiełku dać szaty Limiteda (czytaj metalowe wykonanie i precyzyjne spasowanie) to wszystko by do siebie pasowało. Może miałem taki egzemplarz i był on dojechany jak sandały Beduina, ale nie robiło to dobrego wrażenia. Dlatego można było skupić się na robieniu zdjęć a nie macaniu obiektywu ;-)
Jasiek Matacz napisał/a:
ty chyba masz same najlepsze szkła skoro

Zapewaniam Ciebie, że jestem "chudy" przy niektórych cicho siedzących użytkownikach. Mam 3 gwiazdki, 2 limitedy i bardzo dobrze wykonaną (w porównaniu choćby do FA35/2) SMC-M 50/1.7 Znam takich co mają gwiazdki FA*, Limitedy FA, gardzą limitedami DA (jak może być obiektyw bez pierścienia przysłon ? No jak ???) i nie uznają gwiazdek w tym wykonaniu.
Natomiast dzięki koleżeńskiej wymianie miałem możliwość sprawdzenia wielu wielu świetnych szkieł. Gdybym był lepszym fotografem pewnie można byłoby nawet jakiś mini portal zrobić. Niestety nie jestem nim a z litości opacznym konkurencji nie zrobię :mrgreen:
Poza tym, Jasiu - w jakim my wątku jesteśmy ? Jestem przekonany, że jak dorwałbyś w swoje ręce takiego choćby DA40 lub FA43 to krzyk przeżywanego orgazmu słychać byłoby u Wuzeta za Wielką Wodą. :mrgreen: :-B
Koniec końców, to tylko obiektywy - narzędzia do robienia zdjęć. Limitedy niektórym służą też do innych celów (pozafotograficznych - Limitedofilia). Ideałem byłoby mieć oko Ansela Adamsa, obiektywy wykonane z taką precyzją i możliwościami jak Limited/Zeiss i dostęp do druku 100x70.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
MacRayers napisał/a:
Ideałem byłoby mieć oko Ansela Adamsa, obiektywy wykonane z taką precyzją i możliwościami jak Limited/Zeiss i dostęp do druku 100x70.
I jeszcze tylko trochę czasu na robienie zdjęć. :-)

Dada napisał/a:
I jeszcze tylko trochę czasu na robienie zdjęć. :-)

Hm... Panie Dada ;-) zrobiłem sobie rachunek sumienia:
2407 postów oznacza, że jeżeli każdemu poświęciłem minimum minutę, to na tym forum "przesiedziałem" przeszło 40 godzin - li tylko pisząc. Trochę fotek by się pewnie dało zrobić ;-)

MacRayers napisał/a:
2407 postów oznacza, że jeżeli każdemu poświęciłem minimum minutę, to na tym forum "przesiedziałem" przeszło 40 godzin - li tylko pisząc. Trochę fotek by się pewnie dało zrobić
No to ja troszkę więcej :-P Tylko, że to jest typowe naginanie statystyki. Uwzględnij jeszcze pory dnia w których to robiłeś i warunki foto za oknem. :mrgreen:

Jasiek Matacz napisał/a:
A co do orgazmu, taki by byl gdyby dane by mi bylo pobawic sie 24/2 lub 85/1.4, DA 40 bylby co najwyze jakis oh lub ah :-)

Miałeś w rękach limiteda ? 24/2 i 85/1.4 to aluminiowe kloce niczym nie różniące się od tego co można spotkać na wysokiej półce w innych systemach. Tam jednak tak łatwo nie znajdziesz finezji limitedów.
Jasiu - jeżeli twierdzisz że FA35/2 jest w zakresie obudowy OK, to znaczy że nie miałeś w ręku Limiteda. ;-) Zawyłbyś głośno i tyle. Przypomnę się Tobie za jakiś czas - zobaczymy co powiesz, gdy dojdzie do Twojego ogródeczka jakiś mały limitedzik :mrgreen: Może będzie tak jak u jednego Kolegi (którego bardzo zresztą lubię), że świetne są tylko te obiektywy i tylko te sprzęty, którymi aktualnie robi zdjęcia....

[ Dodano: 2010-09-27, 10:13 ]
Dada napisał/a:
Uwzględnij jeszcze pory dnia w których to robiłeś i warunki foto za oknem.

K-5 + ISO51200 i można iść na spacer wieczorową porą po mieście :mrgreen: Technologia nam dosypuje miejsc i czasu, gdzie i kiedy można robić fotki.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Po cmentarzach i ciemnych zaułkach i piwnicach też :-P :?:

MacRayers napisał/a:
K-5 + ISO51200 i można iść na spacer wieczorową porą po mieście
No to dopiero za jakąś małą chwilę. :-P

PK napisał/a:
Crow, czy mógłbyś powiedzieć o co chodzi w tym wątku

Podad pół roku temu znalazłem zbiorowe sample...

Co was tak zagrzało z wykopaniem tego tematu :mrgreen:

Crow napisał/a:
Co was tak zagrzało z wykopaniem tego tematu :mrgreen:

Jesień Panie, skoki ciśnień, brak natchnienia to i złość, że o limitedach się jeszcze chce komuś pisać... ;-)

Ja tam wolę cykać niż pisać :-P

Wiesz, kolorowo się robi, to trzeba jakiegoś slajdzika odkopać w lodówce, wziąść analoga, ze dwa limitedy do kieszeni, i na spacer pójść. A na razie pada, to pogadać i popisać można. :mrgreen:

Crow napisał/a:
Ja tam wolę cykać niż pisać :-P
A Ty w końcu "Wojtka" kupiłeś ? Bo Kolega zaniemógł i jakoś zapomniał o mojej prośbie... Ja też o nim zapomnę ;-)

Nie bo na COŚ jednak poczekam ;-) , ale w sumie to się jeszce namyślę... nad DA21..

Crow napisał/a:
Nie bo na COŚ jednak poczekam ;-) .
Nie rób żniw podczas wykopków! Chcesz by naprawdę zrobiło się tutaj gorąco ? :mrgreen: COŚ dadzą na wiosnę, bo teraz trzeba K-r i K-5 upłynnić. Matryca nowa do A950 już jest to i będzie do COSIA... ;-) :-B

[ Dodano: 2010-09-27, 11:53 ]
Crow napisał/a:
ale w sumie to się jeszce namyślę... nad DA21..

Hm... no w sumie to nawet fajne szkło. No i znowu Limited :mrgreen:

MacRayers napisał/a:
Crow napisał/a:

Hm... no w sumie to nawet fajne szkło. No i znowu Limited :mrgreen:

Najlepsze jest to, że się go pozbyłem na szczęście bez strat finansowych. Ot, coś mi strzeliło do głowy, a teraz szerokości mi brakuje :-/ .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Crow napisał/a:

Crow przestał wierzyć w PełnąKlatkę, mówię wam ;-)

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Crow, Rozumiem ,że miałeś już DA21 :?: ,też coś mnie ostatnio na nie wzieło ;-) jak sprzedałem 77 ;-)

Skocz do: