micitek  Dołączył: 10 Cze 2008
opiszon, jakbyś nie założył konta w BZ WBK, to Twoja wyplata poszłaby na rzecz biednego prezesa :lol:

Z sms'ów powiadamiających o ruchu pieniędzy na koncie zrezygnowałem, choć nie były wcale takie drogie - pierwsze 3 miesiące za darmo, potem możliwość płacenia ryczałtu 5zł/30 dni

koperek, jakbym chciał zainwestować kasę, to wziąłbym 100 tys. zł kredytu i przykładowo kupił jakąś nieruchomość w USA ;-)

Enzo, hasła jednorazowe wysyłane są sms'em.

Cytat
Ogólnie rzecz ujmując - większym ryzykiem od bankowości internetowej jest korzystanie z bankomatu - tu możesz stracić pieniądze i zęby

Gotówkę mam zawsze z innego źródła, po to jest kawałek plastiku, zwany dalej "kartą" :lol: , żeby nie inwestować w protetykę :mrgreen:

Jednak dla własnego spokoju będę korzystał z bankowości on-line via ubuntu ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
micitek napisał/a:
opiszon, jakbyś nie założył konta w BZ WBK, to Twoja wyplata poszłaby na rzecz biednego prezesa :lol:

to nie jest wymóg, ale warunki dla pracowników są na tyle dobre, że nie ma sensu szukać innego

zresztą nigdy nie miałem konta w innym banku, więc to dla mnie nie problem :-)

koperek  Dołączył: 03 Sie 2008
micitek napisał/a:

koperek, jakbym chciał zainwestować kasę, to wziąłbym 100 tys. zł kredytu i przykładowo kupił jakąś nieruchomość w USA ;-)

Tak to calkiem dobry pomysl ;) Raczej chodzi mi o takie bardziej ciulanie na gieldzie ;P i operowanie "malymi" kwotami a nie 100 tys ;)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
opiszon, W BPH się nie traci. Darmowe.
Byłem kiedyś W BZWBK, wcześniej w BZ i właśnie po połączeniu (czyt. poł...knięciu) z WBK, ceny za usługi znacznie wzrosły, a jakość wcale nie.
W ING za wpłatę gotówki na konto w tym samym oddziale, ale nie przez właściciela, pobierają 7,- zł! Lichwa.
W BPH są chyba najlepsze zabezpieczenia. Dla firm autoryzacja operacji internetowych kartą chipową (nie mylić z bankomatową, bo tu robisz to na własnym komputerze). Konta indywidualne mają 2 hasła (w tym 1 maskowane) i autoryzację SMS. Hasło maskowane jest dobre w miejscach publicznych, bo nikt nigdy nie może podglądnąć całego, a najwyżej tylko kilka znaków, o które pyta system.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Też mam konto w BZ WBK i nie narzekam. Założyłem jak się rejestrowałem na Allegro - była wtedy promocja z Allekartą. Konto bez opłat, 5 sms-kodów na miesiąc gratis reszta płatna zgodnie z taryfą operatora (czyli grosze) ale chyba tylko w jednym miesiącu potrzebowałem więcej niż 5. Dodatkowo zbieram punkty Payback (łączona oferta z allegro i BZ WBK) - za transakcje z allekarty punktów dostaje się 2x więcej (już raz wymieniłem na mały gadżet ;)). Darmowe wpłaty w oddziałach banku, bankomaty gratis tylko BZ WBK ale rzadko korzystam. Allekarta pozwala również na transakcje za pomocą PayPala (np. za aukcje ebay). Jedyny minus to niewysokie oprocentowanie - ale jak mam nadwyżkę (narazie baaarrdzo rzadko :/) to wpłacam na darmowy rachunek oszczędnościowy w mBanku ;).

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
piotrecius, Wszystko zależy, kto do czego używa.
Jedne banki mają darmowe przelewy, inne SMSy, jeszcze inne brak opłat za utrzymanie, a jeszcze inne dobry serwis. Niektóre wszystko mają... do d..., ale za to chętnie dają kredyty.

piotrecius napisał/a:
Jedyny minus to niewysokie oprocentowanie - ale jak mam nadwyżkę (narazie baaarrdzo rzadko :/) to wpłacam na darmowy rachunek oszczędnościowy w mBanku ;).
ja wpłacam na konto oszczędnościowe w WBK - i tam już jest rozsądne oprocentowanie ;-)

W ING na rachunku oszczędnościowym jest 5% (5,25% gdy na koncie jest powyżej 100000zł - który student dysponuje taką ilością pieniędzy :lol: ).

u mnie 5.5% ;-)

Przy niskich wpływach na konto, są to, delikatnie mówiąc, wartości pomijalne :mrgreen:

micitek, oczywiście że tak
ale przy trochę większych - jak dla mnie to dobry sposób żeby kasa nie traciła na wartości, a giełda i fundusze, to w tej chwili tak ryzykowna gra ...

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
JA powiem krótko - BZ WBK - NIE POLECAM

MAm przykre doświadczenia i tyle - więcej nie będę tego roztrząsał, ale opinię swą wyraziłem.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
opiszon napisał/a:
giełda i fundusze, to w tej chwili tak ryzykowna gra ...

Jak nie akcje, to zawsze zostają krótkie pozycje na kontraktach :)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
moje 3 grosze w skrócie : wszystko inne byle nie mBank: 7 lat w mBanku, od stycznia tego roku zmieniłem na Lucas, konto w mBanku zostawiłem z kilkoma groszami na płatności allegro (choć chciałem ostentacyjnie je zlikwidować - tak jakby to kogokolwiek z ichniego marketingu interesowało.... :-? ) - jak kogoś interesuję to w skrócie : "akcja bankomatowa visa około stycznia 2008 " - jakby co dam szczegóły.
dodatkowo raczej nie skuszę się na kody smsowe (wolę z kartki) z jednego powodu: kartka jest niezawodna. Pracuję w pionie technicznym jednego z operatorów komórkowych i pojęcie natychmiastowości smsa jest baaaaardzo względne.....

Ganz, nie jest tak źle z smskodami
dużo z nich korzystam, i dochodzą zazwyczaj po kilku sekundach, maksymalnie kilkunastu

[ Dodano: 2008-10-08, 21:54 ]
Ganz napisał/a:
"akcja bankomatowa visa około stycznia 2008 "

no właśnie - niektóre banki nie miały z tym problemów ;-)

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
Jestem w trakcie zakładania firmy. Kolędowałem po różnych bankach i w końcu zdecydowałem się na Wielkopolski Bank Spółdzielczy. Dobre oprocentowanhie na bizneskoncie i osobistym, wszystkie internetowe opcje, dobra prędkość transferów, niewysokie opłaty i mogę iść w bamboszach (zaraz koło mego domu), sondę zaczynałem w PKOBP - ta pobierają wręcz haracze. Minusem jest mała ilość placówek w kraju (zasięg raptem do Bydgoszczy), no i niewiele bezpłatnych bankomatów.

bombadilla, a WBS nie należy do Spółdzielczej Grupy Bankowej ? bo jak należy to chyba bankomatów jest w miarę dużo??

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
Też mnie to trochę dziwi, ale nie. Jest to niezależny od tej grupy bank z centralą w Łubowie (przed Gnieznem), w Poznaniu ma główny oddział przy Gołębiej. Bankomatów własnych ma 20 i 3 należące do BZWBK w Poznaniu, Łodzi i Konine (ciekawe, dlaczego nie wszystkie)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
dochodzą zazwyczaj
- nawet w 99%, ale jak okaże się, że ten 1% zawiedzie, to akurat wtedy będzie to najważniejsza Twoja transakcja i szybko mi przytakniesz ;-)
Co do mBanku (będę pisał z pamięci, raczej ogólnikami - szczegóły można znaleźć w sieci):
około stycznia 2008 (nie pamiętam czy był to piątek, czy poniedziałek) wypłacałem kasę z bankomatu (i wszystko OK). We wtorek rano pojechałem po odbiór jednej rzeczy do łazienki (lustro) i płacę kartą, a pani mi mówi: brak środków na koncie, ja na to: "bez jaj!" proszę sprawdzić jeszcze raz. Po kolejnych 2 próbach to samo. Na szczęście miałem resztki gotówki. Pędem do samochodu, odpalam laptopa na masce, łącze się do netu, a tam na koncie kilkanaście razy ta sama kwota znika z konta (ta, którą wypłaciłem we wspomniany piątek/poniedziałek- jeśli się nie mylę to 18 razy!) - a miałem wtedy ustawiony max limit wypłat dziennych (budowa, te sprawy) - efekt minus na koncie (chyba -2500pln), które nie ma debetu, ani kredytu..... Zimny pot na plecach, bo pierwsze podejrzenie to to, że ktoś skopiował kartę w bankomacie i powielił transakcję, więc dzwonię do BOKu (oczywiście wszyscy dzwonią więc kilka razy trzeba próbować żeby się dodzwonić), a pani mnie informuje, że mają awarię, wiedzą o niej od poniedziałku godz 18:00 i do tej chwili nie ma instrukcji co mówić klientom, nie wie kiedy naprawią, nie wie kiedy kasa, nie wie nic! Ok godz 14:00 dostaję smsa z mBanku, że mi kasa z konta zniknęła, żenada, od rana trąbią o tym wszystkie media, szczerze mówiąc to dowiedziałem się o tym szybciej z RMFu niż z własnego banku.
Konkrety: przed błędem w raportowaniu transakcji visa nie uchronił się tylko multibank i mBank (ponoć ten sam system transakcyjny). Zawiodły 3 podstawowe reguły transakcji bankomatowych:
- blokada wielokrotnej wypłaty (limit 3 dziennie)
- blokada wypłaty poniżej salda konta
- blokada wypłat powyżej limitu dziennego.
na stronie mBanku (komentarze pod oficjalnym oświadczeniem) wrze: wyzywają ich od złodziei itp... Kasa wraca na konto (chyba) po 3 dniach. Po prostu jedna wielka ignorancja wobec klienta: Zero informacji o awarii, sms i oficjalne stanowisko na www, dopiero po tym jak o akcji wie już cała Polska (z mediów zresztą). Wyobraźcie sobie teraz mnie-dziecko komputerów i internetu, bez gotówki (2 złote w portfelu :mrgreen: ale kupa wirtualnej kasy na koncie.....), z plastikiem w ręku (bo przecież wygodne - po co drugie konto, po co gotówka ?) z rodziną na utrzymaniu, z ręką w nocniku i głupim spojrzeniem pani w sklepie. Gdyby nie najbliższa rodzina i porzyczki to jak bym dał radę? Zwykła informacja smsem z banku o 19:00 lub nawet 23:00 w poniedziałek, wiele by załatwiła, a tu : "mamy Cie w d...". Po prostu żenada. Po raz pierwszy zrozumiałem co to Matrix: jeden klik i jesteś nikim...
Pal licho awarię - można się z tego wytłumaczyć lejąc wodę językiem technicznym nic nie rozumiejącemu tłumowi, ale z olewatorstwa już się nie da wytłumaczyć...
Sorry za emocje i poemat, ale złe chwile wróciły...

Ganz napisał/a:
opiszon napisał/a:
dochodzą zazwyczaj
- nawet w 99%, ale jak okaże się, że ten 1% zawiedzie, to akurat wtedy będzie to najważniejsza Twoja transakcja i szybko mi przytakniesz ;-)

spoko - jak mi sms nie dojdzie, to powtórzę - co w tym wielkiego ? ;-)
lepszym rozwiązaniem byłby pewnie token, ale trochę za mało transakcji robię, żeby sobie tylko kłopot z kolejnym urządzeniem robić :-)

co do problemów z Visą - ja się zabezpieczam w ten sposób, że na koncie do wydatków codziennych mam potrzebną, niewielką ilość pieniędzy - w razie potrzeby przelewam na nie z drugiego konta ;-) jakoś da się żyć, no i nie napada mnie szał zakupów jak nie przygotuję się do tego wcześniej :-P

Skocz do: