Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Fazi napisał/a:
Ja w pokoju 16m2 mam 37" i stwierdzam, że zrobiłem błąd nie kupując 42" :mrgreen:
Powierzchnia pokoju jest nieistotna.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
istotna jest odległość od monitora (można mieć długi, wąski pokój o powierzchni 16m2 i oglądać albo "w poprzek" albo "na długość" pokoju

ja mam trochę większy pokój niż Faziego - jakieś 20kilka metrów, ale odległość od TV to ok 1.5metra i IMHO 32'' jest ok

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
ziemo napisał/a:
matb, ja w podobnej sytuacji (i też nie mam za bardzo pojęcia) wypatrzyłem i potem wyguglałem sobie samsunga LE37C650 rozmiar będzie 40 albo 37. W sklepie oglądałem i obraz nie straszył, dodatkowo ma "internet" tzn pikasa, jutub, jakies polskie onet czy gazeta i kilka innych w okrojonej wersji można sobie podglądać. Filmy, empetruchy, jotpegi z usb i sieci ponoć też otwiera, ale jak pisałem nie znam się i może to złom.

mi kolega też polecił ten model (a właściwie jego szwagier, który pracuje w euro rtv agd) i chyba go kupię, jakoś specjalnie wymagający nie jestem i powinien wystarczyc.

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Powierzchnia pokoju jest nieistotna.

Ale odległość oglądania już ma wielkie znaczenie tak jak napisał opiszon ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
istotna jest odległość od monitora
Gdzieś wyczytałem, że średnio przyjmuje się 2,5-krotność przekątnej, jako odległość minimalną

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Ostatnimi czasy kupowałem TV LCD LED więc jestem na czasie z tematem. Przewaliłem większość for o tej tematyce, spędziłem kilka godzin w MM i Saturnach gapiąc się na różne ekrany ku uciesze sprzedawców i zdecydowałem się na Sharpa z racji bardzo dobrej reprodukcji kolorów i najbardziej czarnego czarnego wśród paneli LCD LED. Model to LC-46LU705E. Także Tobie polecam model LC-40LE705EV albo LC-40LE700EV. Różnica między nimi to brak gniazda CI+ w 700.
Ma podświetlenie full LED w przeciwieństwie do nowszych mocno reklamowanych modeli 800/805 które mają dodany kolor żółty do RBG.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Co to jest gniazdo CI+?

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
To jest gniazdo do modułu, który dostaniesz od swojego dostawcy TV cyfrowej. Idea tego rozwiązania jest taka żeby nie podłączać do TV zbędnych urządzeń typu dekodery.
Na zachodzie się to już rozwinęło a w PL jest w powijakach tak jak cała cyfrowa telewizja. :roll:

schwefel napisał/a:
Na zachodzie się to już rozwinęło a w PL jest w powijakach tak jak cała cyfrowa telewizja. :roll:

w powijakach jest dlatego, że większość nadawców TV paruje karty abonamentowe z odbiornikami, dzięki czemu karty CI+ są bezużyteczne

gdyby nie to, to przeszedłbym na cyfrową kablówkę (z kartą CI+ DVB-C), a tak siedzę na analogu, bo wolę mieć 1 urządzenie mniej (dekoder cyfrowy) i sterowanie z 1 pilota

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mój dostawca TV oferuje takie rozwiązanie ale dekoder cyfrowy z kartą miałem wcześniej niż telewizor z tym gniazdem.

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010
plwk, ale to raczej nie jest problem zamienić.... ;-)

Fazi, ale koszt - i w pełni rozumiem plwk

CI+ to zawsze będzie pewien luksus - nawet jak karty nie będą parowane z dekoderami - bo z różnymi TV współpracują różne modele kart CI+ (przynajmniej z tego co się kiedyś orientowałem) i operator TV nie będzie mógł ich oferować "gratis" - tak jak teraz robi się to z dekoderem

a szkoda - choć taka karta CI+ i tak jest upośledzona w porównaniu np do dekoderów z twardym dyskiem

Zmiana nie pociąga za sobą żadnych kosztów ale dekoder nie przeszkadza i ma dobrze widoczny z łóżka zegar :-D

plwk napisał/a:
Zmiana nie pociąga za sobą żadnych kosztów

a to fajowo :!:
plwk napisał/a:
dekoder nie przeszkadza i ma dobrze widoczny z łóżka zegar :-D

zegar - kwestia dyskusyjna - u mnie w nocy nie może nic tykać ani świecić - jak jedziemy do rodziców, to Kasia zakrywa wszystkie świecące się diody (od TV, dekodera, liveboxa (router neostrady) ) - całe szczęście że nasz TV LG ma możliwość personalizacji ustawień diody - tzn można ustawić czy ma świecić na stand-by i osobne ustawienie dla świecenia w trakcie działania TV - inaczej musiałbym na noc wyłączać listwę do której jest podłączony TV :-D )

mi dekoder przeszkadza o tyle, że jak już pisałem, wolałbym mieć tylko 1 pilota ;-) dlatego dla mnie CI+ to byłoby świetne rozwiązanie (gdyby nie głupia INEA :-/ )

Dobrze widoczny w takim sensie, że widzę gdy uniosę głowę, gdy leżę to nie widzę.

plwk, to nie jest ważne - wystarczy że jest :-D

//o dziwo, wydaje mi się, że trochę zjechaliśmy z tematu

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
piotr_luk napisał/a:
Gdzieś wyczytałem, że średnio przyjmuje się 2,5-krotność przekątnej, jako odległość minimalną

Przy HD to raczej odległość maksymalna, no chyba, że ktoś ma wzrok pilota myśliwskiego z czasów Bitwy o Anglię :mrgreen: . Po prostu z większej odległości nie widać różnicy pomiędzy całym HD, częściowym HD, czy też zwykłym porządnym PAL-em (np. dobrym DVD). Zresztą moim zdaniem nie ma za dużych telewizorów, są tylko takie, które się w pokoju nie mieszczą ;-) .

Kiedy do domu przywieźli mi nowy telewizor (42 cale), to żona krzyczała, że gdyby wiedziała, że to takie wielkie, to by nie pozwoliła kupić (wcześniej mieliśmy 25). Teraz 37 cali u teściów wydaje się jej sporo za mały. Ale faktem jest, że trzeba było poprzestawiać meble w pokoju, bo wielki ekran głupio wyglądał w miejscu, w którym mały telewizorek wydawał się OK.

Aha, moja odpowiedź na pierwotne pytanie, poparta wnikliwym studiowaniem tematu, jest następująca - oczywiście plazma :lol: !
Żeby kupić LCD, który ma obraz o jakości zbliżonej do panasonikowej plazmy, trzeba wydać dużo więcej pieniędzy. Przy deficycie zasobów i stosunkowo niedużych pomieszczeniach warto rozważyć plazmę 37 cali, którą można kupic za sporo mniej niż 2000 zł - nie jest to wprawdzie full HD, ale przy tej przekątnej nie ma to większego znaczenia.
Po podłączeniu polecam przestawić tryb wyświetlania na kino, a barwy na ciepłe (standardowo obraz jest przekontrastowany i zbyt zimny) i będzie OK!

Oczywiście to są wszystko moje opinie i nie biorę żadnej odpowiedzialności za efekty ich stosowania :evilsmile:

Osfald  Dołączył: 25 Sty 2010
Kupiłem ponad 1,5roku temu plazmę Panasonica 42" pełneHaDe i.... kurde mała jest :P
Dziś wiem, że powinienem zainwestować w coś lekko ponad 50cali przy materiałach HD i odległości z jakiej ogladam filmy. Generalnie obraz z plazmy i LCD daje wyraźną różnicę w jakości choć niestety okupione jest to w moim przypadku dużo większym poborem energii... coś za coś.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Niestety plazmy "FullHD" miały sporo większe zużycie energii od "HD Ready", w obecnych modelach to zużycie już jest sporo mniejsze (patrząc na parametry producenta).

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Nie zgadzam się z twierdzeniem, że plazma pobiera dużo więcej energii niż LCD. Różnica owszem i jest ale realnie to rząd wielkości 5%-15%. W LCD podświetla się matrycę przez cały czas. W plaźmie piksele nieużywane w danym momencie nie pobierają prądu. Pobór prądu ze specyfikacji dotyczy maksymalnego poboru, czyli np w przypadku wyświetlania białego ekranu.

Skocz do: