arQ napisał/a:ygrecki napisał/a:Gruszka usunęła 3, resztę patyczkiem z watą czy co tam na nim jest.
odważny ;) mnie zawsze uczyli, że matrycy pod żadnym pozorem nie dotyka się niczym, a jedynie przedmuchiwać trzeba do skutku
K-r | S 17-50 | DAL 18-55 | DAL 50-200
Yaner napisał/a:Moja nie typowa metoda.
Ponieważ robię trochę macro, przysłony w okolicach 16 czy nawet czasem 22 nie są rzadkością. Paprochy na matrycy normalnie nie widoczne tutaj są irytujące. Miałem na matrycy takie dwa paprochy, których ciągłe stemplowanie mnie zmęczyło. Nie dawały się usunąć gruchą ani na sucho pędzelkami, lenspenami itp.
Pozostała opcja na mokro, ale dwa paprochy wyraźnie wyglądające jak paprochy a nie plamki.
Paćkać całą matrycę, jakieś smugi dostać w efekcie albo coś. Myślę sobie, filtr przed matrycą jest szklany, a szkło jest twardsze od drewna. Tutaj pojawia się główny bohater patyczek do szaszłyków. Zaostrzyłem go tylko precyzyjnie i pod lupą delikatnie owe dwa paprochy z matrycy pogoniłem. Nowe paprochy z samego patyczka dały się łatwo gruszką wydmuchnąć. W efekcie mam puki co czyściutką matrycę.
Ot i moja historia :)
UWAGA każdy, ewentualnie używa na własną odpowiedzialność."
Kapeć i ze dwa słoiki