pl65  Dołączył: 25 Maj 2009
Najlepsza galeria to taka napisana przez siebie w PHP z MySQL :). Pełne możliwości indywidualnego ustawienia :P. A jak czegoś brakuje to się dopisze :P

user  Dołączył: 27 Mar 2008
izbkp, ja mam ten komfort ze sam sobie jestem adminem:D

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
pl65, ja napisałem bez MySQL.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
user, a ja mam ten komfort, że jak admin w pocie czoła walczy z kompilacją jądra to ja mam czas żeby sobie wyskoczyć w plener zdjęcia porobić ;P

user  Dołączył: 27 Mar 2008
nie codziennie jaja sie kompiluje :mrgreen:

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
pl65 napisał/a:
Najlepsza galeria to taka napisana przez siebie w PHP z MySQL :). Pełne możliwości indywidualnego ustawienia :P. A jak czegoś brakuje to się dopisze :P

Z powyższym mógłbym się zgodzić, gdyby z tekstu usunąć MySQL ;-)
MySQL jest potrzebny tylko tam, gdzie nagle okazuje się, że jednocześnie ponad 50 osób ogląda daną galerię - więc trzeba wykorzystać szybki serwer baz dostawcy (jak fajnie się forum pentax'a zachowywało w historycznych już czasach przy nadmiernym obciążeniu dostawcy konta, gdy jego serwer baz danych nie wyrabiał z obsługą wszystkich klientów ;-) -wielki wstyd.

Dlatego nigdy więcej MySQL'a, gdy nie ma takiej potrzeby.

Stosujesz MySQL - uzależniasz się od widzimisię admina dostawcy swojego konta - bo gdy nagle on zmieni konfigurację serwera, albo jego klient tam nabroi - strona Twoja zalicza kolejny pad - i masz szczęście jeśli masz swój backup bazy danych.

A PHP to niestety zgniły kompromis pomiędzy edytowalnością zawartości galerii, a absolutnym brakiem poczucia bezpieczeństwa - bo jeżeli napiszesz skrypt skutecznie zabezpieczając kod php galerii i dasz długie hasło dla admina - to sam serwer php u dostawcy może okazać się dziurawy i podatny na penetracje ;-)

Dlatego, ja wolę generator galerii postawiony na localhost - a na konto na serwerze nich leci tylko sama galeria. Administracja galerią tylko lokalnie na własnym komputerze.
Jak nie ma konta admina - to nie ma co hakować;-)

p_ttl
[Usunięty]
Galeria flash
Witam! Poszukuję jakiejś galerii flash na moją stronę. Szukam czegoś darmowego - chociaż płatne też rozważę.
Macie jakieś typy?

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Po wszystkich eksperymentach z silnikami stwierdzam że mam dość - zostaję wordpressie i uzupełniłem go o wtyczki flashowe, które dają możliwość prezentowania zdjęć, galerii i całych albumów w formie różnych animacji. Wystarczy. A prostota WP, jego promowalność w googlach po prostu wyrywają z butów... Mam dość zabawy z flashowymi wynalazkami które potem ręcznie trzeba poprawiać...

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Tok'Ra napisał/a:
A PHP to niestety zgniły kompromis pomiędzy edytowalnością zawartości galerii, a absolutnym brakiem poczucia bezpieczeństwa - bo jeżeli napiszesz skrypt skutecznie zabezpieczając kod php galerii i dasz długie hasło dla admina - to sam serwer php u dostawcy może okazać się dziurawy i podatny na penetracje ;-)

Dlatego, ja wolę generator galerii postawiony na localhost - a na konto na serwerze nich leci tylko sama galeria. Administracja galerią tylko lokalnie na własnym komputerze.
Jak nie ma konta admina - to nie ma co hakować;-)
PHP po stronie serwera ułatwiający różne zadania nie musi oznaczać posiadania tam systemu logowania i kont. PHP może odpowiadać za generowanie miniaturek, stronicowanie, z dorzuconym JS można zrobić ładne przejścia, ładowanie większych rozmiarów dynamicznie etc...

Nie należy się tego bać, "bo ktoś haknie" :-)

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
luksur napisał/a:
[b]Ja sobie założyłem hosting na my3gb.com (...)

Ja bym raczej nie polecał tej domeny. Używałem jej jakiś czas i wszystko było ok, ale jak zmieniłem przeglądarkę na operę to za każdym razem jak wchodzę na my3g.com to wyskakuje komunikat, że ta strona jest jakaś oszukańcza i cała zawirusowana oraz że Opera stanowczo odradza wchodzenia na tą stronę. Nie wiem ile w tym prawdy, ale "przezorny..."

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Matewka napisał/a:
za każdym razem jak wchodzę na my3g.com to wyskakuje komunikat, że ta strona jest jakaś oszukańcza i cała zawirusowana oraz że Opera stanowczo odradza wchodzenia na tą stronę.

Użytkownicy Firefoksa z zainstalowanym dodatkiem "WOT" (web of trust) również informują o złej reputacji witryny.

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Myron napisał/a:
Użytkownicy Firefoksa z zainstalowanym dodatkiem "WOT" (web of trust) również informują o złej reputacji witryny.

Jeszcze dodam, że ostrzeżenie wyskakuje tylko, jak się wchodzi na my3gb.com. Nie ma ostrzeżenia, kiedy wchodzę bezpośrednio na stronę mojej galerii np. www.moja-galeria.my3gb.com

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ja na start popróbuje jednak picasy

nawet to jakoś wygląda no i 1gb miejsca za free

Picasa to dobry początek, zwłaszcza że ma gotowe skrypty slideshow itd... wystarczy osadzić to na jakiejś statycznej stronie i już...
Zawsze większym problemem dla mnie była domena od hostingu. Dziś, po 2 latach doceniam baaardzo luksus, jakim jest posiadanie władzy nad swoją nazwą w internecie, bazami, stronami i podstronami, mailami... Posiadanie własnego hostingu z domeną to nie tak szalone ceny jak parę lat temu - warto zainwestować! Zwłaszcza, że przy okazji dostajemy gotowe instalatory przeróżnych skryptów galerii itd...
Cóż... Każdemu wedle gustu i zasobności portfela - można zacząć od darmowej picasy i wypromować się w sieci przy pomocy google'a i flickra. Można wykupić swoje i się nie prosić :)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
...można zacząć od darmowej picasy i wypromować się w sieci przy pomocy google'a i flickra....
podobny mam zamiar, ale zycie pokaże

Mnie się na przykład podobają skrypty flashowe na iportfolio, czy jak się tam ten portal nazywa - albo na carbonmade - świetnie zrobione multimedialne strony. Gdyby nie fakt że już opłacam sobie hosting, pewnie za te kilkadziesiąt dolarów wykupiłbym sobie konto na carbonmade, flickr czy iportfolio.

[ Dodano: 2010-11-18, 20:00 ]
Widzę że po tak długim czasie, ciągle ktoś wpada z tego wątku na moją stronę. Śpieszę więc wyjaśnić, że moje podejście do galerii flashowych zaostrzyło się bardzo - może przez popularyzację mobilnych rozwiązań i to nie tylko z powodu braku flasha w produktach apple, ale generalnie mobilności odbiorców - flashowe stronki są cięższe, a niektórzy z moich odbiorców mają taryfy pakietowe. Dlatego też w tej chwili używam wtyczek "galeryjnych" do wordpressa opartych o javę (nextgallery i temu podobne oparte o jQuery)... W tej chwili to chyba rozsądny kompromis między zgodnością stronki ze standardami a "multimedialnością".

Skocz do: