alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
marek. napisał/a:
Sugerujesz, ze sensory k100d i k10d dzieli taka sama przepasc technologiczna jak Mark II i Mark III

Nie, sensory w k100d i k10d dzieli co najwyżej miedza technologiczna. A mkII i mkIII to przepasc technologiczna przede wszystkim w kwestii sensora, wytłumienia całej elektorniki około-sensorowej i post-procesu danych.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Mnie sie wydaje ze kolega po prostu wnioskuje tak na podstawie kompaktow. W komaktach rzeczywiscie czesto producenci stosujac ta sama magtryce stosowali interpolacje zeby sprzedawac aparat ktory ma wiecej mpix, ale rzeczywiscie mocniej szumial i relanie rozdzielczosc zdjec byla podobna (Canony serii A).

Jednak lustrzanki to zupelnie inna wielkosc matrycy!!! I tutaj juz nie ma raczej mowy o interpolacji czy innych tanich trikach marketingowych (takich jak "niby" stablilizacja z kompaktow). To tak jak czesgto producenci samochodow wala niezle marketingowe sciemy, ale w Formule 1 juz stosuje autentyczne rozwiazania.

Poza tym w razie watpliwosci zawsze mozesz porownac przykladowe zdjecia z k10d i k100d. To nie jest "sztuczne" 4mpix wiecej. Ale inna kwestia czy te dodatkowe pixele Ci sie tak bardzo przydadza. Bo same pixelki to nie wszystko.

Ja wybralem GX-10 ze wzgledu na latwiejszy dostep do funkcji i lepsza ogolna ergonomie.

marek.  Dołączył: 24 Lis 2007
Czyli podsumowujac wybor pomiedzy k100d a k10d:
- <=6Mpix: jako, ze matryce zastosowane w tych paratach dzieli co najwyzej "miedza technologiczna" przy zastosowaniach do 6Mpix k100d moze sie okazac lepszym wyborem, poniewaz daje mniejsze szumy (nie doszukalem sie innych roznic miedzy aparatami, ktore moglyby poprawic jakosc zdjec w jednym z aparatow).
- >6Mpix: przy zastosowaniach powyzej 6Mpix (jakies inne niz wielko-formatowe odbitki?), k10d ma przewage ze wzgledu na matryce o wiekszej rozdzielczosci. Sprawa interpolacji 6Mpix zdjecia k100d, do rozdzielczosci 10Mpix i porownaniu efektu z orginalnym zdjeciem k10d jest dosyc mglista. Zalezy od wielu czynnikow, i moze sie okazac, ze efekt bedzie bardziej niz zadowalajacy.

Poprawcie mnie, jesli sie myle.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
marek., cóż, o wyborze aparatu zazwyczaj decyduje nie tylko rozdzielczość matrycy.

[ Dodano: 2007-11-26, 15:10 ]
Jednak jeśli Ty masz taki wybór dopiero przed sobą, nie wybieraj Pentaxa. Będziesz zawiedziony jeśli kupisz k100 lub k10 zamiast d40x.

lipalipski napisał/a:

Jednak jeśli Ty masz taki wybór dopiero przed sobą, nie wybieraj Pentaxa. Będziesz zawiedziony jeśli kupisz k100 lub k10 zamiast d40x.

Dlaczego ?
Podoba mi sie kompatybilnosc ze starymi i nowymi szklami pentaxa + m42, podoba mi sie stabilizacja obrazu oraz sensowny kit na starcie, w koncu podobaja mi sie zdjecia robione na Pentaxach przez aktualnych uzytkownikow. Staram sie jedynie wyluskac realne roznice (w kwestii wplywu jednego czy drugiego korpusu na jakosc zdjec) miedzy k100d/k10d, bo tu jedynie mam dylemat.
Na Pentaxa jako takiego jestem zdecydowany.

Każdy Ci tu powie, że lepiej kupić d40x.

A puszka nie ma prawie żadnego wpływu na jakość zdjęć. Wspomnianym wyżej Nikonem spokojnie zrobisz fajne fotki.

lipalipski napisał/a:
Każdy Ci tu powie, że lepiej kupić d40x.

A puszka nie ma prawie żadnego wpływu na jakość zdjęć. Wspomnianym wyżej Nikonem spokojnie zrobisz fajne fotki.

No tak, tylko jest drozszy, oferuje mniej (stabilizacja) i jest drozej przy dalszych zakupach.
A co do puszki, wszystkie puszki robia takie same zdjecia przy kazdych ustawieniach i warunkach ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
lipalipski, daj spokój, bo ci jeszcze uwierzy i będziesz miał wroga.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
marek. napisał/a:
Staram sie jedynie wyluskac realne roznice (w kwestii wplywu jednego czy drugiego korpusu na jakosc zdjec) miedzy k100d/k10d, bo tu jedynie mam dylemat.

marek, ogladales sample z k100 i k10 na dpreview? Jest to o tyle dobre posuniecie, ze zdjecia wykonywane sa na tej samej scenie, wiec mozesz sprawdzic kropy z RAWow wykonanych tymi dwoma puszkami. k10 oddaje wiecej detali.

Edit:
Dodam na szybko linki do kropow:
k100d: http://a.img-dpreview.com...0-acr-crops.JPG
k10d:
http://a.img-dpreview.com...w-acr-crops.jpg

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
ŻAL
W sumie żal mi trochę gościa, nie zabardzo orientuje się w temacie, pyta o radę mocniejszych od siebie a ci mocni zamiast dać mu jednoznaczną odpowiedź, wyszydają go i podśmiewują się z niego... Wiem, że nie należy brylować wiedzą jeżeli nie wie się do końca ale proszę o choć trochę wyrozumiałości, bo niektórych nie poznaję...

PilowBox :-/
Marek - na pocieszenie :-B

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Sądzę że wątek rozwinął się tak a nie inaczej bo marek., wyskoczyłeś z dziwnym zrozumieniem tematu. Mam wrażenie że sądzisz, iż:

matryca jest jakąś czarodziejską taflą która rejestruje 6, 10 albo 4 Megapixele zależnie od procesora który ją obsługuje (ryzykowne jest to co ja tu opisuje bo jak rozumujesz to sam najlepiej wiesz).

Rzecz jasna tak nie jest. Matryca składa się z tylu elementów światłoczułych ile pikseli ma zdjęcie (z grubsza). To co jest rejestrowane przez określony element, wyświetlane jest przez odpowiadający mu piksel na zdjęciu, bez interpolacji, kropka.

(pomijam różnicę w działaniu różnych typów matryc bo to tutaj nie istotne)

sunshine, ja także nie poznaję kolegów forumowiczów. Cóż to się stało, że mimo interesującej i dość długiej dyskusji na temat matryc, byłem pierwszym, który uczciwie i otwarcie zaproponował najlepszy możliwy aparat?

A kiedy ktoś pyta o radę, może nie powinien upierać się, przy swoich błędnych opiniach. Oraz zwrócić uwagę na cenną wskazówkę, iż puszkę wybierać się powinno zwracając uwagę na inne sprawy, niźli tylko liczba fotoceli na matrycy.

hamster napisał/a:
Sądzę że wątek rozwinął się tak a nie inaczej bo marek., wyskoczyłeś z dziwnym zrozumieniem tematu. Mam wrażenie że sądzisz, iż:

Rzecz jasna tak nie jest. Matryca składa się z tylu elementów światłoczułych ile pikseli ma zdjęcie (z grubsza). To co jest rejestrowane przez określony element, wyświetlane jest przez odpowiadający mu piksel na zdjęciu, bez interpolacji, kropka.

Dokładnie tak to rozumiem. Natomiast jesli chodzi o interpolacje moje pytanie dotyczylo nie matryc tylko interpolacji software'owej (na pececie) zdjecia z 6M z k100D do 10M i porownania efektu ze zdjeciem z k10D (w szczegolnosci poziomu szumów np. w iso 1600). Kropka.
Liczylem, ze ktos moze sie tak bawil, ewentualnie moglby mnie przekierowac do miejsca gdzie efekty podobnych zabaw mozna znalezc.

W zamian dowiedzialem sie, ze forum to w wiekszosci same alfy i omegi, a przestrzeni na pytania tych przed pierwszym zakupem brak - bez urazy :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marek., powiem tak. Miałem K100D, mam K10D. Kadyszkę kupiłem ze względu na wizjer i ergonomię. AF też jest szybszy. Dla mnie K10D mogłoby mieć 6MB. Taka była, dla mnie, różnica w obydwu aparatach.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
marek. napisał/a:
Dokładnie tak to rozumiem. Natomiast jesli chodzi o interpolacje moje pytanie dotyczylo nie matryc tylko interpolacji software'owej (na pececie) zdjecia z 6M z k100D do 10M i porownania efektu ze zdjeciem z k10D (w szczegolnosci poziomu szumów np. w iso 1600). Kropka.
Liczylem, ze ktos moze sie tak bawil, ewentualnie moglby mnie przekierowac do miejsca gdzie efekty podobnych zabaw mozna znalezc.

Wynik bedzie zalezal od fotografowanej sceny. W miejscach o gladkich przejsciach interpolacja w gore zadziala z ladnym efektem. W miejscach z wieloma naprzemiennymi elementami (np. igly modrzewia na tle nieba) juz tak latwo nie bedzie.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
marek. napisał/a:
moje pytanie dotyczylo nie matryc tylko interpolacji software'owej (na pececie) zdjecia z 6M z k100D do 10M i porownania efektu ze zdjeciem z k10D (w szczegolnosci poziomu szumów np. w iso 1600)

Dlatego tez zaproponowalem Ci porownanie sampli (na dpreview) tej samej sceny zrobionej k100d oraz k10d. Mozesz ocenic sobie wydobycie detali (to chyba jezeli chodzi o interpolacje i oddanie detali). Jezeli chodzi o szumy to takze znajdziesz tam sample (oni chyba robia zawsze na banknocie) i porownasz szum z dwoch tych puszek i bedzie koniec dywagacji.

[ Dodano: 2007-11-26, 20:32 ]
A nie, przepraszam, chodzi ci o interpolowanie 6 megapixeli do 10 na pececie?!?! Dopiero teraz sie wczytalem :mrgreen: Ma to sens?

marek., trzeba było zadać to pyta nie wprost, bez bzdurnych, teoretycznych uzasadnień.

[quote="kierdel"]
marek. napisał/a:

[ Dodano: 2007-11-26, 20:32 ]
A nie, przepraszam, chodzi ci o interpolowanie 6 megapixeli do 10 na pececie?!?! Dopiero teraz sie wczytalem :mrgreen: Ma to sens?

Pytam :) Ciekawi mnie jak mozna porownac szum przy interpolacji k100d 6Mpix -> 10Mpix z szumem z 10Mpix k10d.
Zdaje sobie sprawe z pikselozy robiacej sie przy interpolacji mocno skompikowanych scen, ale jakies niebo, pustynia, morze itp.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
marek., - ktos sie bawil - jakis uzytkownik nikona d70 ...jak wyszedl d200 - zrobil interpolowany obrazek z d70 do rozmiaru 10mln pix....
jak chcesz to poszukaj sobie....

A tak na przyszlosc faktycznie zadawaj pytania wprost bez ubierania tego w dziwne teorie :-)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Fafniak napisał/a:
marek., - ktos sie bawil - jakis uzytkownik nikona d70 ...jak wyszedl d200 - zrobil interpolowany obrazek z d70 do rozmiaru 10mln pix....
jak chcesz to poszukaj sobie....

A tak na przyszlosc faktycznie zadawaj pytania wprost bez ubierania tego w dziwne teorie :-)

Dla ciebie 3X :-B

Skocz do: