Co skłoniło cię do wyboru systemu Pentaxa?
Popularność K10D
5% Complete
16 (5%)
Kompatybilność wsteczna* w dSLRach
32% Complete
104 (32%)
Kultowość słynnej marki
18% Complete
58 (18%)
Doskonałe konstrukcje obiektywów
17% Complete
55 (17%)
Znajomi
5% Complete
17 (5%)
Rodzina
3% Complete
11 (3%)
Nic innego w sklepie nie było
5% Complete
18 (5%)
Pentax - fajna nazwa
12% Complete
39 (12%)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Do wyboru Kasetki skłoniło mnie posiadanie analoga Pentaxa. A do posiadania analoga tejże firmy skłonił minie ojciec, który tego używał. I tak mam, a właściwie miałem, po nim (żyje, ale foci tylko małpą -przestał robić zdjęcia, foci tylko akta w sądach) Me Supera.

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Z bidy tego pentaxa kupiłem, z bidy. Lata całe temu, jeszcze w ub. wieku, będąc łódzkim studentem, nabyłem w komisie za ciężko zarobione pieniądze pentaxa program A z 2/50. Był najtańszy, już wtedy kanony i nikony miały lepszy lans. Cieszy mnie renesans tej marki, to dobre aparaty, jeszcze lepsze obiektywy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
aldek napisał/a:
Z bidy tego pentaxa kupiłem, z bidy

No teraz wiemy co znaczy "sprzęt niszowy" :evilsmile: = smietnikowy? A jak juz ktos zanajdzie taka "niszę",gdzie leża jakies pentaxy do wziecia,to niech da znać . :-D

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
witam, jestem posiadaczem kasetki od 14dni, wybrałem dlatego że ...,
1szy aparat zenit ttl :), potem pare cyfrowych beznadziejnych kompaktów z których to właśnie pentax mi najbardziej leżał i wg mojej oceny robił ok fotki, ostatni kompakt to był nikon wielce zachwalany - dla mnie dno i po tygodniu sprzedałem,

... pamięć o tym co było czyli o przypasowaniu mi pentaxa, potem net net net szukałem czytałem, i trafiłem w sklepie na kasetke :)

co do znania marki, dziś spotkałem kumplem o którym myslałem że nie ma pojęcia co to lustrzanka, a on - "pentax stara bardzo dobra firma" aż miło się zrobiło :), za to kolejny napotkany - "co to, ee pentax, czemu nie brałeś canona, .... .... , ale wiesz ja gadzeciasz jestem" - a ja nie jestem :)

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Dlaczego Pentax...
...bo z Nikona tylko D70/D80 mi leżało w łapach (nie ta liga cenowa) a Canon 350D mnie odrzuca - plajstik jakiś taki i w ręce nie leży. A DS'a trzymało się całkiem fajnie...
Druga sprawa: Asahi, stare, piękne, manualne szkiełka...

Z braku kasy wyszedł DL2. Od lutego do dziś 12000 klatek (uczę się, cholera cały czas czegoś nowego). I nie żałuję ani jednej złotówki. :-) (choć mam chęć na K10... ;-) )

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007
A ja KASETKĘ dla pięknego czerwonego, wyszywanego PENTAX..... :shock: Od razu chciałem zamienić na ten stary od MZ-5!

Nie bijcie....

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Cytat
Dziwne, bo na Forum Pentaxa przy wyborze między K100d a D40 większość by wybrało D40... (pomijając ten nieszczęsny śrubokręt)

Mnie do wyboru Pentaksa sklonil tani Szajsung :mrgreen:

Aha - ja bym zmienil te beznadziejnie nudna zasade wyboru systemu, ktora wszedzie w necie recytuja jak mantre:

"wybor systemu zacznij od wyboru obiektywow..."

A gowno prawda! :-P

Wybór systemu zacznij od wyboru forum! 8-)

Ja wybralem forum Pentaksa i teraz choruje na Lajki i inne Zeissy :mrgreen:

:-B

Oczywiscie szanujemy tych, ktorzy wybrali Canon-Board :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
mnie ostatnio kumpel pyta patrząc na to moje lustro. "Co to to jest za firma ? pentagram tak ? " ja mu odpowiedziałem tylko "tak". nie bede mu tłumaczył co to, od czego się zaczeło itd bo i tak nie zrozumie. jak chce niech myśli że robie pentagramem. Moje zdjęcia przez to nie będą gorsze :)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Wątek dla nowoprzybyłych, więc piszę. Kupiłam Pentaksa, bo najlepiej leżał w mojej niewielkiej rączce ze wszystkich aparatów na giełdzie (no oczywiście jeśli chodzi o takie aparaty). Poza tym uważam, że ME jest naprawdę piękny - super design!!!

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Iza
aż szkoda, że mojego nie widziałaś, P3 (którego posiadam) , to jest to.....

[ Dodano: 2007-10-04, 21:29 ]
właśnie włożyłem kodaka BW 400cCN, zobaczymy, co z tego wyda

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dżejpi napisał/a:
szkoda, że mojego nie widziałaś

Może i szkoda...
Nie będę oceniać, skoro nie widziałam :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dżejpi napisał/a:
aż szkoda, że mojego nie widziałaś
jak to zobaczy mygosia to powie, ze to kolejny seksistowski wątek. ;-)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Co mnie skłoniło ?
Do zakupu pierwszego, tj. P30T, to skłonił mnie głównie Canon 500n. Kupiłem 500n po Zenku 12XP i jakoś na dłuższą metę nie mogłem się z nim dogadać. Sprzedałem, kupiłem Pentaxa z A50/1.7. Nazwa budziła jakieś takie miłe skojarzenia...
A drugi, czyli K100D, to już w zasadzie samo przyszło. Nazwa, cena i kilka szkieł po analogu. Trochę żałowałem, że nie K10D, ale dopłacać 1.5kzł praktycznie tylko za korpus ?
No i Żonie się podoba. Szczególnie pasek :-D

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007
Ludzie co to sie porobiło. Znajomi oglądając mój aparat, podziwiając zdjęcia, postanowili też kupić sobie dslr. No i co kupili jak myślicie? Żeby mieć lepszy aparat: nikona d40x, inni jakieś canony, obejrzałem nawet najnowszego sony! I chodzą jak pawie! Tylko narzekają że zdjęcia gorsze niż w ich dotychczasowych kompaktach. Pytają o te zdjęcia które im się podobały: "Jakim robiłeś to aparatem?" :lol:

cezarc  Dołączył: 21 Sie 2006
O tak - Sector, Spinner, pentax.osw.pl oraz pl.rec.foto. Zwłaszcza odpowiedzi na pytania "co wybrać, canona czy nikona a może minoltę?" - "weź pentaxa" :-)

Rozwinięcie:
Dawno temu kupiłem książkę o lustrzankach. Szczytem marzeń był dla mnie Canon A1, potem Leica R4, a potem Pentax Super Program.
Po jakimś czasie na szczycie znalazł się Canon T90.
Gdzieś po drodze wlazły aparaty AF, marzeniem były EOSy i Nikony.
A ja robiłem zdjęcia Praktiką L. Aż nagle nastąpił przeskok na Praktikę EE2 i to był prawie szok, bo miała światłomierz i tryb Av! A po roku kupno Olympusa IS-2000, zachwyt możliwościami i rozczarowanie jakością obiektywu.
Stopniowo jednak indoktrynacja na temat kompatybilności wstecznej, obiektywów SMC itp. zrobiły swoje.
Dalej było już z górki: w ciągu 3 lat MZ-6, Z1-p i K10D, już nie było odwrotu :-)
No i tydzień temu błyskotka - 540 FGZ.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
dan napisał/a:
Oczywiscie szanujemy tych, ktorzy wybrali Canon-Board

Canon-Board jest jak ich DSLR-y... Error 99... I wszystko jasne.

Co do samej firmy Pentax to non stop w życiu na nią wpadam :roll: Więc po co szukać coś innego jeżeli wiem że znowu trafię na Pentax-a

Komunia... Pentax... [next] Media Markt : przepraszam szukam cyfrówki z dobrym makro w niezłej cenie która robi w miarę dobrej jakości zdjęcia... Odp. Pentax. [next] (przyszedł czas na lusterko) szukam, szukam i szukam... I co ? Jak by nie patrzeć najlepsze body w tym czasie to nic innego jak... Pentax.

(24 lata w skrócie)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Prozaicznie będzie: se szukałem, się rozglądałem, guglałem też, a jakże...w końcu wyszło mi, że (nie śmiać się) Olek 510 albo K10. Ten ma to, ten tamto, ten kosztuje tyle, tamten z kolei cośtam cośtam.
W końcu chłyciłem w celu że pomacam jednego ....i drugiego i....jednego rzuciłem za siebie, a drugiego musieli mi wyrywać, bo sklep trzeba zamknąć. Ręce by mi gablotą przytrzasnęli, bo puścić nie chciały.
Zamówienie do Kanady poszło. I tyle.
Pozdro

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Hmm, ja zacząłem od Minolty Z3, ale że apetyt rośnie to po 2 latach chciałem lustro. Najpierw miała być Minolta D5D, potem Minolta D7D i jak juz miałem kase - to sony wzieło Minolte i du... O Canonie nie nyslałem, chwile zastanawiałem sie nad Nikonem D80, ale pokzała sie kadyszka i zachorowałem. Pół rok czekałem, żeby spadły ceny i wziąć do ręki. Pewnego dnia wziłąem i wsiąkłem... Potem znalazłem to forum i pozamiatane... Poza tym jak niektórzy tutaj nie lubie mieć tego co wszyscy... Stąd Pentax, komórki Samsunga i Renault w garażu...

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
jacekh napisał/a:
i jak juz miałem kase - to sony wzieło Minolte i du...

ja miałem dokładnie tak samo, tylko skończyło się na K100D - nie czekałem na spadek cen, kupiłem od razu jak tylko się pojawiła

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
jacekh napisał/a:
ajpierw miała być Minolta D5D, potem Minolta D7D i jak juz miałem kase - to sony wzieło Minolte i du...

wspomnisz.... jeszcze 2 lata i sony będzie nie dalej jak na 2 miejscu w sprzedaży lustrzanek...

a K10 miało akurat najlepszy stosunek jakość/możliwości/cena (jak dotąd bez zmian :mrgreen: )

Skocz do: