lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
Poprzez te wpływy z obu stron świata powinniśmy mieć bogatą kulturę, czyż nie? A tu tylko husarzy, ułani, powstańcy - kraj konserwatystów.

I czasem byliśmy. A i warto zwrócić uwagę, że to, iż istnieje jakaś większość (konserwatyści) nie znaczy, że nie istnieją znaczące mniejszości.

Choćby posiadacze Pentaxa. :evilsmile:

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Warmia... no, Bygdoszcz?

Żorż stolicą Warmii jest moje miasto a do Bydgoszczu tak w linii prostej mocno zakrzywionej mam 250km (wiem bo tam studiowałem), to ni jak się podciągnąć pod Warmię nie da :-P
Michu, a Bydgoszcz to nie jest czasem Nadrenia Północna Westfalia?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak, tak, leży za linią Maginota...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A nie przypadkiem poza Europą?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie pastwijcie się już nade mną, tylko powiedzcie wobec tego, w jakiej krainie geograficznej leży to sławne miasto Bydgoszcz... :oops: bo gugiel pojechał juz na uikend ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zorzyk napisał/a:
w jakiej krainie geograficznej leży to sławne miasto Bydgoszcz

tomecki napisał/a:
a Bydgoszcz to nie jest czasem Nadrenia Północna Westfalia?

a to koło mnie

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
.... gugiel się zlitował - Kujawy?

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
tref napisał/a:
Jeśli mówimy o regionach i pograniczach:

Polska - kraj między wschodem a zachodem, wciąż zdecydować się niemogący.

Poprzez te wpływy z obu stron świata powinniśmy mieć bogatą kulturę, czyż nie? A tu tylko husarzy, ułani, powstańcy - kraj konserwatystów.

Rzecz w tym, że właśnie husaria, cała polska jazda, ich wyposażenie, strój itd. jest dowodem na to, że byliśmy krajem wielokulturowym: mnóstwo zapożyczeń od Tatarów, Turczynów, cała zresztą tradycja Sarmacji.
Wielokulturowość zaczął zabijać Hitler, dokończyła komuna (GO "Wisła" oraz ostateczne rozwiązanie sprawy niemieckiej na ziemiach odzyskanych - l. 70-te).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
.... gugiel się zlitował - Kujawy?

Bydgoszcz to już Pomorze.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
mygosia napisał/a:
Coś w tym rodzaju. Możliwe, że to wpływ krakowski, bo Jaworzno to tak na granicy jest ;-)

język ludzi z Byczyny jest bardzo podobny do śląskiego, jest tylko mniej niemieckich słów, ale w Jaworznie już tylko starsi ludzie mówią dawnym językiem, który na Sląsku ciągle żyje

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Warmia, Mazury, Kujawy, Pomorze, Nadrenia Westfalia.... Michu, jak do Ciebie jechać, skoro nie wiadomo gdzie?
Jedno jest pewne, to nie Bieszczady. Szkoda.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vesper - z Lublina, to tak na lewo i potem prosto. A tak poważnie, to pytaj przechodniów.

Skocz do: