zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
PiotruśP napisał/a:
Jak dla mnie RT ma tylko jedną wadę - kiepskie odszumianie. Poza tym to świetny program.

Rzeczywiscie jest bardzo dobry. Tam, gdzie nie wystarcza ACR, sprawuje sie swietnie. Na szczescie klopotliwych fotek zamierzam robic najmniej, wiec i zmudnej zabawy suwakami bede staral sie unikac.

Co do wad, to w RT brakuje jeszcze przycisku "automagia", ktory by wszystko ustawial sam (jak w ACR) :P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
Kiepska wiadomosc.
Jak ja nie lubię jak się ktoś martwi.

SAMSÓNG DNG FILE CHACKET BY POLISZ PROGRAMER :-P

http://www.jarekdabrowski.net/pub/gx10dngfixer.zip

Tak samo jak ten do GX-1x i K100D - to też konsolowe maleństwo, odpalać trzeba z linii komend:
gx10dngfixer plikzrodlowy.dng [plikdocelowy.dng]

Jeśli nie podamy nazwy pliku docelowego, docelowy będzie miał dodane "_p" w nazwie.

Jeśli chcemy przewalić pliki hurtowo, to należy:
1. Wrzucić ten gx10dngfixer.exe do jakiegoś katalogu, do którego jest ustawiona ścieżka w zmiennej PATH w systemie (w ostateczności może to byc nawet \Windows\System32)
2. Stworzyć plik .bat z zawartością:
FOR %%f IN (*.dng) DO gx10dngfixer %%f
i też umieścić go w tym katalogu.
3. Teraz, uruchomienie tego pliku .bat z poziomu jakiegokolwiek katalogu spowoduje przekonwertowanie wszystkich znalezionych w tymże katalogu plików dng.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Cytat
Jeśli chcemy przewalić pliki hurtowo, to należy:

Ja pokombinowałbym w tym miejscu z TotalCommanderem gdybym używał windowsa.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zenonblacha napisał/a:
to w RT brakuje jeszcze przycisku "automagia"
Ależ to już jest 8-)
W lewym panelu sterujacym (kewy górny róg) znajduje się wybór "Postprocesing profile" i domyślnie są tam trzy pozycje wyboru: crisp (trochę za bardzo), default (normalny automat), neutral (nic nie robi). Wystarczy ustawic w preferencjach (prawy dolny róg) na zakładce "Image processing" dla pozycji "For images" wybrany profil i już. Oczywiście można stworzyć własny profil o innych nieco ustawieniach i uczynić z niego domyślny.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Jak ja nie lubię jak się ktoś martwi.

SAMSÓNG DNG FILE CHACKET BY POLISZ PROGRAMER

Dzieki Jarek!

Jeszcze troche i bedziesz jak Tom :mrgreen:

Ok, no to sprawdzam jak to dziala.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Panowie pytanie czysto lamerskie. W SILKYPIX odszumianie nastepuje po przejechaniu do minimum czy maximum, bo jak na razie to nie widze roznicy w tym odszumianym a nie odszumionym :-/

Włącz powiększenie 100%

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
yourNIGHTMARE napisał/a:
... po przejechaniu do minimum czy maximum ...
Nie bałdzo wiem o co chodzi. W mojej darmowej wersji SilkyPix odszumianie jest ustawione na stałą wartość, której nie można zmienić - odszumiany jest każdy plik, każdy z takimi samymi parametrami. Jedyny wpływ na wielkość szumu mam poprzez zwiększenie lub zmniejszenie wartości wyostrzania (Neutral, Faint sharp for noisy scene itd.).
Chyba, że masz full wersję, to co innego :).

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Wiec w opcji Noise Rduction mamy nastepujace suwaki:

False color ctrl: min-max
Noise reduktion: min-max

a ponizej jeszcze dodatkowe menu:

Noise level: min-max
Noise cancel: min-max
Geometric NR: min-max

Jak poustawiac owe parametry aby cokolwiek odzsumilo mi fotki powiem, ze szumy spore bo ISO od 800-1600

PS Nie wiem sciagnelem z netu z brytyjskiej strony i chyba triala 30 dniowego ale te wszystkie parametry o ktorych pisze sa po kliknieciu w miotelke ;-) Wszystkimi da sie przesuwac.

Ok, program od Jarka dziala.

Ponizej male porownanie, tego co domyslnie daje PPL i Lightroom z samsungowego DNG:

PPL:

Lightroom:

PPL crop:

Lightroom crop:

Na ustawieniach domyslnych PPL ma lepsze, bardziej naturalne oddanie kolorow. Odcien leci ciutke w strone zielonego. Natomiast w Lightroomie jest jak dla mnie za duzo magenty.

dan napisał/a:
Natomiast w Lightroomie jest jak dla mnie za duzo magenty.
... zmieniasz odpowiedni suwaczek (Tint obok WB, albo w Calibration na -4 i po sprawie).

Cytat
... zmieniasz odpowiedni suwaczek (Tint obok WB, albo w Calibration na -4 i po sprawie).

Wow! Dzieki za wskazowke Zorż :-P

Zawsze do usług :mrgreen: :-B

dan, w Lightroomie otwierałeś oryginalnego rawa, czy przekonwertowanego?
Jak oryginalnego, to OK - jak przekonwertowanego, to upewnij się, że w sekcji Calibration masz wybrane "Pentax 1.00" - w ACR domyślnie ustawiało mi się "ACR 3.7" i WB był inny, niż na oryginalnym pliku.

[ Dodano: 2007-09-27, 07:59 ]
Szumak napisał/a:
To znaczy? Jakieś szczegóły?

Szumak napisał/a:
To znaczy? Jakieś szczegóły?

Metod Jarku jest wiele:
- można dodać sobie button do toolbara: [Konfiguracja]->[Zmień pasek narzędzi] tam podajemy polecenie i jego parametry (w pomocy jest wypisane jakie zmienne można użyć), może to działać z filtrem rozszerzeń lub bez...
- druga metoda: można wykorzystać konfigurację przeglądarki dla konkretnych typów plików [Konfiguracja]->[Opcje...]->[Edycja/Widok]->[Skojarzenia] tutaj łączymy rozszerzenie pliku z programem - działa po wybraniu przypisanego skrótu, np. domyślnie Alt-F3
- trzecia metoda: chyba najbardziej poręczna, można dodać sobie nowe polecenie do popup menu w samym windowsie edytując typy plików i dodając pozycję np. "convert" dla dng

Szumak, ale albo mam zaćmienie, albo wszystkie metody które podajesz, służą łatwiejszemu przekonwertowaniu jednego rawa (zamiast klepania w linii komend). Sam mój exek nie łyka wildcardów.
Ten batch, który podałem, przewali w mig cały katalog plików.

Ten batch, który podałem, przewali w mig cały katalog plików.

Wiem co zrobi ten batch, może się mylę ale wydaje mi się, że w TC da się w ten sposób wywołać polecenie dla każdego zaznaczonego pliku z katalogu, problem w tym, że od lat go nie używałem - jutro nad tym posiedzę i napiszę jak znajdę prawidłowe rozwiązanie.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Żeby nie zaczynać nowego tematu, to tu spytam: wie ktoś może, jak zmienić język w PPL-u, przy instalacji wybieram angielski, cały proces instalacji jest po angielsku, a on się instaluje w niemieckim (nie żebym miał coś przeciwko, ale wolałbym po angielsku). :evil:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
piotr_luk napisał/a:
Żeby nie zaczynać nowego tematu, to tu spytam: wie ktoś może, jak zmienić język w PPL-u, przy instalacji wybieram angielski, cały proces instalacji jest po angielsku, a on się instaluje w niemieckim (nie żebym miał coś przeciwko, ale wolałbym po angielsku). :evil:

Spróbuj pogrzebać w Opcjach regionalnych i językowych w panelu sterowania.

Szumak napisał/a:
wydaje mi się, że w TC da się w ten sposób wywołać polecenie dla każdego zaznaczonego pliku z katalogu
o, też popatrzę

Skocz do: